Terra

De ce este sărată apa mărilor şi oceanelor?

Două treimi din suprafața Pământului este acoperită cu apă, iar 97% este apă sărată de mare.

Doar 3% din apa planetei noastre este dulce, iar 2% este reţinută în calotele de gheață, ghețari și în sol. Aceasta înseamnă că mai puțin de 1% este apa dulce, lichidă, din râuri, lacuri și pâraie.

Apa dulce are un rol important în explicarea motivului pentru care apa mărilor şi oceanelor este sărată.

Atunci când Soarele încălzește apa din mare aceasta se transformă într-un gaz (vapori de apă) și se ridică în aer printr-un proces numit evaporare.

Advertisement

În timp ce plutesc prin aer vaporii de apă se răcesc și se transformă în apă lichidă, formând nori printr-un proces numit condensare. Această apă ajunge, în cele din urmă, din nori pe pământ sub formă de precipitaţii: ploaie, lapoviţă, grindină sau ninsoare.

Acesta este circuitul/ciclul apei în natură care este provocat de Soare.

Atunci când precipitațiile ajung pe uscat, apa curge în pâraie și râuri și, în cele din urmă, ajunge din nou în mare. Ulterior, Soarele încălzește apa mărilor şi oceanelor și ciclul începe din nou.

Circuitul apei în natură. Credit: Vikas Anand Dev/Unsplash, FAL

Ploaie acidă

Pentru a răspunde la întrebarea privind originea sării din mări şi oceane trebuie să ştiţi că ploaia care ajunge din nori pe pământ nu este pură. Aceasta conține cantități mici de substanțe chimice, dioxid de carbon și dioxid de sulf, care sunt absorbite de apă în timp ce se află încă în aer.

Acest lucru înseamnă că ploaia este de fapt ușor acidă, dar nu atât de mult încât să ne facă rău. Atunci când ploaia cade pe sol acidul din apă dizolvă mici cantități de săruri minerale din roci, inclusiv sodiu și clorură, care apoi intră în apă.

Râurile și pâraiele transportă sărurile dizolvate în ele. Credit: Matt Heaton / Unsplash, FAL

Apa de ploaie curge de pe uscat în râurile și pâraiele care duc până la mare şi transportă sărurile dizolvate în ele. Clorura de sodiu din apa de mare este aceeași cu sarea pe care o utilizăm în bucătărie.

Dacă vă întrebați de ce râurile și pâraiele nu sunt la fel de sărate ca apa mării, atunci trebuie să știți că ele transportă doar o mică cantitate de săruri.

Sărurile din mări şi oceane s-au acumulat de-a lungul a miliarde de ani, chiar dacă apa de mare conține de circa 300 de ori mai multe săruri dizolvate decât apa obişnuită de râu.

Mai exact, fiecare litru de apă de mare conţine 35 de grame de săruri dizolvate, în timp ce un litru de apă dulce are doar 0,5 grame. De aceea spunem că apa de mare are o concentrație de sare (salinitate) mult mai mare decât apa dulce.

Unele săruri ajung în mari şi oceane din gurile hidrotermale fierbinți de pe fundul mărilor şi oceanelor. Alte săruri, care au provenit inițial de la vulcani, sunt cunoscute sub numele de ”săruri ciclice”, acestea fiind transportate ca urmare a ciclului apei în natură.

Echilibrul natural

Întrucât sarea se acumulează treptat în apa mărilor şi oceanelor aţi putea crede că acestea vor deveni tot mai sărate.

O parte din această sare este însă eliminată de algele și animalele care trăiesc în mare, iar altă parte este depusă sub formă de sedimente pe fundul mării. Astfel, rezultă un echilibru între sarea care intră în mare şi sarea depusă pe fundul mării sau care este eliminată.

Advertisement

Salinitatea nu este aceeași peste tot. În zonele mai calde, tropicale, evaporarea este mai intensă, astfel încât apa este mai puţin sărată. De asemenea, apa de mare se diluează prin topirea gheții spre polii nord și sud ai Pământului, astfel încât salinitatea scade. Acest lucru este firesc.

Topirea gheții marine. Credit: Roxanne Desgagnés / Unsplash, FAL

Toate aceste diferențe de salinitate s-ar putea mări din cauza schimbărilor climatice.

Un climat mai cald poate conduce la mai multe ploi și la o topire accentuată a gheții în emisfera nordică, dar și la o evaporare mai intensă în emisfera sudică, ceea ce ar putea modifica salinitatea mărilor şi oceanelor.

Cu cât apa este mai sărată, cu atât devine mai densă sau mai grea. Acest lucru împreună cu creşterea temperaturii apei ar putea modifica circulaţia apei oceanelor, ceea ce ar putea afecta toată viața de pe planeta noastră, nu doar pe cea a viețuitoarelor care trăiesc în mare.

Traducere şi adaptare după Why is the sea salty?

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
Guest-author