Astronomie

Există dovezi că extratereștrii au vizitat Pământul?

Există dovezi că extratereștrii au vizitat Pământul? Iată care sunt concluziile audierilor Congresului SUA privind „Fenomenele Aerospaţiale Neidentificate (FAN)”.

Congresul Statelor Unite a organizat recent o audiere cu privire la informațiile guvernului SUA referitoare la „fenomenele aerospaţiale neidentificate”.

Ultima investigație de acest fel a avut loc în urmă cu mai bine de 50 de ani, ca parte a unei investigații a Forțelor Aeriene americane numită Project Blue Book, care a examinat rapoartele privind observarea unor Obiecte Zburătoare Neidentificate – OZN (rețineți schimbarea numelui).

Audierile recente au fost rezultatul unei prevederi, atașate unui proiect de lege pentru COVID-19 din 2020, care solicita agențiilor de informații din SUA să elaboreze un raport privind FAN-urile în termen de 180 de zile.

Raportul a apărut în iunie anul trecut.

Advertisement

Dovezi că extraterestrii au vizitat Pământul? Credit: JIM LO SCALZO/EPA

De ce ar fi guvernele interesate de FAN-uri?

O ipoteză interesantă este că FAN-urile sunt nave spațiale extraterestre care vizitează Pământul. Acesta este un concept care atrage multă atenție, deoarece a fost popularizat timp de zeci de ani în filmele SF, dar şi prin relatările despre Zona 51 și presupusele observaţii ale publicului.

O altă ipoteză, mult mai prozaică, este că guvernele sunt interesate de fenomenele aerospaţiale inexplicabile, în special cele din propriul spațiu aerian suveran, deoarece acestea pot reprezenta tehnologii dezvoltate de un posibil inamic.

Într-adevăr, cea mai mare parte a discuțiilor de la recenta audiere s-a concentrat asupra potențialelor amenințări din partea FAN-urilor, în ipoteza că acestea reprezintă tehnologii create de om.

Niciuna dintre mărturiile publice nu a susținut concluzia că nave extraterestre s-au prăbușit sau au vizitat Pământul. Audierile au inclus sesiuni secrete închise care, probabil, s-au ocupat de informații de securitate mai sensibile.

Nu există nicio îndoială că au fost observate fenomene inexplicabile, cum ar fi în imaginile obținute de piloții marinei americane (a se vedea clipul video de mai sus) care arată obiecte aeropurtate în mișcare rapidă. Cu toate acestea, susţinerea ipotezei originii extraterestre a acestor obiecte necesită dovezi mult mai substanțiale și mai directe, care să permită o analiză, pe scară largă, folosind instrumentele științei.

Existența vieții în altă parte a universului este o întrebare fascinantă a științei și a societății. Așadar, căutarea vieții extraterestre este o acţiune legitimă, care este supusă aceloraşi criterii doveditoare care se aplică întregii științe.

O picătură într-un ocean

Oamenii de ştiinţă au folosit radiotelescoape în studii ample pentru căutarea unor „tehnosemnături”, adică semne ale unor ipotetice civilizații tehnologice de pe planete din alte părți ale galaxiei noastre (Calea Lactee).

Cu toate acestea, după decenii în care multe echipe de experți au folosit telescoape puternice, încă nu s-a reuşit observarea unor regiuni suficient de întinse din galaxia noastră.

Dacă considerăm Calea Lactee ca fiind echivalentă cu oceanele Pământului, atunci toate eforturile noastre din ultimele decenii ar fi ca și cum am scoate, la întâmplare, o cantitate de apă care încape într-o piscină în vederea căutării unui rechin.

În plus, nici măcar nu suntem siguri că există rechini și chiar dacă ar exista nu ştim cum ar arăta sau cum s-ar comporta.

Deși cred, aproape cu siguranță, că mai există viață undeva pe trilioanele de planete din univers, mărimea universului este o problemă.

De ce ar fi nevoie pentru un contact extraterestru?

Volumul vast al universului face foarte dificilă realizarea călătoriilor interstelare, primirea semnalelor sau comunicarea cu orice potențială formă de viață îndepărtată (cel puțin conform legilor fizicii așa cum le cunoaștem noi).

Vitezele sunt limitate la viteza luminii, care este de aproximativ 300.000 km pe secundă. Chiar și cu această viteză, un semnal are nevoie de aproximativ patru ani pentru a călători între Pământ și cea mai apropiată stea din galaxia noastră, care se află la patru ani-lumină distanță.

Mai mult, teoria relativității speciale a lui Einstein ne spune că, în practică, viteza unui obiect fizic, cum ar fi o navă spațială, va fi mai mică decât viteza luminii.

De asemenea, semnalele devin mai slabe proporțional cu pătratul distanței pe care au parcurs-o. Pe distanțe interstelare, aceasta este o limitare importantă.

În consecinţă, pentru planetele aflate la sute sau mii de ani-lumină distanță, timpul de călătorie este, probabil, de multe mii de ani. Și orice semnal care provine de la civilizațiile de pe acele planete este incredibil de slab și greu de detectat.

Ascunderea prăbuşirii unei nave extraterestre pe Pământ?

Putem crede că extratereștrii s-au prăbușit deja pe Pământ și că guvernul SUA a ascuns acest fapt, așa cum a susținut congresmanul republican Tim Burchett în reacția sa la audiere?

Pentru companiile aeriene aparținând Asociației Internaționale de Transport Aerian, riscul de prăbușire a unui avion este de aproximativ unu la un milion. Aceasta ridică întrebarea: putem crede că o navă spațială extraterestră, care poate călători timp de mii de ani pe distanțe interstelare, este mai robustă și mai bine proiectată decât avioanele noastre?

Să zicem că această ipotetică navă extraterestră este de o sută de ori mai bine realizată. În consecinţă, riscul unui accident ar fi de unu la o sută de milioane.

Deci, pentru a exista o epavă extraterestră ascunsă în Zona 51, atunci  ar fi fost necesare o sută de milioane de vizite ale unor nave extraterestre. Aceasta înseamnă 2.739 de vizite extraterestre pe zi, în fiecare zi, în ultimii 100 de ani!

Advertisement

Deci, unde sunt extratereştrii? Conform celor arătate mai sus, în jurul Pământului ar trebui să fie, în mod constant, nave spaţiale ale acestora.

Cu toate radarele care scanează constant spațiul, cu miliardele de camere foto de pe telefoane mobile și cu sutele de mii de astronomi amatori care fotografiază cerul (precum și astronomi profesioniști cu telescoape puternice), ar trebui să existe o mulțime de dovezi, cu adevărat bune, în mâinile publicului larg și al oamenilor de știință, nu doar al guvernelor.

Cel mai probabil este că FAN-urile prezentate în „dovezi” au fost regizate sau cauzate de fenomene naturale pe care încă nu le înțelegem.

În știință, Briciul lui Occam este încă un punct de plecare excelent: cea mai bună explicație este cea mai simplă explicație în concordanță cu faptele cunoscute.

Până când nu vor exista mult mai multe şi mult mai bune dovezi, haideți să concluzionăm că extratereștrii nu ne-au vizitat încă. Totuși, sper într-un moment în care aceste dovezi vor exista.

Până atunci, voi continua căutarea lor pe bolta cerească.

Traducere după Is there evidence aliens have visited Earth? Here’s what’s come out of US congress hearings on ‘unidentified aerial phenomena’

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
Guest-author