Astronomie

Astronomii cred că au înţeles de ce Calea Lactee se deplasează prin spaţiul cosmic cu o viteză atât de mare

Chiar dacă nu putem simţi acest lucru, Pământul se deplasează pe orbita sa în jurul Soarelui cu o viteză de aproximativ 100.000 de kilometri pe oră. De asemenea, galaxia noastră, Calea Lactee, se deplasează prin Univers cu o viteză mai mare de 2 milioane de km pe oră, adică cu o viteză de până la 630 de km pe secundă.

Oamenii de știință afirmă că au reuşit să înţeleagă care este cauza care provoacă deplasarea galaxiei Calea Lactee prin spaţiul cosmic cu o viteză atât de mare. Ei au descoperit că în direcţia de deplasare a galaxiei noastre se află un supercluster galactic masiv, aflat la o distanţă de aproximativ 650 de milioane de ani-lumină de Pământ, denumit Superclusterul Shapley care ne atrage spre el.

De asemenea, în spatele galaxiei noastre oamenii de știință au descoperit dovezi privind existenţa unei regiuni, necunoscută anterior, care este aproape în întregime lipsită de galaxii și care împinge galaxia noastră cu o forță incredibilă. Această regiune se află la o distanţă aproximativă de 500 de milioane de ani-lumină.

Astronomii au arătat că respingerea provocată de vidul extragalactic se poate explica prin faptul că obiectele cosmice aflate la periferia unei regiuni în care există o densitate mică de materie sunt atrase de alte regiuni sub efectul gravitaţiei.

Cosmologul Yehuda Hoffman de la Hebrew University din Israel și echipa sa au construit o nouă hartă 3D cu cele mai apropiate galaxii de Calea Lactee și în cadrul acesteia au evidenţiat, pentru prima dată, existenţa unui vid extragalactic pe care l-au denumit Dipole Repeller.

Aşa cum se poate vedea din imaginea de mai jos, Calea Lactee se află între Superclusterul Shapley, care ne atrage spre el, şi vidul extragalactic Dipole Repeller care ne respinge.

Deplasarea galaxiei Calea Lactee prin spaţiul cosmicGrupul Local de galaxii, din care face parte şi Calea Lactee, se deplasează prin spaţiul cosmic cu o viteză de 630 km/s. Credit: Yehuda Hoffman

„Am cartografiat în 3D mişcarea galaxiilor prin spațiul cosmic şi am descoperit că galaxia noastră, Calea Lactee, se îndepărtează în mare viteză de o regiune vastă, neidentificată anterior, care conţine foarte puţine galaxii. Deoarece această regiune mai degrabă ne împinge decât ne atrage, noi am denumit-o Dipole Repeller (în limba engleză „to repel” înseamnă a respinge)”.

„Pe lângă faptul că suntem atraşi spre Superclusterul Shapley, noi suntem, de asemenea, împinşi de regiunea nou descoperită Dipole Repeller. Astfel, a devenit evident că deplasarea galaxiei noastre este influenţată, în egală măsură, de cele două regiuni care ne împing și ne atrag în acelaşi timp”, a explicat Hoffman.

Chiar dacă superclusterul galactic Shapley reprezintă cea mai mare concentrare de materie din Universul Local, deplasarea rapidă a galaxiei Calea Lactee nu putea fi explicată doar prin atracţia exercitată de acesta. Din acest motiv, cercetătorii au sugerat în trecut că un vid extragalactic s-ar putea afla în spatele galaxiei noastre, ceea ce ar putea explica viteza cu care aceasta se mişcă prin spaţiul cosmic în timp ce este atrasă spre superclusterul galactic Shapley.

Hoffman şi astronomii din echipa sa au analizat mişcarea a mai mult de 8.000 de galaxii din apropiere, pe baza datelor obţinute de la o serie de observatoare astronomice, inclusiv telescopul spaţial Hubble, şi acestea au furnizat prima dovadă privind existenţa vidului extragalactic Dipole Repeller.

În acest mod cercetătorii au reuşit să evidenţieze un flux staţionar, sau stabil, de galaxii care sunt atrase spre Superclusterul Shapley şi sunt respinse, pe aceeaşi axă, de o altă regiune din spaţiul cosmic aflată în spatele galaxiei Calea Lactee.

Surprinzător, potrivit datelor obţinute în urma analizei radiaţiei cosmice de fond, adică radiaţia cosmică rămasă în urma Big Bangului, cele două forţe exercitate de Superclusterul Shapley şi regiunea Dipole Repeller asupra galaxiei noastre au aceeaşi intensitate.

„Noi am arătat că Superclusterul Shapley ne atrage într-adevăr în direcţia sa, dar şi că o regiune extragalactică fără galaxii, aflată într-o direcţia opusă, ne respinge în egală măsură. În consecinţă, suntem atraşi într-o direcţie şi respinşi dintr-o direcţie opusă. Este ca într-o poveste de dragoste şi ură, atracţie şi respingere”, a explicat Hoffman.

Acestea sunt primele indicii privind existenţa unui vid extragalactic aflat în spatele galaxiei Calea Lactee, care influenţează deplasarea galaxiei noastre prin spaţiul cosmic. În continuare astronomii vor încerca să confirme existenţa acestuia.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature.

Sursă: Science Alert

One thought on “Astronomii cred că au înţeles de ce Calea Lactee se deplasează prin spaţiul cosmic cu o viteză atât de mare

  • Superclusterul Shapley ne atrage într-adevăr în direcţia sa, dar şi că o regiune extragalactică fără galaxii, aflată într-o direcţia opusă, ne respinge în egală măsură. În consecinţă, suntem atraşi într-o direcţie şi respinşi dintr-o direcţie opusă. Este ca într-o poveste de dragoste şi ură, atracţie şi respingere”, a explicat Hoffman.

    Acestea sunt primele indicii privind existenţa unui vid extragalactic aflat în spatele galaxiei Calea Lactee, care influenţează deplasarea galaxiei noastre prin spaţiul cosmic. În continuare astronomii vor încerca să confirme existenţa

    Prima confirmare oficiala a Teoriei Gravitatiei Induse, conform careia Gravitatia nu mai este considerata ca o atractie intre 2 mase, ci va relatie intre o masa Tractoare si una sau mai multe mase Tractate de Urma lasata de trecerea masei Tractoare. (In cazul Terrei, Urma tractoare este generata de Cromosfera Soatelui, campul Ew al acestuia)

    Dipl. Ing. Eduard Winzinger

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *