Astronomie

Viaţa a apărut prematur pe Pământ, dintr-o perspectivă cosmică

Cosmologii cred că vârsta Universului este de 13,8 miliarde de ani şi că Pământul s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Unii oameni de ştiinţă cred că datorită acestui decalaj de timp, viața ar fi putut apărea pe alte planete cu miliarde de ani mai înainte de a înflori pe Pământ. Cu toate acestea, un studiu teoretic al oamenilor de ştiinţă de la University of Oxford şi Harvard University sugerează că dintr-o perspectivă cosmică viaţa a apărut, de fapt, prematur pe Pământ.

ExoplanetaO imagine artistică a unei exoplanete. Credit: Ron Miller.

„Dacă vă întrebați, „Când este cel mai probabil ca viața să apară?” aţi putea răspunde, în mod naiv, „acum”. Dar noi am descoperit că probabilitatea apariţiei vieţii creşte în viitorul îndepărtat”, a declarat Dr. Abraham Loeb, autorul principal al studiului, cercetător din cadrul Harvard University.

Într-un context cosmologic, viața așa cum o știm nu a apărut mai devreme de 10 milioane de ani după Big Bang, deoarece temperatura Universului era mult prea ridicată, peste temperatura de fierbere a apei.

Mai târziu, după 10 – 17 milioane de ani de la Big Bang, Universul s-a răcit până la o temperatură cuprinsă între 0 şi 100 de grade Celsius.

Primele stele din Univers s-au format după 30 de milioane de ani de la Big Bang. În câteva milioane de ani, primele supernove au însămânțat Cosmosul cu elementele chimice necesare vieţii.

Soarele s-a format în urmă cu 4,6 miliarde de ani și durata sa de viață este comparabilă cu vârsta actuală a Universului. Cu toate acestea, stelele având o masă mică ar putea trăi de o mie de ori mai mult decât Soarele, adică până la 10 trilioane de ani. Dr. Loeb şi colegii săi, Dr. Rafael Batistă şi Dr. David Sloan de la University of Oxford, au analizat care este probabilitatea apariţiei vieții în acest interval de timp.

„Factorul dominant s-a dovedit a fi durata de viaţă a stelei. Cu cât este mai mare masa unei stele, cu atât mai scurtă este durata de viață a acesteia”, au declarat cercetătorii.

Stelele cu o masă de trei ori mai mare decât masa Soarelui vor muri înainte ca viața să aibă şansa de a evolua.

Pe de altă parte, cele mai mici stele cântăresc mai puțin de 10% din masa Soarelui. Acestea vor străluci timp de 10 trilioane de ani, ceea ce înseamnă că viaţa va avea suficient timp la dispoziţie ca să apară pe una dintre planetele găzduite de aceste stele.

În consecinţă, probabilitatea apariţiei vieţii crește în timp. De fapt, șansa apariţiei vieţii este de 1.000 de ori mai mare în viitorul îndepărtat decât acum.

Rezultă de aici că viaţa a apărut prematur pe Pământ. Pe de altă parte, mediul din jurul unei stele cu masă mică este periculos pentru viață. Deşi stelele de masă mică, cum ar fi stelele pitice roșii, trăiesc o lungă perioadă de timp, ele reprezintă o ameninţare pentru viaţă, deoarece aceste stele emit jeturi puternice de radiaţii care pot distruge atmosfera planetelor telurice aflate în zonă locuibilă din vecinătatea acestor stele.

Pentru determinarea probabilităţii apariţiei vieţii în jurul stelelor cu masă mică, oamenii de ştiinţă recomandă studiul stelelor pitice roșii din apropiere și a planetele acestora. Se speră ca viitoarele misiuni spațiale, cum ar fi Transiting Exoplanet Survey Satellite și James Webb Space Telescope, să ofere un răspuns la această problemă.

Sursă: Sci-News.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *