Medicină-Sănătate

Stresul prelungit poate distruge creierul

Nu este o noutate faptul că stresul face rău organismului. Un nou studiu evidenţiază modul prin care stresul prelungit provoacă inflamarea creierului, ceea ce conduce la pierderea memoriei şi depresie, afirmă cercetătorii.

Stresul afectează creierul

Stresul afectează creierul. Credit: pathdoc/Shutterstock.com

Neurologii de la Ohio State University au efectuat un studiu pe şoareci de laborator pe care i-au învățat să găsească drumul de ieşire dintr-un labirint. Pe baza a ceea ce au învăţat, şoarecii şi-au amintit iniţial cum să rezolve această sarcină. Cu toate acestea, după ce un şoarece mai agresiv a fost introdus în grup, cauzând stres pentru celelalte animale, şoarecii au uitat, treptat, calea de ieşire din labirint.

„Șoarecii care au fost stresaţi nu şi-au mai amintit direcţia de ieşire”, afirmă cercetătorul Jonathan Godbout. „În schimb, şoarecii care nu au fost stresaţi şi-au amintit drumul de ieşire”.

Cu ajutorul metodelor de imagistică, cercetătorii au observat în creierul şoarecilor stresaţi semne de inflamaţie cauzate de răspunsul sistemului imunitar la stresul din exterior. Prezența unor celule ale sistemului imunitar, denumite macrofage, sugerează că în aceste condiții sistemul imunitar atacă creierul, cauzând inflamarea acestuia şi împiedecând formarea unor noi celule cerebrale.

Efectul observat de cercetători a fost de lungă durată: după patru săptămâni de la experiment s-a observat că şoarecii stresaţi se retrăgeau pe la colțuri, această dorință de izolare fiind observată și în cazul oamenilor stresați. Acest comportament este şi un simptom major al depresiei.

După ce cercetătorii le-au administrat şoarecilor stresaţi un medicament antiinflamator, deficitul de celule cerebrale și dorinţa de izolare s-au menţinut, cu toate că numărul celulelor macrofage a scăzut şi şoarecii şi-au recăpătat memoria. Această constatare indică o legătură directă între inflamația creierului și pierderile de memorie.

Studiul s-a concentrat în special asupra efectelor stresului pe termen lung asupra hippocampusului, o regiune a creierului care joacă un rol cheie în răspunsul afectiv și capacitatea de memorare.

Deşi o serie de cercetări anterioare au analizat probleme similare, precum ar fi modul prin care stresul, anxietatea, depresia și memoria sunt legate între ele, acesta este primul studiu care evidenţiază legătura care există între pierderile de memorie pe termen scurt şi inflamarea creierului. De asemenea, s-a arătat că inflamarea creierului este o reacţie din partea sistemului imunitar al organismului.

În continuare cercetătorii urmează să verifice dacă aceleași reacții sunt prezente şi în creierul uman. În cazul în care ele se întâlnesc şi la om, atunci s-ar putea concepe noi tratamente pentru stres şi depresie, dacă medicii pot găsi modalităţi de prevenire sau de limitare a inflamaţiei care are loc în hippocampus.

Studiul a fost publicat în Journal of Neuroscience.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *