Tehnologie

Datele ascunse în amprentele digitale

Amprentele digitale au furnizat de multe ori dovezi esențiale în nenumărate cazuri de infracțiuni grave. Există însă unele situații în care poate fi dificil sau chiar imposibil să se obţină amprente digitale și acest lucru reprezintă o adevărată provocare pentru anchetatorul medico-legal.

În căutarea unei soluții la această problemă, cercetătorii au înţeles că amprentele digitale pot fi utilizate pentru a afla mult mai multe date decât cele care rezultă doar pe baza modelului unic de creste papilare (relieful papilar) al vârfului degetelor şi care face obiectul de studiu al dactiloscopiei.

Amprentele digitale care se folosesc pentru identificarea unei persoane se formează atunci când degetele intră în contact cu o anumită suprafață. Rezultă astfel urme lăsate de transpirație și de anumite substanțe care au existat pe degetele suspectului. Aceste substanțe sunt reţinute în modelul reliefului papilar al degetelor.

Cele mai multe amprente sunt invizibile cu ochiul liber și pentru a le vizualiza este necesar un proces de relevare chimică.

Ştiinţa amprentelor digitale

Credit: Shutterstock

În urma unor tehnici moderne se pot obține mult mai multe informații pe baza amprentelor digitale, cum ar fi, de exemplu, ce obiecte a atins, ce a mâncat și chiar ce medicamente a luat persoana ale cărei amprente sunt studiate.

O amprentă care a fost descoperită, de exemplu, la locul unei crime conține nu numai urme ale transpirației suspectului, ci și urmele unor substanțe pe care suspectul le-a atins. Acestea pot fi probe foarte utile în cazul în care este vorba despre sângele unei victime sau despre anumiţi compuși explozivi, deoarece ele fac legătura între suspect şi aceste substanțe. Din păcate, anchetatorii nu vor putea utiliza aceste informaţii în investigaţii dacă suspectul nu se află în baza de date a amprentelor digitale.

Din acest motiv s-au căutat noi modalități de analiză a amprentelor. De exemplu, cercetătorii au arătat recent că substanțele de pe un telefon mobil diferă în funcție de cine l-a utilizat, ca urmare a expunerii acestuia la diferiţi factori de mediu.

În mod similar, substanțele reţinute în amprentele digitale ar trebui să difere în funcţie de mediul în care a trăit persoana ale cărei amprente sunt analizate. Există deja studii care au încercat să demonstreze acest lucru.

Dacă acest lucru va fi dovedit, atunci înseamnă că amprentele digitale pot furniza o semnătură moleculară care ar putea dezvălui detalii importante despre stilul de viață și mediul în care a trăit un anumit individ, cum ar fi informaţii despre locul de muncă, obiceiurile alimentare sau chiar despre problemele medicale ale acestuia. Toate acestea i-ar putea ajuta pe poliţişti să afle cui aparţin amprentele respective.

Deocamdată nu există o procedură simplă de studiu a amprentelor digitale în acest mod, care să fie utilizată de poliție, dar s-au făcut unele progrese în acest sens. De exemplu, cercetătorii au arătat că urmele contactului cu anumite droguri sau substanţe pot fi evidenţiate în amprente și acest lucru ar putea ajuta la restrângerea listei posibililor suspecți.

Amprentele digitale pot oferi câteva posibilități foarte interesante în ceea ce priveşte viitorul testelor medicale. De exemplu, o amprentă s-ar putea dovedi o modalitate foarte convenabilă de a obţine o mostră pentru un test al consumului de droguri. În acest scop, este mult mai rapid și mai ușor de analizat o amprentă decât o anumită cantitate de sânge sau urină, iar rezultatul este mult mai sigur, deoarece identificarea persoanei se face pe baza reliefului papilar unic al amprentei, iar probele nu pot fi falsificate.

Amprentele unei persoane conţin nu numai substanțele pe care aceasta le-a atins, ci și substanțele eliminate din glandele exocrine, cum ar fi glandele sudoripare situate pe vârful degetelor. Deoarece în transpirație pot fi identificate urme ale unor substanţe care au fost ingerate, înseamnă că amprentele pot conţine dovezi ale consumului unor droguri.

Cercetătorii au arătat că este posibil să se detecteze cocaina, heroina și morfina pe baza unei singure amprente. Aceste substanțe sunt surprinzător de răspândite în rândul amprentelor populației.

De exemplu, în urma unui test cercetătorii au descoperit urme de cocaină în cazul a 13% dintre persoanele testate, deşi acestea nu au consumat droguri. Probabil că urmele de cocaină au provenit în urma atingerii unor bancnote sau a unor suprafețe contaminate.

Trebuie să ţinem cont de faptul că în cazul unui consumator de droguri, cantitatea de cocaină reţinută în amprentă este de până la 100 de ori mai mare decât în cazul unei persoane care intră în contact accidental cu cocaina.

Mai mult, drogurile pot fi detectate în amprente chiar și după ce persoana care le-a consumat s-a spălat pe mâini, deoarece aceste substanțe sunt eliminate în mod continuu după utilizare. Acest lucru înseamnă că putem face distincţie între amprentele celor care consumă sau nu consumă droguri.

Deși poate părea alarmant faptul că 13% dintre persoanele testate au fost depistate cu urme de cocaină pe vârful degetelor, cantitatea de cocaină prelevată de cercetători în cadrul testului a fost de doar câteva zeci de picograme. Acest lucru înseamnă că nu ne confruntăm cu o problemă de sănătate publică, ci că metodele de detecţie devin din ce în ce mai sensibile şi astfel se pot depista substanţe care altădată ar fi trecut neobservate.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că medicamentele pot fi detectate în amprentele digitale și că urmele acestor medicamente dispar atunci când pacienţii încetează să-şi mai ia medicamentele prescrise.

Poate că într-o zi amprentele vor fi folosite ca o modalitate ușoară şi eficientă prin care putem verifica dacă un medicament este absorbit în mod corespunzător de organismul pacientului. Acest lucru este deosebit de important pentru pacienții aflați în tratament pentru epilepsie, diabet, afecțiuni cardiace și psihoze care se confruntă cu problema asimilării medicamentelor sau care, pur şi simplu, uită sau refuză să urmeze tratamentul medicamentos prescris.

Știința amprentelor digitale a progresat mult de când s-a înţeles că amprentele pot ajuta la identificarea persoanelor. Cu toate acestea există încă multe alte oportunități interesante de explorat în viitor.

Traducere şi adaptare după The hidden data in your fingerprints

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *