Medicină-Sănătate

Cum și când vom ști că un vaccin COVID-19 este sigur și eficient?

În prezent sunt atât de multe vaccinuri COVID-19 în faza finală de studiu încât, probabil, vă întrebaţi cum va decide FDA (n.t. Food and Drug Administration – agenţia de reglementare a medicamentelor din SUA) dacă un vaccin este sigur și eficient.

Pe baza stadiului actual al studiilor din faza a treia, aflate în curs de desfășurare, este puțin probabil ca rezultatele acestor studii să fie disponibile înainte de luna noiembrie.

Cel mai probabil vom avea mai multe vaccinuri concurente COVID-19 care s-ar putea dovedi sigure și eficiente până la sfârșitul anului 2020.

Sunt un om de știință și specialist în boli infecțioase la Universitatea din Virginia, SUA, unde îngrijesc pacienții cu COVID-19 și conduc cercetări privind actuala pandemie. Sunt, de asemenea, membru al grupului de experți al Organizației Mondiale a Sănătății însărcinat cu dezvoltarea vaccinului COVID-19.

Care este stadiul vaccinurilor COVID-19 din studiile clinice la om?

Studiile de fază 3 sunt în curs de desfășurare pentru vaccinurile Moderna și BioNTech/Pfizer, vaccinul cu vector viral Oxford/AstraZeneca și vaccinul cu vector viral Johnson & Johnson.

Advertisement

Fiecare dintre aceste vaccinuri folosește glicoproteina S (spike), pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele, pentru a declanșa acţiunea sistemului imunitar de producere a anticorpilor de protecție și un răspuns imun celular la virus.

Glicoproteina S (spike) este cea care determină aspectul caracteristic cu “ţepi” al virusului SARS-CoV-2

Advertisement
.

SARS-CoV-2. Credit: Bertrand Blay/iStock/Getty Images

Anticorpii de protecție acționează împiedicând glicoproteina S să atașeze virusul la celulele umane, neutralizând astfel virusul SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19.

În cazul vaccinului cu acid nucleic Moderna, ARN-ul mesager care codifică glicoproteina S este înglobat într-o picătură de grăsime, numită lipozom, pentru a proteja ARN-ul mesager împotriva degradării și a-i permite pătrunderea în celule.

Odată ce aceste instrucțiuni se află în interiorul celulelor, ARN-ul mesager este citit de celulele umane și transformat în multe proteine S, astfel încât sistemul imunitar să poată răspunde și să înceapă producerea de anticorpi împotriva acestui coronavirus.

Cât vom aștepta pentru un vaccin COVID-19? Credit: ANDRZEJ WOJCICKI/Getty Images

Vaccinurile Oxford/AstraZeneca și Johnson & Johnson folosesc o strategie diferită pentru a activa un răspuns imun. În aceste cazuri, un adenovirus găsit la cimpanzei transferă instrucțiunile pentru producerea glicoproteinei S în celulele umane.

Studiile de fază 1 și 2 realizate de companiile farmaceutice Janssen și Merck folosesc, de asemenea, vectori virali similari cu vaccinurile Oxford/AstraZeneca și J&J, în timp ce vaccinurile Novavax și GSK-Sanofi utilizează însăși proteina S.

Testele pe animale arată că vaccinurile oferă protecție împotriva infecției cu coronavirus

Studiile efectuate pe animale oferă dovezi convingătoare că vaccinarea cu glicoproteina S va proteja de COVID-19. Experimentele au arătat că atunci când sistemul imunitar detectează prezenţa proteinei S, care singură nu poate declanșa boala, va genera un răspuns anticorp care protejează împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

În studiile efectuate pe hamsteri, un vector viral adenovirus (abordarea utilizată de Oxford/AstraZeneca) a fost utilizat pentru imunizarea cu glicoproteina S. Atunci când hamsterii au fost infectați cu SARS-CoV-2, aceștia au fost protejați de pneumonie, pierderea în greutate și moarte.

În cazul maimuţelor, vaccinurile ADN, care furnizează gena pentru glicoproteina S, au redus cantitatea de virus din plămâni.

Istoricul vaccinurilor: De la variola la SARS-CoV-2.

Ce au arătat studiile timpurii de fază 1 și 2 la oameni?

În general, vaccinarea a declanșat un răspuns neutralizant de anticorpi mai puternic decât chiar și cel observat la pacienții care se recuperează după COVID-19.

Acesta a fost cazul vaccinului Moderna, aflat în prezent în studiile de fază 3 și al vaccinurilor de la CanSino Biologics și Oxford/AstraZeneca.

Ce efecte secundare au fost observate?

Medicii au înregistrat reacții ușoare până la moderate atunci când subiecții au fost observați până la 28 de zile după vaccinare. Aceste reacții adverse au inclus dureri ușoare, căldură și sensibilitate la locul injectării și febră, oboseală, dureri articulare și musculare.

Studiile de fază 1 și 2 presupun doar sute de participanți. În consecinţă, aceste studii nu sunt suficient de ample pentru a detecta reacții adverse mai puțin frecvente sau rare.

Accentul pus pe siguranță, ca obiectiv principal, a fost demonstrat recent în studiul de fază 3 al vaccinului Oxford/AstraZeneca în care un individ vaccinat a dezvoltat inflamația măduvei spinării.

Nu este clar dacă vaccinul a provocat această reacție sau dacă este vorba de un nou caz de scleroză multiplă care nu are legătură cu vaccinul, dar studiul de fază 3 a fost oprit în SUA până când se află mai multe informaţii.

Cum se asigură FDA că un vaccin va fi sigur, chiar dacă este produs rapid?

FDA a emis norme pentru industrie cu privire la etapele necesare pentru dezvoltarea și, în cele din urmă, licențierea vaccinurilor pentru prevenirea COVID-19. Acestea sunt standardele de siguranță care sunt necesare pentru toate vaccinurile.

Cu toate acestea, există modalități de a accelera procesul de aprobare care sunt centrate pe „tehnologia platformă”. Acest lucru înseamnă că dacă un vaccin folosește, de exemplu, un adenovirus, care s-a dovedit anterior a fi sigur, atunci ar putea fi posibil ca o companie să utilizeze datele colectate anterior despre toxicitate și farmacocinetică pentru accelerarea aprobării studiilor clinice.

Deși viteza și siguranța pot părea obiective contradictorii, este încurajator să observăm că producători rivali de vaccinuri s-au angajat în comun să reziste în fața presiunilor politice pentru a grăbi aprobarea vaccinului, menţinând cele mai riguroase standarde de siguranță.

Cât de repede se poate dezvolta un vaccin?

Cât de protector trebuie să fie un vaccin pentru a primi aprobarea FDA?

FDA a stabilit ca obiectiv principal al unui studiu de fază 3 o protecție de 50% pentru aprobarea unui vaccin COVID-19.

Protecția împotriva infecției simptomatice COVID-19 este definită ca o protecție la o infecție confirmată de laborator cu SARS-CoV-2 plus simptome precum febră sau frisoane, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare, pierderea gustului sau mirosului, congestie sau curgerea nasului, diaree, greață sau vărsături.

Aceasta înseamnă că un vaccin este considerat eficient dacă va reduce la jumătate numărul de infecții la cei vaccinaţi. Aceasta este protecția minimă care se anticipează a fi utilă din punct de vedere clinic.

Deoarece un vaccin ar putea fi mai eficient în prevenirea cazurilor grave COVID-19, FDA instruiește ca protecția împotriva cazurilor severe de COVID-19 să fie un obiectiv secundar.

ți oameni trebuie vaccinați pentru a ști dacă un vaccin este eficient în faza 3?

Actualele studii de fază 3 implică participarea a 30.000-40.000 de subiecți. Majoritatea acestor participanți vor primi vaccinul, în timp ce alţii vor primi placebo.

Rezultatele studiilor de fază 3 depind, în mare măsură, de rata infecției la pacienții care au primit placebo. Aceste studii testează dacă noile infecții cu coronavirus, dobândite în mod natural, sunt mai mici în grupul care a primit vaccinul, comparativ cu grupul care a primit placebo.

Autorizația de utilizare a vaccinului, în caz de urgență, se poate elibera rapid?

Într-o situație de urgență, cum este pandemia actuală COVID-19, cu aproximativ 700 de decese și 40.000 de cazuri noi pe zi în SUA, FDA este autorizată să permită utilizarea unor produse neaprobate pentru diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor. Printre acestea se numără şi un vaccin.

Procesul standard de aprobare pentru vaccinuri poate necesita mai mult de un an de observare după vaccinare.

Dacă siguranța pe termen scurt este bună și vaccinul funcționează pentru a preveni COVID-19, atunci vaccinul ar trebui aprobat pentru utilizare în conformitate cu o autorizație de utilizare de urgență, chiar dacă acesta este încă în curs de studiu.

În conformitate cu autorizația de utilizare în caz de urgență, FDA va continua să colecteze informații de la companiile care produc vaccinurile, inclusiv supravegherea bolilor respiratorii asociate vaccinului sau a altor complicații potențial rare, care ar putea fi observate în doar un caz dintr-un milion.

La ce să ne așteptăm în ceea ce privește aprobările?

Mă aștept ca FDA să aprobe mai multe vaccinuri până la sfârșitul anului 2020, prin autorizarea de utilizare de urgență, astfel încât vaccinarea să poată începe imediat, începând cu grupurile cu risc ridicat, personalul medical, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale preexistente.

Acest lucru va fi urmat rapid de lansarea vaccinării populației pe scară largă, în timp ce FDA și producătorii de vaccinuri vor continua să monitorizeze efectele secundare și să lucreze pentru îmbunătățirea acestor vaccinuri. Acest proces este de așteptat să dureze luni.

Poate că viața nu va reveni la normal anul viitor, dar toate semnele indică un an 2021 mai sănătos.

Traducere şi adaptare după How and when will we know that a COVID-19 vaccine is safe and effective?

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
Guest-author