70 de ani de instantanee foto mulţumită lui Edwin Land, inventatorul camerei Polaroid
Probabil că în fiecare minut al zilei o fetiță îşi doreşte să vadă fotografia pe care părintele ei tocmai i-a făcut-o. Astăzi, datorită telefoanelor inteligente și a camerelor foto digitale, putem oricând vedea instantanee foto.
În anul 1944, atunci când Jennifer Land, în vârstă de 3 ani, a cerut să vadă fotografia pe care tatăl ei a realizat-o în timpul vacanței această tehnologie nu exista. În consecinţă, tatăl ei, Edwin Land, a inventat-o.
Trei ani mai târziu, Edwin Land şi Polaroid Corporation au realizat un adevărat miracol, obţinând primele imagini aproape instantanee. Echipamentul de expunere și de prelucrare a filmului era conținut în camera foto, astfel încât fotografia era realizată „la minut”, cu un efort minim din partea fotografului.
Edwin Land în stânga imaginii. Credit: AP Photo
Probabil că Edwin Land este cunoscut mai ales pentru „fotografia instantanee” care a devenit realitate odată cu inventarea camerei Polaroid. Acest tip de cameră foto, care a fost inventată de Edwin Land, a fost lansată, pentru prima dată, în comerț în anul 1948 în diferite locații de vânzare cu amănuntul și la prețuri care au vizat clasa de mijloc postbelică.
Camera foto Polaroid originală a eliminat necesitatea utilizării unei camere întunecate pentru developarea fotografiilor. Credit: Lindsay Moe/Unsplash, CC BY
Camera foto Polaroid este doar una dintre invenţiile lui Edwin Land, majoritatea dintre acestea fiind destinate unor aplicaţii ale luminii, inclusiv a modului cum lumina interacționează cu diferite materiale.
Tehnologia pe care o folosim în prezent pentru a viziona filme 3D și ochelarii speciali pe care îl purtăm în sălile de cinema destinate acestor filme au devenit realitate ca urmare a cercetărilor întreprinse de Edwin Land și de colegii săi.
Camera foto de la bordul avionului de spionaj U-2, prezentat în filmul „Bridge of Spies”, a fost tot o creaţie a lui Edwin Land, la fel ca și unele detalii constructive ale avionului. De asemenea, Edwin Land s-a implicat în rezolvarea unor probleme teoretice pe baza unei înţelegeri profunde atât a chimiei, cât și a fizicii.
Controlul proprietăţilor luminii
Prima descoperire din domeniul opticii a lui Edwin Land a fost o metodă adecvată și accesibilă pentru controlul uneia dintre proprietățile fundamentale ale luminii: polarizarea.
Lumina se propagă sub formă de unde electromagnetice. Majoritatea surselor de lumină produc un amestec de unde cu proprietăți fizice diferite, cum ar fi lungimea de undă și amplitudinea undelor. Lumina este considerată polarizată dacă amplitudinea variază pe o direcţie perpendiculară pe direcția de deplasare a undelor.
Filtrul de polarizare poate bloca toate undele care nu se potrivesc cu orientarea filtrului. Credit: Fouad A. Saad/Shutterstock.com
Funcţionarea ochelarilor necesari vizionarii filmelor 3D se bazează pe faptul că la unul dintre ochi ajung unde de lumină care oscilează în plan orizontal, în timp ce la celălalt ochi ajung unde de lumină care oscilează în plan vertical.
Înainte de invenţia lui Edwin Land cercetătorii au utilizat cristale pentru a controla polarizarea luminii. Acestor cristale le-au fost atribuite nume și proprietăți aproape magice, deși ele doar modificau viteza sau amplitudinea undelor de lumină în funcţie de o anumită orientare a cristalelor.
Edwin Land a creat „polarizatori” ieftini prin utilizarea unor mici cristale care au fost încorporate în foi din plastic. Tot el a înființat compania Polaroid Corporation, în anul 1937, pentru a comercializa noua sa tehnologie.
În curând polarizatorii lui Edwin Land sub formă de foi au fost folosiţi în numeroase alte aplicații, precum identificarea compușilor chimici sau în construcţia ochelarilor de soare reglabili.
Filtrele de polarizare au devenit accesorii standard pentru camerele foto având rolul de a reduce reflexiile luminii şi cantitatea de lumină ce ajunge pe senzor. În prezent, controlul polarizării luminii este utilizat în majoritatea ecranelor pentru computere și în telefoanele mobile pentru a mări contrastul, a diminua strălucirea și chiar pentru a aprinde sau a stinge pixeli individuali.
De asemenea, filtrele de polarizare îi ajută pe cercetători să vizualizeze structuri din domeniul astronomiei sau al biologiei care altfel ar putea trece neobservate.
Contribuția lui Edwin Land la progresul ştiinţei şi tehnologiei nu se limitează doar la cele aproximativ 500 de inovații sau la inventarea unor produse pe care le-au achiziționat milioane de oameni.
Edwin Land a înţeles interacțiunea dintre lumină și materie pe baza căreia s-au conceput noi metode de caracterizare a substanțelor chimice cu ajutorul luminii polarizate.
Cercetările lui Edwin Land au deschis o nouă perspectivă în ceea ce priveşte funcționarea sistemului vizual uman, care părea să sfideze legile fizicii. Edwin Land a propus ceea ce el a numit teoria Retinex pentru a explica modul în care oamenii percep o gamă largă de culori.
După moartea lui Edwin Land, în anul 1991, compania Polaroid Corporation a trecut prin perioade dificile deoarece nu a fost pregătită pentru trecerea la tehnologia digitală.
Cu toate acestea, Polaroid s-a reinventat promovând noi produse destinate fotografiilor digitale. În prezent, Polaroid, dar și alți producători de aparate de fotografiat instant, se bucură de popularitate mai ales în rândul generațiilor tinere.
La fel ca Jennifer Land, mulți copii şi tineri din prezent îşi doresc o versiune tangibilă a propriilor fotografii chiar acum.
Traducere şi adaptare după 70 years of instant photos, thanks to inventor Edwin Land’s Polaroid camera