Medicină-Sănătate

Ce produse de igienizare putem folosi acasă împotriva COVID 19

Chiar dacă COVID-19 se răspândeşte deja de câteva luni, în acest moment oamenii de știință nu știu prea multe despre această boală. Cu toate acestea, învăţăm tot mai multe despre ea în fiecare zi.

De exemplu, ştim acum că virusul SARS-CoV-2 ce provoacă boala COVID-19 poate trăi pe suprafețe până la 9 zile și că supraviețuiește în aer timp de câteva ore.

De asemenea, ştim că virusul se transmite prin tuse sau strănut, dar şi că este eliminat prin materiile fecale.

Advertisement

În consecinţă, o persoană infectată poate să răspândească virusul prin tuse, atingerea altor persoane sau lăsând virusul pe diferite suprafețe. Fără îndoială, spălarea mâinilor este esențială pentru a reduce răspândirea COVID-19.

Două studii recente au investigat cât timp supraviețuiesc coronavirusurile pe diferite suprafețe.

Cercetătorii care au analizat mai multe virusuri, inclusiv coronavirusul SARS-CoV-2, au constatat că timpii de supraviețuire variază în funcție de tipul de suprafață.

SARS-CoV-2 a supraviețuit pe oțel inoxidabil și plastic până la 9 zile, în timp ce pe hârtie și carton perioada de supraviețuire a fost de 1 zi.

Chiar dacă concentraţia virusului se reduce în timp, este îngrijorător faptul că particulele acestuia pot rezista chiar şi câteva zile pe o suprafață.

 

Câte ore supravieţuiesc coronavirusurile în aer şi pe diferite suprafeţe.Credit: Lena Ciric.

Ce produse de curățare putem folosi acasă împotriva SARS-CoV-2?

1.Săpun și apă

Săpunul și apa reprezintă prima linie de apărare, care însă nu va ucide virusul.

Detergentul din săpun ridică virusul de pe suprafețe, iar apa îl îndepărtează.

2. Înălbitor

Ingredientul activ din înălbitor, hipocloritul de sodiu, este foarte eficient în uciderea virusului.

Asigurați-vă că lăsați înălbitorul să acţioneze timp de 10-15 minute şi apoi ştergeţi suprafața cu o cârpă curată.

Înălbitorul distruge proteina și acidul ribonucleic (ARN) al virusului. Asigurați-vă că folosiți înălbitorul așa cum este indicat pe sticlă.

3. Spirtul medicinal

Spirtul medicinal este format din etanol (alcool etilic) 70%. S-a dovedit că etanolul ucide coronavirusurile în cel puțin 30 de secunde.

Ca și înălbitorul, alcoolul distruge proteina și ARN-ul din care este format virusul.

Curăţaţi suprafețele pe care le atingeţi frecvent din locuință. Credit: Asso/Shutterstock

4. Șervețele de suprafață

Ingredientul activ din șervețelele de suprafață este un antiseptic, de obicei clorura de benzalconiu. Aceste şervetele asigură îndepărtarea fizică a germenilor prin presiunea pe care o aplicați atunci când le folosiți.

De asemenea, ele lasă un strat antiseptic pe suprafață care ucide germenii. Antisepticul acţionează atât asupra bacteriilor, cât și asupra coronavirusurilor care infectează șoarecii și câinii, dar se pare că nu protejează împotriva noului coronavirus uman.

Antisepticele distrug grăsimile din celulele patogene, dar SARS-CoV-2 nu conține multe grăsimi.

Până în prezent, nu există dovezi că antisepticele pot ucide coronavirusurile umane.

5. Dezinfectant pentru mâini

O avertizare cu privire la dezinfectanţii pentru mâini.

Principalul ingredient al dezinfectanţilor sanitari care ucid virusul SARS-CoV-2 este etanolul, alcoolul din spiritul medicinal. Concentrația acestuia este foarte importantă, trebuie să depășească 70%, altfel nu va ucide virusul în mod eficient.

Un alt lucru pe care îl puteți face este să vă asigurați că aerisiți, în mod regulat, spaţiul de locuit. O persoană infectată produce mii de picături mici care conțin virusul de fiecare dată când tușește sau strănută.

Advertisement

SARS-CoV-2 poate supraviețui în aer până la 3 ore. Așadar, deschizând fereastra puteți elimina și dispersa picăturile și reduce cantitatea virusului din aer, ceea ce va micşora riscul de infecție.

Trăim în vremuri incerte, dar este liniștitor să știm că avem câteva arme pe care le putem folosi pentru a combate COVID-19 în casele noastre.

Traducere şi adaptare după Coronavirus: household cleaning products can kill the virus – an expert on which ones to use

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
Guest-author