Terra

Efectul topirii gheţarilor asupra Terrei într-o animaţie tulburătoare

În anul 2015 NASA a anunţat că nivelul oceanelor Pământului creşte mai repede decât s-a anticipat, agenţia americană estimând o creştere de cel puțin 90 cm a nivelului oceanelor în deceniile următoare.

În consecinţă, milioane de oameni din întreaga lume ar urma să fie evacuaţi din calea apelor. Dacă această tendință va continua, provocând topirea în totalitate a ghețarilor şi a calotelor polare, atunci se prevede că nivelul oceanelor va creşte cu 65,8 m.

Unde va ajunge toată apa provenită din topirea gheţarilor?

Business Insider a realizat o animaţie în care prezintă cum vor arăta continentele în cazul topirii în totalitate a calotelor glaciare și trebuie să recunoaștem că această prezentare este terifiantă.

Numeroase insule mici şi chiar oraşe, cum ar fi Veneția, vor dispărea cu rapiditate, deşi, la o primă vedere, planeta nu ar arăta foarte diferit faţă de cum este în prezent.

Cu toate acestea, la o analiză mai atentă putem constata că orașe mari, precum Calcutta și Shanghai, vor fi acoperite de ocean cu totul, populația totală a acestor oraşe fiind de aproape 19 milioane de locuitori.

De asemenea, teritoriul SUA va deveni mult mai mic, Florida fiind acoperită de ape.

Cel mai șocant este însă faptul că harta realizată de Business Insider prezintă o perspectivă reală şi nu un scenariu improbabil.

Chiar dacă toate aceste schimbări de la suprafaţa Pământului provocate de topirea gheţarilor nu se vor produce în timpul vieţii noastre, trebuie să ţinem cont că oamenii de știință au prezis, în mod repetat, topirea în totalitate a calotelor glaciare de pe Pământ.

National Geographic a anunţat în anul 2013 că topirea calotelor glaciare, care însumează aproximativ 20,8 milioane de metri cubi de gheaţă, s-ar produce, cel mai probabil, în cel puțin 5.000 de ani.

Dacă cantitatea de carbon din atmosfera s-ar mări atât de mult încât să provoace topirea în totalitate a calotelor glaciare, atunci creșterea nivelului oceanelor ar fi, probabil, una din consecinţele cele mai puţin îngrijorătoare, în condiţiile în care temperatura medie a planetei este prevăzută să ajungă la aproximativ 26,6 grade Celsius, faţă de 14,4 grade Celsius cât este în prezent. Această consecinţă ar afecta grav viața de pe Pământ.

Chiar dacă multe dintre previziunile oamenilor de ştiinţă ne-au fost aduse la cunoştinţă într-o formă sau alta, este bine că acum putem vedea prin intermediul unei prezentări video efectul schimbărilor climatice declanşate de acţiunea omului la suprafaţa planetei noastre.

Acesta este meritul principal al animaţiei realizate de Business Insider. Urmăriţi-o şi amintiți-vă cât de norocoși suntem că trăim într-o perioadă în care putem admira Marea Barieră de Corali, Veneția și Maldive în toată splendoarea lor.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *