China deţine supremaţia în producţia mondială de metale rare

Metalele rare sunt produse în cantități limitate și, unele dintre ele, în doar câteva țări. Ele au o importanţă crucială pentru întreaga industrie a tehnologiilor de vârf, de la industria computerelor şi smartphone-urilor, la industria aviatică şi mai ales industria militară.

Metale rare

Metale rare. Credit: Shutterstock

Metalele rare stochează energie, furnizează luminescenţă și pe baza lor se pot realiza produse mai eficiente. Vehiculele Tesla, telefoanele iPhone, avioanele Boeing 787 şi chiar ochelarii de vedere pe timp de noapte se bazează pe proprietățile specifice ale unor metale puţin cunoscute al căror nume este uneori dificil de pronunțat.

Tehnologia modernă necesită producerea unui număr tot mai mare de metale din tabelul periodic. Pe baza acestora se pot realiza produse ecologice, astfel încât se poate afirma că însăşi viitorul planetei depinde de aceste materiale.

Puteţi vedea mai jos două infografice, pentru anii 1970 şi 2015, care arată cele mai importante schimbări în topul ţărilor producătoare de metale rare la nivel mondial.

La fel ca la jocurile olimpice, fiecare ţară a primit câte o medalie în funcţie de producţia sa de metale rare. Astfel, dacă o ţară deţine primul loc în producţia unui anumit metal rar a primit o medalie de aur, pentru al doilea loc a primit o medalie de argint şi pentru locul trei o medalie de bronz.

Clasamentul ţărilor pe medalii poate fi urmărit în infograficele de mai jos, unde pentru fiecare ţară s-a indicat numărul medaliilor obţinute. Sursa datelor este Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS-United States Geological Survey).

Topul țărilor producătoare de metale rare în anul 1970Topul ţărilor producătoare de metale rare în anul 1970. Credit: Dylan McFarlane, Robert Pell, David Graham

Topul țărilor producătoare de metale rare în anul 2015Topul ţărilor producătoare de metale rare în anul 2015. Credit: Dylan McFarlane, Robert Pell, David Graham

Aşa cum se poate observa, China este ţara care deţine supremaţia în producţia mondială de metale rare. Datorită resurselor sale naturale şi a producției de metale rare la costuri mai mici în comparaţie cu alte țări, China se bucură în prezent de o poziţie privilegiată pe piaţa metalelor rare.

Pentru a întrerupe monopolul Chinei pe această piață, două proiecte de cercetare, SoS Rare and HiTech, urmăresc identificarea altor furnizori importanți de metale rare din afara Chinei.

Spre deosebire de Arabia Saudită, ţară care s-a îmbogăţit din vânzarea propriilor resurse naturale, China încearcă să valorifice potenţialul economic al industriilor ce depind de producţia sa de metale rare, cum ar fi industria smartphone-urilor, aşa cum se indică în strategia sa industrială „Made in China 2025”.

Sursă: The Conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *