Terra

Cei mai mari meteoriţi care au fost descoperiţi pe Pământ

De cele mai multe ori, rocile din spaţiul cosmic care se îndreaptă spre planeta noastră ard complet în atmosferă înainte să se prabușească pe Pământ. Din acest motiv, puţine dintre ele ajung pe Pământ sub formă de meteoriţi, iar dintre aceştia unii pot rezista eroziunii de la suprafaţa Pământului timp de mii de ani.

Asteroizii sunt mult mai mari decât meteoriţii, cum ar fi cel care în urmă cu aproximativ 65 milioane de ani a provocat dispariţia dinozaurilor sau asteroidul 2012 DA14, care în anul 2013 s-a apropiat periculos de mult de Pământ, până la 27.700 km deasupra scoarței terestre.

Iată în continuare o scurtă prezentare a celor mai mari meteoriţi care au fost descoperiţi pe Pământ.

1. Meteoritul Willamette

Meteoritul Willamette este cel mai mare meteorit care a fost găsit vreodată în SUA, dimensinile acestuia fiind de 3 m x 2 m x 1,3 m. Masa meteoritului este de 15.500 kg.

Meteoritul WillametteMeteoritul Willamette. Credit: American Museum of Natural History

Meteoritul Willamette este compus în principal din fier (aproximativ 91%) și nichel (aproximativ 7,62%). Acesta a fost achiziționat de American Museum of Natural History din New York în anul 1906. El a fost descoperit de către Ellis Hughes, în anul 1902, în statul Oregon.

Puteţi vedea meteoritul Willamette în fotografia de mai sus care a fost făcută în anul 1911 la American Museum of Natural History din New York.

2. Meteoritul Mbozi

Meteoritul Mbozi a fost descoperit în Tanzania în anul 1930. Acesta are o lungime de 3 m și cântărește aproximativ 25 de tone, aproape dublu față de meteoritul Willamette.

Meteoritul MboziMeteoritul Mbozi. Credit: Christiaan Zeelenberg/Wikimedia Commons

Meteoritul  Mbozi a fost considerat o piatră sacră pentru oamenii din Tanzania, care l-au numit kimondo.

La fel ca în cazul altor meteoriţi, nu s-a găsit niciun crater care să marcheze locul unde s-a prăbușit meteoritului pe Pământ.

3. Meteoritul Cape York

Al treilea cel mai mare meteorit din istorie, meteoritul Cape York, s-a ciocnit cu Pământul în urmă cu aproape 10.000 de ani.

Meteoritul Cape YorkMeteoritul Cape York. Credit: Mike Cassano/Wikimedia Commons

Meteoritul Cape York sau meteoritul Agpalilik a fost descoperit, în anul 1993, în Groenlanda și acesta cântăreşte aproximativ 20 de tone.

Timp de secole, inuiții au folosit fragmente de meteoriţi ca sursă de metale pentru unelte şi harpoane.

Meteoritul Cape York este expus în prezent la Geological Museum al University of Copenhagen, Danemarca.

4. Meteoritul Bacubirito

Meteoritul Bacubirito este cel mai mare meteorit găsit vreodată în Mexic şi el cântăreşte aproximativ la fel de mult ca și meteoritul Cape York.

Meteoritul BacubiritoMeteoritul Bacubirito. Credit: saxxon57/Flickr

Meteoritul Bacubirito a fost descoperit, în anul 1863, de geologul Gilbert Ellis Bailey în satul Ranchito din apropierea orașului Sinaloa de Leyva. Este un meteorit din fier care cântăreşte aproximativ 20 de tone și măsoară 4,25 m lungime, 2 m lățime și 1,75 m înălțime.

5. Meteoritul El Chaco

El Chaco este al doilea cel mai mare meteorit de pe Pământ şi acesta are o masă aproape dublă faţă de meteoritul Bacubirito. În plus, el este doar un fragment dintr-un meteorit mai mare.

Meteoritul El ChacoMeteoritul El Chaco. Credit: Carlos Zito/Wikimedia Commons

Specialiștii cred că un grup de meteoriți, denumit Campo del Cielo, a format un câmp de cratere pe o suprafaţă de 60 km pătrați în Argentina.

Unul dintre fragmente, El Chaco, este al doilea cel mai greu meteorit recuperat de pe Pământ, acesta având o masă de 37 de tone.

Meteoritul El Chaco a fost localizat în anul 1969 la 5 metri sub sol cu ​​ajutorul unui detector de metale, chiar dacă craterele din jurul acestuia erau deja binecunoscute de către localnici.

Un alt fragment de meteorit a fost extras din sol în anul 2016, iar specialiștii cred că acesta face parte din acelaşi grup de meteoriţi din care a provenit și El Chaco.

6. Meteoritul Hoba

Cel mai mare meteorit de pe Pământ este meteoritul Hoba. Acesta se află în Namibia și nu a fost niciodată mutat din locul în care a căzut.

Meteoritul Hoba este cel mai mare meteorit cunoscut și el reprezintă, de asemenea, cel mai masiv bloc de fier de origine naturală de pe suprafața Pământului. Acesta măsoară 2,7 m lungime, 2,7 m lățime și 0,9 m înălțime.

Meteoritul HobaMeteoritul Hoba. Credit: Compl33t/Wikimedia Commons

Meteoritul Hoba are o masă de aproximativ 60 de tone şi este compus în principal din fier (aproximativ 84%) şi nichel (aproximativ 16%). Se crede că acesta a căzut pe Pământ în urmă cu aproximativ 80.000 de ani și de atunci nu a fost mutat din locul în care a căzut, din cauza masei sale mari.

În data de 15 martie 1955, guvernul din Namibia a declarat meteoritul Hoba monument național.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *