Medicină-Sănătate

Efectele căsătoriei asupra stării de sănătate, conform ştiinţei

În fiecare vară mii și mii de cupluri aleg să-şi unească destinele prin căsătorie, iar această decizie are efecte pe termen lung asupra stării lor de sănătate.

Cercetătorii au identificat recent o serie de tendințe care evidenţiază efectele căsătoriei asupra stării de sănătate.

În trecut căsătoria a fost considerată benefică pentru starea de sănătatea fizică și psihică, dar cercetări recente au arătat că relația dintre căsătorie, sănătate și bunăstare este mai complicată decât s-a crezut iniţial.

Căsătoria influenţează starea de sănătate

Credit: Marc A. Spory/Unsplash

În general, studiile cercetătorilor sugerează că bărbații și femeile căsătorite prezintă un risc mai scăzut pentru anumite tipuri de boli de inimă în comparaţie cu persoanele necăsătorite, dar persoanele căsătorite sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a fi supraponderale şi sedentare.

Desigur, toate aceste tendințe pe care le-au constatat cercetătorii nu sunt valabile pentru toată lumea. Fiecare căsătorie este diferită, depinzând de planurile de viitor şi stilul de viață al persoanelor implicate, de relaţia dintre acestea, dar şi de mulţi alţi factori, fără a ne referi aici la factorii externi care îi pot influenţa pe cei căsătoriţi.

Având în vedere acest lucru, iată în continuare câteva moduri prin care căsătoria tinde să-i schimbe pe cei căsătoriţi din punct de vedere fizic și mental.

În general, persoanele căsătorite tind să aibă o stare de sănătate mai bună decât alți adulți, indiferent de vârstă, sex, rasă, educație sau venit.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat în urma unui studiu amplu publicat anul trecut că beneficiile pentru sănătate ale căsătoriei pot fi observate în special în cazul adulților mai în vârstă. În cazul adulților mai tineri, cercetătorii nu au constatat o stare de sănătate evident mai bună în rândul persoanelor căsătorite în comparație cu persoanele necăsătorite.

Cercetătorii au observat şi că persoanele căsătorite, în special bărbații, sunt mai susceptibile de a fi supraponderale și obeze. După căsătorie, în rândul celor căsătoriţi, atât bărbaţi cât si femei, există tendinţa de reducere a activităţii fizice, ceea ce echivalează cu un stil de viaţă lipsit de exerciţii fizice şi mişcare.

Din acest motiv, nu este o surpriză faptul că probabilitatea ca bărbaţii căsătoriţi să apeleze la asistenţa medicală preventivă este mai mare decât în cazul bărbaţilor necăsătoriţi.

Cercetătorii au constatat şi că bărbații și femeile căsătorite prezintă un risc mai scăzut pentru anumite tipuri de boli cardiace, boala arterială periferică, boala cerebrovasculară, anevrismul de aortă abdominală și boala coronariană, în comparaţie cu persoanele necăsătorite. Riscul pentru boli de inimă poate fi însă mai mare pentru persoanele divorțate sau văduve.

Persoanele căsătorite au raportat o mai bună stare de sănătate mintală și un consum mai mic de alcool, potrivit unui sondaj privind sănătatea publică efectuat în Canada.

Cercetătorii au constatat într-un studiu recent că în primul an de căsătorie bărbații au tendința de a deveni mai conştiincioşi, în timp ce femeile tind să devină mai puțin nervoase. Cu toate acestea, în urma aceluiași studiu s-a constatat că femeile şi bărbaţii căsătoriţi au devenit mai interiorizaţi după primul an de căsătorie.

Unii cercetători cred că motivul pentru care starea de sănătate a persoanelor necăsătorite pare să fie mai bună în prezent decât cea a persoanelor căsătorite se datorează faptului că stigmatizarea socială a celor necăsătoriţi este mai mică în prezent decât în trecut.

Înţelegerea modului cum căsătoria afectează oamenii s-a schimbat în timp și a devenit mai exactă, dar este important de menţionat că toate aceste avantaje și dezavantaje care rezultă în urma căsătoriei nu ar trebui să reprezinte un motiv pentru a ne căsători sau nu.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *