Cultură

Ce ne-a învățat știința despre Tutankhamon, băiatul rege al Egiptului Antic

În urmă cu o sută de ani, înțelegerea noastră privind Egiptul antic s-a schimbat pentru totdeauna odată cu descoperirea mormântului regelui Tutankhamon. Acesta a fost găsit pe 4 noiembrie 1922, în Valea Regilor.

Născut în jurul anului 1305 î.Hr., Tutankhamon a condus Egiptul doar aproximativ 10 ani. Cu toate acestea, mormântul său conținea bogății nemaivăzute până atunci.

Fascinația noastră pentru mumii este de înțeles. Descoperirea lui Tutankhamon în locul său de odihnă, împreună cu toate posesiunile sale, ne face să simțim o legătură cu un trecut primordial ce ne transportă înapoi în timp la înmormântarea unui rege tânăr.

Studiile despre viața lui Tutankhamon sunt adesea umbrite de zvonurile senzaționale care înconjoară descoperirea mormântului său, cum ar fi cele privind blestemul lui Tutankhamon.

Statui ale faraonului Tutankhamon și al șacalului mitologic

Statui ale faraonului Tutankhamon și al șacalului mitologic. Credit: JK21/Shutterstock

1. Moartea lui Tutankhamon este încă un mister

Este greu de aflat de ce a murit cineva care a trăit cu mult timp în urmă, iar Tutankhamon nu face excepție.

Oamenii din Egiptul antic au avut o viață mai scurtă pentru că nu au beneficiat de aceeași îngrijire medicală ca și noi. Tutankhamon a murit la doar aproximativ 19 ani, adică tânăr chiar și pentru Egiptul antic.

Recent, studiile care au utilizat raze X, tomografii și teste ADN au arătat că Tutankhamon suferea de malarie, dar și de alte afecțiuni medicale, cum ar fi despicătură palatină. Și-a rupt chiar și piciorul înainte de a muri.

Aceste informații ne ajută să ne facem o idee asupra sănătății lui Tutankhamon chiar înainte de moartea sa. Totuși, nu stim exact cum a murit, cu excepția faptului că nu există niciun semn că ar fi fost ucis.

Mormântul faraonului Tutankhamon

 

Mormântul faraonului Tutankhamon, Luxor, Egypt. Credit: Nick Brundle Photography/Shutterstock

2. Tutankhamon a fost îngropat cu flori

Atunci când mormântul său a fost deschis în 1922, s-a descoperit că Tutankhamon purta un guler făcut din flori. Acestea erau în stare bună pentru că au fost sigilate în interiorul sicriului împreună cu Tutankhamon.

Chiar dacă buchete funerare au fost găsite și pe alte mumii, aceasta este singura înmormântare regală în care toate florile au fost găsite exact așa cum le-au lăsat vechii egipteni îndoliați.

Gulerul floral al faraonului Tutankhamon

Gulerul floral al lui Tutankhamon. Credit: Muzeul Metropolitan de Artă/Wikimedia Commons

Florile erau importante pentru egiptenii antici, care pictau imagini cu grădini de flori pe pereții mormintelor lor. Florile erau admirate pentru frumusețea și parfumul lor, dar și din motive simbolice.

Studiile asupra florilor din gulerul său arată că Tutankhamon a fost îngropat între mijlocul lunii martie și sfârșitul lunii aprilie. Pregătirea trupului său pentru înmormântare ar fi durat 70 de zile, ceea ce înseamnă că Tutankhamon a murit, cel mai probabil, în timpul iernii.

3. Aspectul lui Tutankhamon a fost păstrat prin tehnici speciale

Vechii egipteni utilizau o tehnică specială de mumificare a unei persoane. După îndepărtarea creierului și a organelor interne, o sare numită natron era folosită pentru a usca corpul. Rezulta o mumie care putea supraviețui timp de mii de ani, dar care avea un aspect mic și slab.

Egiptenii antici credeau că sufletul (Ka) trebuie să se întoarcă în corpul său pentru a exista în viața de apoi, dar Ka trebuia să fie capabil să-și recunoască corpul.

Așadar, pentru a-i face fața să pară cât mai realistă, substanțe precum rășina au fost introduse sub pielea feței lui Tutankhamon pentru a o umple.

Capul mumificat al faraonului Tutankhamon

Capul mumificat al faraonului Tutankhamon. Credit: Cris Bouroncle/AFP/Getty Images

Până de curând s-a crezut că Tutankhamon a fost îmbălsămat repede și prost pentru că a murit brusc. Cu toate acestea, cele mai recente scanări CT arată că acest lucru nu este adevărat, deoarece pregătirea feței a necesitat timp și pricepere.

4. Tutankhamon nu a fost singur în călătoria sa în viața de apoi

Descoperirea a două sicrie în miniatură, aflate într-o cutie de lemn din mormântul tânărului rege, dovedește că Tutankhamon nu a fost singura persoană îngropată în mormântul său.

Un studiu, publicat în 2011, a arătat că aceste sicrie conțineau doi fetuși de sex feminin. Unul avea în jur de cinci până la șase luni de gestație, celălalt avea în jur de nouă luni de gestație, murind la naștere sau în jurul orei nașterii.

Cel mai probabil, acestea sunt fiicele lui Tutankhamon și ale soției sale, Ankhesenamun, care au murit înaintea tatălui lor.

Fetuși mumificați

Fotografii ale mumiilor 317a și 317b, copiii lui Tutankhamon. Credit: Wikimedia Commons

Foarte rar s-au găsit fetuși mumificați. Chiar dacă vechii egipteni au mumificat unii copii, acest lucru era neobișnuit.

Copiii săi au fost, evident, foarte importanți pentru Tutankhamon, care i-a dorit alături de el în viața de apoi.

5. Celebritatea nu a întotdeauna bună cu Tutankhamon

Asa cum multe dintre celebritățile din zilele noastre pot mărturisi, faima nu este întotdeauna bună.

Așa s-a întâmplat și în cazul lui Tutankhamon, al cărui renume a implicat studii științifice prea zeloase și leziuni asupra corpului său.

Mumia lui Tutankhamon a fost, probabil, cea mai studiată mumie din lume, cu posibila excepție a lui Otzi (omul ghețarilor) .

Cele mai recente studii ale lui Tutankhamon, folosind tomografii sofisticate, au arătat că corpul său nu mai este intact sau chiar complet.

Primul studiu a avut loc în 1925, la scurt timp după ce a fost descoperit. În nerăbdarea lor de a-l vedea pe Tutankhamon însuși, anatomiștii care l-au studiat l-au scos cu forța din sicriu, deoarece era lipit de el cu rășină. Manipularea aspră i-a despărțit membrele și capul de trunchi.

Tutankhamon este singura mumie regală cunoscută care a rămas în mormântul său din Egipt. La un moment dat, posibil în timpul celui de-al doilea război mondial, mormântul său a fost din nou deschis de o persoană sau oameni necunoscuți. Unele dintre coastele lui Tutankhamon au fost tăiate și îndepărtate în căutarea de amulete sau bijuterii.

Știința ne-a ajutat să înțelegem mai multe despre sănătatea, viața și pregătirea lui Tutankhamon pentru viața de apoi.

Moștenirea lui nu este doar un studiu al vieții sale personale. Este o înregistrare a modului în care știința ne  stârnește și ne menține fascinația pentru băiatul rege ale Egiptului Antic.

Traducere dupa Five things science has told us about the mummy of Tutankhamun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *