Tehnologie

Cum funcționează sistemele de apărare aeriană și de ce Ucraina doreşte mai multă protecție aeriană

Ucraina a primit o gamă largă de provizii militare de la SUA și de la alți aliați. Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat, de urgenţă, în special resurse suplimentare de apărare aeriană din Occident, ca răspuns la atacurile aeriene, din ce în ce mai intense, ale Rusiei.

Pentru a înțelege accentul pus de Zelensky pe apărarea aeriană, este important să ne uităm la tipurile de arme aeriene cu care se confruntă Ucraina și la modul în care funcționează apărarea antiaeriană pentru a contracara aceste amenințări. De asemenea, este important să înțelegem de ce este atât de important numărul dotărilor militare pe care se poate baza fiecare parte din conflict.

Intensificarea atacurilor aeriene

Pe 10 octombrie 2022, Rusia a lansat un atac masiv cu arme aeriene împotriva unei varietăți de ținte din Ucraina. Tipurile de arme implicate în atac au inclus rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și rachete de croazieră.

Rachetele balistice sunt accelerate de rachete de la sol sau din aeronave. Ele tind să urmeze o traiectorie previzibilă și sunt oarecum mai ușor de urmărit. În schimb, rachetele de croazieră au un sistem de propulsie care le permite să mențină viteza și să zboare pe traiectorii de zbor mai imprevizibile, inclusiv traiectorii care sunt aproape de sol. Sunt mult mai greu de detectat, de urmărit și de doborât.

Pe 17 octombrie, Rusia a lansat un atac cu drone explozive (kamikaze) în capitala Ucrainei, Kiev. Dronele explozive, cunoscute sub denumirea de „muniții rătăcite”, tind să fie arme mici împotriva cărora este greu de apărat. Acestea sunt capabile să supravegheze o regiune de interes şi să adune informații înainte de a identifica o țintă specifică de atacat. Rusia a achiziționat drone kamikaze din Iran, potrivit oficialilor americani.

Sisteme de apărare aeriană

Apărarea împotriva tuturor acestor amenințări aeriene implică un sistem integrat de mai multe elemente.

Radarele de avertizare timpurie situate la granițele Ucrainei detectează mai întâi apropierea rachetelor. Aceste arme sunt urmărite în continuare de-a lungul traiectoriilor lor de zbor printr-o rețea dispersată de radare suplimentare. Contramăsura defensivă principală împotriva rachetelor balistice și de croazieră implică rachete sol-aer (SAM- surface-to-air missiles) destinate distrugerii rachetelor inamicului. Aceasta nu este o operațiune ușoară, deoarece SAM-urile trebuie să urmărească şi să atingă o țintă de mare viteză care poate schimba direcția.

O diagramă care arată traiectoria unei rachete de atac împreună cu un sistem radar care o urmărește și o rachetă defensivă care interceptează racheta de atac poate fi văzută mai jos.

Sistem de apărare antirachetă

Elementele fundamentale ale unui sistem de apărare antirachetă. Credit: Nguyen, Dang-An și colaboratorii, CC BY-NC

În SUA, obiectivele strategice cheie, cum ar fi Casa Albă, sunt protejate împotriva atacurilor aeriene de către Sistemul Național Avansat de Rachete Sol-Aer (NASAMS- National Advanced Surface-to-Air Missile System).

NASAMS a fost conceput pentru a contracara o varietate de amenințări, inclusiv rachete de croazieră, avioane și drone. Fiecare NASAMS conține 12 SAM-uri interceptoare. Nu sunt disponibile în mod public informații despre eficacitatea acestuia. NASAMS este una dintre opțiunile luate în considerare de SUA pentru a sprijini Ucraina.

Un alt exemplu notabil de sistem de apărare aeriană este Domul de Fier (Iron Dome) israelian. Acest sistem este conceput pentru apărarea împotriva rachetelor și obuzelor de artilerie lansate de la o distanță de până la 155 de mile (250 de kilometri).

Sistemul antirachetă Iron Dome

 

Sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului este considerat cel mai eficient sistem de apărare antirachetă din lume. Credit: Ilia Yefimovich / Getty Images

Fiecare baterie de rachetă Iron Dome este formată din trei până la patru lansatoare de rachete, fiecare cu până la 20 de SAM-uri interceptoare.

Rata de intercepţie şi distrugere a Domului de Fier israelian a fost estimată ca fiind de 90% pentru rachetele lansate împotriva Israelului. Corespondentul pentru securitate națională, Mark Thompson, a descris Iron Dome drept cel mai eficient sistem de apărare antirachetă din lume.

Rachete lansate de sistemul antirachetă Iron Dome

Rachete lansate de sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului pentru a intercepta rachete trase din Fâșia Gaza către Israel, în Ashkelon, sudul Israelului, pe 7 august 2022. Credit: AP Photo/Tsafrir Abayov

NASAMS și Iron Dome sunt considerate a fi eficiente împotriva dronelor. Cu toate acestea, SAM-urile reprezintă o modalitate costisitoare de apărare împotriva unor astfel de ținte și ele ar putea fi copleșite de un număr mare de drone. Armele cu energie direcționată, cum ar fi laserele de mare energie, sunt dezvoltate și desfășurate pentru a oferi o abordare potențial mai rentabilă pentru neutralizarea dronelor având un cost redus.

Importanţa numărului disponibil de rachete

Semnificația pledoariei lui Zelensky pentru sisteme suplimentare de apărare aeriană poate fi înțeleasă ştiind că diferite sisteme de apărare aeriană implică o gamă de eficiență împotriva diferitelor amenințări aeriene, deoarece niciunul dintre aceste sisteme nu este 100% eficient.

Mai mult, un adversar poate reduce semnificativ eficacitatea apărării aeriene lansând salve de mai multe rachete simultan. Prin urmare, un atacator poate oricând copleși un apărător dacă atacatorul are mai multe rachete de atac decât apărătorul are rachete defensive. În schimb, un număr suficient de sisteme defensive poate determina un atacator să nu mai atace. Astfel, războiul devine unul de uzură în care câștigătorul este cel care are mai multe rachete.

Ucraina are, probabil, suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a proteja ținte militare strategice, cum ar fi centrele de comandă și control și depozitele de muniție. Cu toate acestea, Ucraina nu are acoperire pentru multe alte obiective cheie, cum ar fi nodurile de transport și instalațiile de energie și apă, adică tipurile de ținte pe care forțele ruse le-au vizat în ultimele zile.

Baterie de rachete Patriot

 

Apărarea antiaeriană este, în general, eficientă în protejarea unor zone relativ mici, cum ar fi această baterie de rachete Patriot care apără aeroportul Rzeszow din Polonia. Credit: Christophe Găteau/Getty Images

Dacă Occidentul ar fi de acord să ofere Ucrainei un număr semnificativ de sisteme de apărare aeriană, atunci ar putea schimba semnificativ cursul conflictului. La un moment dat, Rusia va trebui să se confrunte cu realitatea unui stoc limitat de rachete. Numărul de rachete rusești de înaltă precizie rămase a fost deja raportat ca fiind scăzut.

Fără capacitatea de a uza și demoraliza Ucraina prin atacuri aeriene, Rusia s-ar confrunta cu perspectiva mult mai descurajantă și mai îndelungată de a se baza numai pe forțele terestre pentru a-și atinge obiectivele.

Traducere după A game of numbers: How air defense systems work and why Ukraine is eager for more protection

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *