Medicină-Sănătate

Covid-19 nu este „exact ca gripa”. Iată care sunt diferențele cele mai importante

Experţii subliniază că sindromul respirator acut 2019-nCoV, provocat de noul coronavirus SARS-CoV-2, nu este similar cu gripa sezonieră, chiar dacă simptomele acestuia, dureri de cap, gât și febră, sunt asemănătoare cu ale gripei.

COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, se dovedește mortală în aproximativ 3,5% dintre cazurile confirmate.

Deși această valoare nu este aceeași cu rata mortalității, având în vedere că multe alte persoane pot fi infectate fără să ştie acest lucru, ea este semnificativ mai mare decât în cazul gripei sezoniere, care ucide de obicei 0,1% dintre pacienți.

Advertisement

„Există încă o incertitudine considerabilă în ceea ce privește rata mortalităţii în cazul COVID-19 și aceasta variază, probabil, în funcție de calitatea asistenței medicale la nivel local.

Acestea fiind spuse, rata mortalităţii în cazul COVID-19 este, în medie, în jur de 2 procente, ceea ce înseamnă că este de aproximativ 20 de ori mai mare decât în ​​cazul gripelor sezonieră aflate în prezent în circulație”, a declarat Francois Balloux, profesor în cadrul University College London.

Cazuri grave

Adevăratul pericol legat de noul coronavirus s-ar putea să nu fie însă moartea. Experții afirmă că sistemele de sănătate ar putea fi copleșite de numărul mare de cazuri care necesită spitalizare și, eventual, ventilație artificială pentru sprijinirea sistemului respirator.

O analiză a 45.000 de cazuri confirmate în China, de unde a apărut epidemia, arată că marea majoritate a deceselor au fost printre persoanele în vârstă (14,8% mortalitate în rândul celor peste 80 de ani).

Un alt studiu din China a arătat însă că 41% din cazurile grave au apărut în rândul celor sub 50 de ani, comparativ cu 27% printre cei peste 65 de ani.

„Este adevărat că pentru cei mai în vârstă există un risc mai mare, dar cazuri grave se pot produce și la persoane relativ tinere în lipsa unor condiții anterioare”, a declarat Jerome Salomon, Directorul general al Departamentului francez al Sănătăţii.

Contagiozitate

Experții estimează că fiecare bolnav de COVID-19 infectează alte 2, 3 persoane.

Aceasta este o rată de reproducere de până la 2 ori mai mare decât în cazul gripei sezoniere, la care rata infectării este de obicei de 1,3 persoane pentru fiecare pacient.

Un virus din familia coronavirusurilor. Credit: Callista Images/Getty Images

Vaccin/tratament

Salomon a declarat că oamenii au trăit cu gripă de mai bine de 100 de ani.

„Am studiat-o îndeaproape. Acest nou virus seamănă cu gripa, în termeni de simptome fizice, dar există diferențe uriașe între ele”, afirmă Salomon.

Deocamdată nu există un vaccin sau vreun tratament eficient împotriva COVID-19.

Chiar dacă unele studii au indicat posibilitatea obţinerii unor medicamente antiretrovirale în cazurile grave, precum și unele terapii experimentale, dimensiunile eșantionului de test a fost mult prea mic pentru ca aceste măsuri să fie aplicate la populația generală.

Sute de cercetători din întreaga lume lucrează frenetic pentru a găsi un vaccin COVID-19, dar procesul de dezvoltare durează luni și este probabil mult prea târziu pentru focarul actual de infecţie.

Chiar dacă ar exista un vaccin, utilizarea acestuia pe scară largă reprezintă o problemă. Autoritățile medicale se plâng, în mod regulat, că mult prea puţini oameni primesc vaccinul antigripal pentru a garanta ”imunitatea efectivelor”.

Advertisement

Asemănări

Noul coronavirus prezintă o serie de caracteristici similare cu virusul gripal, în special în ceea ce priveşte măsurile pe care fiecare dintre noi le putem lua pentru a încetini rata infecției.

Spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun, evitați să vă atingeți fața și purtați o mască dacă sunteți bolnav. Astfel de acțiuni pot limita noile infecții, la fel ca în cazul gripei, bolilor gastrointestinale și a altor boli infecțioase.

Salomon afirmă că doar 2 din 10 persoane se spală, în mod regulat, pe mâini după ce au folosit baia.

„Și doar 42% dintre oameni își acoperă gura atunci când tuşesc sau strănută”, a adăugat Salomon într-o notă puţin încurajatoare.

Sursă: Science Alert

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro