Tehnologie

Armele laser ar putea intra curând în dotarea armatei SUA

Companiile importante din industria de apărare americană dezvoltă prototipurile unor arme cu laser care ar urma să fie utilizate împotriva dronelor şi a mortierelor, dar evoluțiile viitoare ale acestor arme vor dispune de lasere suficient de puternice pentru a doborî rachete de croazieră.

În literatura ştiinţifico-fantastică putem citi adeseori despre bătălii spațiale epice în care fascicule laser de culoare roșie și verde urmăresc nave spațiale, care călătoresc cu viteza luminii, și provoacă explozia acestora în spaţiul cosmic. Desigur, toate aceste lucruri nu sunt posibile în realitate, datorită legilor fizicii care guvernează astfel de lucruri. Chiar și așa, inovația tehnologică modernă ne apropie de un viitor oarecum similar în care armele cu laser reprezintă o tehnologie viabilă.

În prezent unele dintre cei mai mari companii implicate în industria de apărare din SUA dezvoltă prototipuri ale unor arme cu laser. Astfel, United States Navy (Forțele Navale ale Statelor Unite) a testat deja un laser de 30 kW aflat în dotarea USS Ponce, una dintre navele sale de război.

Arme laser mai puternice sunt dezvoltate în prezent de compania Lockheed Martin. Acestea urmează să fie amplasate pe camioane pentru apărarea împotriva mortierelor şi a dronelor de mici dimensiuni.

Armele laserTun cu laser amplasat la bordul navei de război USS Ponce. Credit: John F. Williams

Vânătoarea de rachete

Chiar dacă fasciculul laser folosit de acest tip de armă este invizibil, el poate avaria structura unei drone sau chiar poate provoca explozia în aer a unui proiectil deja lansat. Acest lucru se datorează faptului că fasciculul laser produce o căldură intensă în punctul de impact cu ţinta, dacă el este menţinut asupra ţintei timp de câteva secunde. Acest lucru reprezintă o performanţă în sine, având în vedere că ținta se poate deplasa cu o viteză mare şi că aceasta se poate afla la o distanţă de până la 457 m.

Arme laser mai puternice vor fi produse în următorii câțiva ani. Astfel, lasere având o putere mai mare de 150 kW ar putea doborî rachete de croazieră dacă acestea sunt lovite din lateral.

Dezvoltarea acestor tehnologii laser va conduce la ieftinirea sistemelor de apărare antirachetă, deoarece în loc să se lanseze rachete interceptoare care costă milioane de dolari se vor putea utiliza lasere împotriva rachetelor balistice şi de croazieră.

Mai mult, astfel de lasere ar putea fi montate pe drone care zboară la altitudini foarte mari pentru a doborî rachetele balistice imediat după lansarea acestora sau când acestea se află în ascensiune.

Chiar și avioanele de luptă ar putea fi echipate în viitor cu arme laser, deoarece astfel avioanele nu vor mai avea nevoie de muniție clasică, ci numai de electricitatea necesară funcționării laserului.

Pentru aceasta laserele şi echipamentelor lor conexe, printre care se numără bateriile de stocare a energiei electrice şi sistemele de răcire ale laserului, trebuie să fie miniaturizate, deoarece în prezent acestea sunt voluminoase şi grele.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *