Medicină-Sănătate

Câteva obiceiuri proaste care ne afectează sănătatea la fel de mult ca fumatul

Conform statisticilor, numărul celor care renunţă la fumat, unul dintre obiceiurile cele mai puțin sănătoase, s-a redus în ultima perioadă de timp. De exemplu, în SUA numărul adulților americani care fumează a scăzut de la 42% în 1965 la 15% în 2015.

Cu toate acestea, există alţi factori de risc pentru sănătate care, conform specialiştilor, sunt la fel de periculoşi, precum sedentarismul sau singurătatea.

Advertisement

Singurătatea

Utilizarea în exces a reţelelor sociale și scăderea numărului relaţiilor interpersonale amplifică în timp însingurarea. Conform specialiştilor, acest stil de viaţă reprezintă în prezent o adevărată epidemie la nivel mondial cu consecinţe fatale.

Julianne Holt-Lunstad, profesoară de psihologie la Brigham Young University, a constatat într-un studiu din anul 2010 că reducerea duratei de viață din cauza singurătații este similară cu cea provocată de fumatul a 15 ţigări pe zi.

Sedentarismul

Într-un studiu din anul 2014 oamenii de știință au constatat că sedentarismul crește riscul declanşării anumitor forme de cancer.

Cercetătorii au utilizat datele de la 4 milioane de persoane privind timpul petrecut în faţa televizorului, programul de muncă și timpul destinat călătoriilor. Astfel, s-a constatat că persoanele sedentare, care stau mult timp pe scaun, sunt mai expuse riscului de a suferi de cancer de colon, endometrial și pulmonar.

Privarea de somn

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor consideră privarea de somn o adevărată problemă de sănătate publică, deoarece doar în SUA aproximativ 50-70 de milioane de oameni suferă de tulburări de somn.

Profesorul Valery Gafarov de la Organizația Mondială a Sănătății a arătat în anul 2015 că o durată insuficientă a somnului înseamnă un risc crescut de accident vascular cerebral și infarct miocardic, un efect similar fiind constatat în cazul fumătorilor.

„Somnul insuficient ar trebui să fie considerat un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, alături de fumat, lipsa de activitate fizică și alimentaţia deficitară”, a declarat Valery Gafarov.

Bronzarea

Bronzarea la solar şi expunerea prelungită la radiaţiile solare ultraviolete pot fi chiar mai periculoase pentru sănătate decât fumatul.

În anul 2014 cercetătorii au publicat un studiu în JAMA în care au arătat că numărul cazurilor de cancer de piele provocate de bronzarea la solar este mai mare decât numărul cazurilor de cancer pulmonar provocate de fumat.

Bronzarea la solar. Credit: fotofeel/Shutterstock.com

„Având în vedere numărul mare de cazuri de cancer de piele care pot fi atribuite bronzatului la solar, rezultă că ne confruntăm cu o problemă majoră de sănătate publică”, afirmă cercetătorii.

Alimentaţia nesănătoasă

Numeroase studii au semnalat că zahărul şi alimentele procesate cu un conținut ridicat de grăsimi saturate pot declanşa numeroase boli, numărul deceselor provocate de acestea fiind comparabil, dacă nu chiar mai mare, cu numărul deceselor provocate de fumat.

Advertisement

În anul 2016, cercetătorii care studiază rata mortalităţii asociată unei alimentaţii nesănătoase au concluzionat că numărul deceselor provocate de alimentaţia nesănătoasă este mai mare decât numărul deceselor cauzate de alcool, droguri, contacte sexuale neprotejate și tutun la un loc.

Sursă: Science Alert

 

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro