Atunci când comanzi o cafea, ceri să fie „extra fierbinte” ?
Indiferent dacă vă place ceaiul, cafeaua sau altceva, consumul băuturilor fierbinți este un ritual reconfortant și adesea extrem de personal.
Chiar dacă temperatura recomandată la prepararea ceaiului sau servirea cafelei, pentru cea mai bună aromă, este intens dezbătută, mai este ceva la care nu te gândești: sănătatea ta.
Da, băuturile fierbinți pot fi prea fierbinți – și sunt chiar asociate cu cancerul. Așadar, haideți să aruncăm o privire asupra dovezilor.
Nu există dovezi ale unei legături între băuturile fierbinți și cancerul la gât, iar dovezile unei legături între băuturile fierbinți și cancerul la stomac sunt neclare. Există însă o legătură între băuturile fierbinți și cancerele de esofag.
În 2016, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat băuturile foarte fierbinți, adică peste 65°C, drept „probabil cancerigene pentru oameni” – aceasta este aceeași categorie de risc ca și emisiile provenite din fumul de lemn din interior sau consumul unei cantități mari de carne roșie.
Acest lucru se bazează în principal pe dovezi din America de Sud, unde studiile au descoperit o legătură între consumul unei cantități mari de maté – o băutură tradițională pe bază de plante, care se bea de obicei la aproximativ 70°C – și un risc mai mare de cancer esofagian.
Studii similare efectuate în Orientul Mijlociu, Africa și Asia au susținut, de asemenea, legătura dintre consumul de băuturi foarte fierbinți și dezvoltarea cancerului esofagian.
Cu toate acestea, până de curând nu am avut cercetări substanțiale care să exploreze această legătură în Europa și la alte populații occidentale.
Anul acesta, un studiu amplu efectuat pe aproape o jumătate de milion de adulți din Regatul Unit a confirmat că un consum mai mare de băuturi foarte fierbinți (ceai și cafea) este asociat cu cancerul esofagian.
Studiul a descoperit că o persoană care bea 8 sau mai multe cești de ceai sau cafea foarte fierbinte pe zi are un risc de aproape 6 ori mai mare de a dezvolta cancer esofagian, comparativ cu o persoană care nu bea băuturi fierbinți.
Consumul excesiv de băuturi fierbinți poate deteriora celulele din mucoasa esofagiană și se crede că, în timp, acest lucru poate duce la dezvoltarea cancerului. Cercetătorii au propus pentru prima dată această legătură acum aproape 90 de ani.
Ceea ce știm despre modul în care băuturile calde pot afecta esofagul provine în principal din studiile pe animale.
Apa foarte fierbinte poate accelera dezvoltarea cancerului. Un studiu pe animale din 2016 a studiat șoareci predispuși la dezvoltarea cancerului. Șoarecii cărora li s-a administrat apă foarte fierbinte (70°C) au fost mai predispuși să dezvolte excrescențe precanceroase în esofag și mai devreme, comparativ cu șoarecii cărora li s-a administrat apă la temperaturi mai scăzute.
O altă teorie este că deteriorarea termică a mucoasei esofagiene slăbește bariera normală a acestuia, crescând riscul unor leziuni suplimentare cauzate de refluxul acid gastric (din stomac). În timp, această afectare cronică poate crește riscul dezvoltării cancerului esofagian.
Riscul de cancer poate depinde de cât lichid fierbinte bei într-o singură băutură și de cât de repede bei. Se pare că o cantitate mare de lichid fierbinte consumată dintr-o dată este mai probabil să afecteze esofagul, provocând o leziune termică.
Într-un studiu, cercetătorii au măsurat temperatura din interiorul esofagului unor persoane care beau cafea fierbinte la diferite temperaturi.
Ei au descoperit că mărimea înghițiturii pe care o lua persoana avea un impact mai mare decât cât de fierbinte era băutura. O înghițitură foarte mare (20 de mililitri) de cafea la 65°C a crescut temperatura din interiorul esofagului cu până la 12°C. În timp, înghițiturile mari pot duce la leziuni termice susținute care pot deteriora celulele.
O mică înghițitură ocazională de cafea la 65°C este puțin probabil să provoace probleme pe termen lung. Însă, de-a lungul anilor, consumul unor cantități mari de băuturi foarte fierbinți ar putea crește foarte mult riscul de cancer esofagian.
Temperatura de preparare a băuturilor, precum cafeaua, este foarte ridicată – adesea aproape de punctul de fierbere al apei.
De exemplu, băuturile calde la pachet pot fi uneori servite la temperaturi foarte ridicate (în jur de 90°C) pentru a se răci atunci când oamenii le beau mai târziu la birou sau acasă.
Credit: Kira auf der Heide/Unsplash
Un studiu din Statele Unite a calculat temperatura ideală pentru cafea, luând în considerare riscul de deteriorare termică a esofagului, păstrând în același timp aroma și gustul. Cercetătorii au ajuns la o temperatură optimă de 57,8°C.
Încetinește ritmul în care bei, nu te grăbi și bucură-te de gust.
Este important să se aștepte ca o băutură foarte fierbinte să se răcească, iar cercetările au arătat că temperatura unei băuturi calde poate scădea cu 10-15°C în 5 minute.
Alte lucruri care pot ajuta la răcirea unei băuturi calde:
– amestecă și suflă pentru răcirea băuturii;
– deschide capacul unei băuturi la pachet. Cafeaua fără capac se poate răci de 2 ori mai repede decât cu capacul pus;
– adaugă puțină apă rece sau lapte.
În cele din urmă, înghițiturile mici sunt o idee bună pentru a testa temperatura, având în vedere că știm că o cantitate mare are un impact semnificativ asupra temperaturii din interiorul esofagului și asupra potențialelor deteriorări ale mucoasei acestuia.
Traducere după Do hot drinks really give you cancer? A gut expert explains
Comentariu Facebook