Tehnologie

SUA şi Rusia plănuiesc o misiune spațială comună pe Lună

În urmă cu 47 de ani SUA a câștigat cursa spațială împotriva Uniunii Sovietice, astronauţii misiunii Apollo 11 fiind primii care au mers pe Lună.

O nouă misiune spațială pe LunăO nouă misiune spațială pe Lună? Credit: NASA

În prezent mai multe companii americane plănuiesc reîntoarcerea astronauţilor americani pe suprafaţa Lunii …, dar, de data aceasta, alături de astronauţii ruși.

Colaborarea dintre SUA şi Rusia nu este surprinzătoare, deoarece cele două ţări au lucrat împreună la proiectul Stației Spațiale Internaționale (SSI) pe baza unei întelegeri din anul 1993.

Deoarece Stația Spațială Internațională îşi va încheia activitatea în anul 2024, agențiile spațiale ale celor două țări se concentrează în prezent pe organizarea unor noi proiecte de cercetare.

NASA intenționează trimiterea unui echipaj uman pe Marte până în anul 2030, astfel încât agenția spațială americană a anunţat că nu are nicio intenție de a organiza o misiune pe Lună în viitorul apropiat, cu excepția cazului în care Agenția Federală Spațială Rusă sau Agenția Spațială Europeană vor prelua conducerea acesteia.

Chiar dacă NASA s-ar putea să nu fie interesată de Lună în mod special, planul său de a ajunge la Marte implică misiuni spaţiale într-o zonă din jurul Lunii cunoscută sub numele de spațiu cis-lunar.

De exemplu, etapa a doua a planului NASA (în trei etape) privind trimiterea unui echipaj uman pe Marte implică capturarea unui asteroid şi plasarea acestuia pe o orbită în jurul Lunii, astfel încât un echipaj aflat la bordul navei spațiale Orion să-l poată explora în anii 2020. Din acest motiv Boeing și Lockheed Martin prevăd necesitatea creării unei baze lunare în viitorul apropiat.

În acest scop companiile americane se consultă cu companiile ruseşti, cum ar fi RKK Energia și GKNPT Khrunichev, în vederea unei cooperări pentru construirea primei baze lunare.

Similar Agenției Spațiale Americane, obiectivul acestor companii nu este neapărat Luna, ci construirea unui habitat în jurul Lunii care ar servi ca un punct de oprire de-a lungul drumului spre Marte.

Chiar dacă modalitatea de cooperare nu este încă stabilită, ideea generală este că rușii pot contribui la succesul misiunii prin experienţa pe care o au la construcţia modulelor spațiale care pot găzdui echipajele şi la sistemul de propulsie.

Cu toate acestea, cea mai puternică rachetă spaţială, Space Launch System (SLS), se află deja în faza de construcţie pentru misiunea NASA către planeta Marte, iar Rusia are nevoie de această tehnologie dacă îşi propune să contribuie la construirea unei baze permanente pe Lună.

Companiile americane și cele rusești afirmă că odată cu construirea unei baze pe Lună aceasta ar putea fi folosită pentru a studia nu numai suprafața Lunii, dar şi asteroidul pe care NASA plănuiește să-l tragă pe orbita Lunii.

„Conform uneia dintre propuneri, s-ar putea încerca o misiune de aproape 400 de zile pe suprafața Lunii, la sfârșitul anilor 2020, pentru a simula o expediție pe Marte”, afirmă Anatoly Zak pentru Popular Mechanics.

„Nu vă gândiţi la aceasta ca la o misiune spațială în jurul Lunii” , a adăugat William Gerstenmaier din cadrul Human Exploration and Operations al NASA. „Gândiți-vă la ea ca la o etapă de început a tranzitului pe Marte”.

Cele mai recente propuneri de colaborare între companiile din SUA și cele din Rusia au fost prezentate la o conferinţă privind cercetarea și dezvoltarea SSI în San Diego, în perioada 12 -14 iulie, pe care NASA le va analiza ulterior.

Gerstenmaier a precizat că NASA nu și-a exprimat încă punctul de vedere asupra acestui proiect de colaborare, așa încât nimic nu este garantat.

„Până când nu ne uităm la ele, nu putem afirma dacă aceste propuneri sunt viabile sau nu”, a declarat Gerstenmaier. Dar, „este încurajator faptul că există companii care au luat această iniţiativă pe cont propriu … și aceasta este în concordanță cu ceea ce gândim şi noi, inclusiv să ajungem în spaţiul cis-lunar… Așa că atunci când guvernul va decide ce este de făcut, companiile vor avea temele făcute”.

Să sperăm că este posibilă o nouă colaborare între SUA şi Rusia în pofida creşterii tensiunilor politice dintre aceste țări. În fond, știința nu are granițe.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *