Fizică

De ce coroana solară este mai fierbinte decât fotosfera solară?

Imaginile obţinute de observatorul spațial IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) al NASA ar putea ajuta la rezolvarea unui mister care i-a nedumerit pe oamenii de știință încă din anii 1940: de ce atmosfera exterioară a Soarelui, coroana solară, este mai fierbinte decât suprafața vizibilă a Soarelui (fotosfera).

Suprafața vizibilă a Soarelui are o temperatură de aproximativ 5.500 de grade Celsius în timp ce temperatura coroanei solare este de 200 până la 500 de ori mai mare.

Soarele

Soarele. Credit: NASA

Pe baza observațiilor recente ale misiunii IRIS, cercetătorii de la NASA sugerează că atmosfera exterioară a Soarelui este încălzită parțial de căldura rezultată în urma eliberării energiei câmpurilor magnetice care se întretaie și se realiniază în coroana solară.

Pe baza acestei ipoteze s-ar putea răspunde, de asemenea, la întrebarea dacă coroana solară este încălzită uniform dintr-o dată sau dacă încălzirea acesteia se produce treptat, căldura răspândindu-se rapid în toată atmosfera superioară.

Observatorul IRIS poate verifica acest lucru deoarece acesta analizează regiunea de tranziție solară, zona dintre cromosfera Soarelui și coroana solară, pentru a măsura, cu o precizie fără precedent, circulația gazelor fierbinți.

„Deoarece IRIS poate observa regiunea de tranziție cu o rezoluţie de 10 ori mai mare decât a instrumentelor anterioare, am putut vedea deplasarea particulelor de materie fierbinte de-a lungul câmpurilor magnetice din coroana solară”, a explicat cercetătorul principal Paola Testa de la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics.

„Aceste observaţii sunt compatibile cu modelele de coroană solară concepute de cercetătorii de la University of Oslo, în care reconectarea câmpurilor magnetice provoacă degajări intense de căldură în coroana solară”, a adăugat Paola Testa.

Fenomenul de reconectare magnetică, prin care se eliberează căldură și energie, este, de asemenea, responsabil pentru alte fenomene, precum ar fi exploziile solare.

Observatorul solar IRIS a fost lansat în anul 2013 şi de atunci acesta a studiat marginile atmosferei Soarelui, oferind oamenilor de ştiinţă detalii fără precedent privind ce se întâmplă cu adevărat în cazul acestui tip de activitate solară.

Anterior, cercetătorii au folosit observatorul IRIS pentru a găsi dovezi privind existenţa nanoexploziilor solare prin care plasma fierbinte ajunge în atmosfera superioară, aşa cum a rezultat iniţial din analiza datelor obţinute de un alt satelit al NASA, EUNIS (Extreme Ultraviolet Normal Incidence Spectrograph).

Datorită observaţiilor efectuate cu ajutorul IRIS, la informaţiile despre nanoexploziile solare putem adăuga acum şi informaţiile privind activitatea explozivă a câmpurilor magnetice din coroana Soarelui.

Mai mult, această nouă cercetare ne-ar putea ajuta să înţelegem mai bine când s-ar putea produce furtuni solare violente care pot provoca probleme grave pe planeta noastră.

De asemenea, rezultatele acestui studiu pot fi utile şi pentru cercetările din domeniul fuziunii nucleare, care se bazează pe înțelegerea aprofundată a activităţii Soarelui. Pentru a dispune în viitor de o sursă de energie curată, sigură și practic nelimitată, trebuie să știm cât mai multe despre Soare.

Fizicianul Bart De Pontieu de la Lockheed Martin Solar & Astrophysics Laboratory a declarat că observatorul solar IRIS va continua să le ofere oamenilor de ştiinţă date mult mai precise decât cele de care aceştia au beneficiat în trecut.

„Încălzirea coroanei solare implică o varietate de procese fizice complexe, care sunt dificil de măsurat în mod direct şi greu de dedus din modelele teoretice”, afirmă Bart De Pontieu.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în The Astrophysical Journal.

Puteţi afla mai multe informaţii despre încălzirea coroanei solare în clipul video de mai jos.

Credit: NASA

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *