Astronomie

Misterioasa „Pată Rece” din radiaţia cosmică de fond reprezintă dovada existenţei Multiversului?

În urma unui studiu în care au analizat deplasarea spre roşu pentru aproape 7.000 de galaxii, astronomii au ajuns la concluzia că „Pata Rece” din radiaţia cosmică de fond nu poate fi explicată prin prezența unui vid uriaș, adică o regiune vastă lipsită de materie şi energie în comparaţie cu restul Universului.

Această constatare a condus la apariţia unor explicații exotice pentru „Pata Rece”, cum ar fi o coliziune între Universul nostru și un alt Univers dintr-un Multivers.

Harta radiației cosmice de fondHarta radiaţiei cosmice de fond din Univers. Credit: ESA Planck Collaboration/Gergö Kránicz.

Radiaţia cosmică de fond reprezintă cel mai timpuriu instantaneu al evoluției Universului. Având o temperatură de 2,73 Kelvin (-270,43°C), radiaţia cosmică de fond prezintă unele anomalii cum ar fi „Pata Rece” (în engleză Cold Spot).

„Pata Rece” este cu 0,00015 Kelvin mai rece decât împrejurimile sale şi a fost descoperită în anul 2004 de P. Vielva și alți cercetători în timp ce aceştia analizau harta radiaţiei cosmice de fond obţinută cu ajutorul sondei WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) aparţinând NASA.

Iniţial s-a crezut că „Pata Rece” se datorează prezenţei unui vid uriaş, o vastă regiune de aproximativ 1,8 miliarde de ani-lumină diametru, în care densitatea galaxiilor este mult mai scăzută decât densitatea normală din Universul cunoscut.

În încercarea de a confirma sau de a infirma legătura dintre acest vid uriaş și „Pata Rece”, o echipă de cercetători condusă de oameni de ştiinţă din cadrul University of Durham a realizat un amplu studiu cu privire la deplasarea spre roşu a 6.879 galaxii.

Pe baza datelor obţinute cercetătorii nu au găsit nicio dovadă care să susţină ipoteza că „Pata Rece” se datorează existenţei unui vid uriaş.

În schimb, oamenii de ştiinţă au descoperit că regiunea „Pata Rece” este formată din regiuni mai mici având o densitate mică de galaxii, care sunt înconjurate de grupuri de galaxii.

Distribuția galaxiilor din prim-planul regiunii Pata ReceDistribuția 3D a galaxiilor din prim-planul regiunii „Pata Rece” unde fiecare punct este o galaxie. Distribuția acestor galaxii (puncte negre, în dreapta) este comparată cu distribuţia galaxiilor dintr-o zonă unde nu există o regiune de tipul „Pata Rece” (puncte roșii, în stânga). Deoarece numărul și mărimea regiunilor având o densitate redusă a galaxiilor din ambele zone sunt similare, rezultă că „Pata Rece” nu poate fi explicată prin prezența unor regiuni de vid cosmic. Credit: Mackenzie și colaboratorii.

„Regiunile de vid cosmic pe care le-am detectat nu pot explica „Pata Rece” pe baza cosmologiei standard”, a declarat Ruari Mackenzie, cercetător în cadrul Department of Physics și membru al Centre for Extragalactic Astronomy al University of Durham.

„Dacă într-adevăr nu există un vid uriaş care să explice „Pata Rece”, atunci simulările modelului standard al Universului arată că nu putem exclude ipoteza că „Pata Rece” a fost provocată de fluctuaţiile vidului care sunt explicate de modelul standard”, a declarat Tom Shanks, profesor în cadrul Department of Physics şi membru al Centre for Extragalactic Astronomy al University of Durham.

„Dacă nu este aceasta cauza regiunii „Pata Rece”, există şi explicații mai exotice pentru aceasta”.

„Poate că cea mai interesantă dintre acestea este că „Pata Rece” a fost cauzată de coliziunea dintre Universul nostru și un alt Univers dintr-un Multivers”, a spus Prof. Shanks.

„Dacă o analiză mai detaliată a datelor radiaţiei cosmice de fond dovedesc acest lucru, atunci „Pata Rece” ar putea fi considerată prima dovadă a existenţei Multiversului”.

„Pentru moment, tot ceea ce putem afirma este că lipsa unui vid uriaş care să explice „Pata Rece” a provocat apariţia unor explicații mai neobișnuite, a unor idei care trebuie să fie testate în continuare prin observații mai detaliate ale radiaţiei cosmice de fond”.

Detaliile cercetării au fost publicate recent în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Articolul este, de asemenea, disponibil public la arXiv.org.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *