Câte stele sunt în Univers?

Înainte de a estima un număr atât de mare, să încercăm să aflăm câte stele putem observa pe baza mijloacelor de observaţie pe care le avem la dispoziţie.

Cu ochiul liber putem vedea pe cerul nopţii câteva mii de stele. Cei care dispun de o vedere perfectă pot observa pe cerul nopţii stele având o magnitudine aparentă de până la 6. Cu toate acestea, pentru a obţine o valoare mai precisă a numărului total de stele ce pot fi observate de pe Pământ cu ochiul liber, trebuie să privim cerul din ambele emisfere ale Pământului, deoarece numai o parte a cerului este vizibilă dintr-un anumit loc de pe Pământ. Mai mult, trebuie să numărăm stelele timp de mai multe luni, deoarece o parte a bolţii cereşti este ascunsă de Soare Dacă ați avea o vedere perfectă și aţi putea observa bolta cerească din ambele emisfere ale Pământului atunci s-ar putea să reuşiţi să număraţi aproximativ 9.000 de stele.

Câte stele sunt în Univers

Calea Lactee. Credit: ESO/S. Guisard

Cu ajutorul unui binoclu acest număr poate ajunge până la aproximativ 200.000, deoarece în acest fel se pot observa stele având o magnitudine aparentă de până la 9. Cu un telescop mic se pot observa stele având magnitudinea 13, astfel încât puteţi număra până la 15 milioane de stele. Marile observatoare astronomice pot identifica miliarde de stele.

Câte stele sunt în galaxia Calea Lactee?

Potrivit astronomilor, Calea Lactee este o galaxie spirală barată de mărime medie ce are un diametru de până la 120.000 de ani-lumină. Soarele se află la aproximativ 27.000 de ani-lumină de centrul galactic, în braţul Orion. Conform astronomilor, Calea Lactee conține până la 400 de miliarde de stele de diferite dimensiuni și luminozităţi.

Calea Lactee

Calea Lactee. Credit: NASA

Unele dintre acestea sunt supergigante, cum ar fi Betelgeuse sau Rigel. Cele mai multe stele sunt de dimensiuni medii, cum ar fi Soarele. Marea majoritate a stelelor din galaxia Calea Lactee sunt stele pitice roșii.

Cu ajutorul telescoapelor se pot observa pete neclare pe bolta cerească despre care astronomii știu acum că sunt alte galaxii, cum ar fi Calea Lactee. Aceste structuri masive pot conține mai multe sau mai puține stele decât galaxia noastră Calea Lactee.

Există galaxii spirale cu mai mult de un trilion de stele şi galaxii eliptice gigant cu 100 de trilioane de stele. De asemenea, există  galaxii pitice ce conţin doar o fracțiune din numărul de stele al galaxiei Calea Lactee.

Câte galaxii sunt în Univers?

Potrivit astronomilor, există, probabil, mai mult de 170 de miliarde de galaxii în Universul observabil care se întinde în jurul nostru, în toate direcţiile, pe o distanţă de 13,8 miliarde de ani-lumină.

Pentru a estima numărul total de stele din Universul observabil, puteţi înmulțiți numărul de stele din galaxia noastră cu numărul de galaxii din Univers şi veți obține aproximativ 10^24 stele. Adică un 1 urmat de douăzeci și patru de zerouri. Desigur, s-ar putea să existe mult mai multe stele de atât.

Astronomii au calculat că Universul observabil are un diametru de 47 de miliarde de ani-lumină în toate direcțiile. Acesta reprezintă partea din Univers pe care o putem observa, fiind definit pe baza intervalului de timp necesar radiaţiei electromagnetice de a ajunge la noi de la Big Bang.

Numărul de stele din Univers care a fost estimat mai sus reprezintă doar o valoare minimă, deoarece Universul ar putea fi mult mai mare, iar noi nu putem detecta stelele din afara Universului observabil. S-ar putea ca Universul să fie infinit, să se întindă la nesfârșit şi să conţină o cantitate infinită de stele. În acest caz am vorbi de un număr de stele cu mult mai multe zerouri. Poate chiar cu un număr infinit de zerouri.

Sursă: Universe Today

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *