Vremea rea poate provoca dureri de cap?

Cu toții am auzit de persoane care susțin că pot prezice vremea cu ajutorul corpului lor. Fie că este vorba despre o rudă care suferă de artrită şi care știe că ploaia se apropie atunci când o dor genunchii sau de un prieten care are dureri de cap atunci când se apropie o furtună.

După ce am scris o carte despre durerile de cap, am întâlnit oameni care susţineau că acestea sunt legate de vreme. Într-adevăr există o bază științifică privind motivul pentru care unii oameni sunt capabili să simtă modificările vremii prin durerile de cap pe care le provoacă.

Deși este dificil de estimat câte persoane suferă de fapt de dureri de cap legate de vreme, cercetările arată că peste 60% dintre persoanele care suferă de migrene cred că sunt sensibile la schimbările de vreme.

Vremea rea poate provoca migrene

Vremea rea poate provoca migrene. Credit: Prostock-studio/ Shutterstock

În 2015, cercetătorii care au analizat datele privind vânzările zilnice ale unui medicament pentru durerea de cap din Japonia au arătat că vânzările au atins un nivel de vârf atunci când presiunea barometrică medie a scăzut. Acest lucru se întâmplă adesea înainte de vreme rea.

Dar ce provoacă aceste dureri de cap? Conform cercetătorilor, există două mecanisme posibile.

Un mecanism este legat de sinusuri, cele patru mici cavități, umplute cu aer, care înconjoară cavitatea nazală. Așa cum urechile oamenilor reacţionează atunci când presiunea aerului se schimbă, modificările presiunii atmosferice pot crea un dezechilibru în presiunea sinusurilor provocând inflamații și dureri.

Aceste dureri diferă în funcție de sinusul cel mai afectat, variind de la dureri de frunte, dureri între și în spatele ochilor, dureri în partea din față a capului sau dureri mai difuze în partea din față sau din spate a capului. La care durere suntem mai predispuşi depinde de sensibilitatea fiecăruia.

Celălalt mecanism prin care se produce acest tip de cefalee este legat de modul cum modificările de presiune modifică fluxul sanguin în sistemul cerebrovascular, cel care controlează modul în care sângele circulă în jurul capului.

Sângele este extrem de toxic pentru neuroni și, prin urmare, este foarte important ca acesta să fie separat de creier. Vasele de sânge ale sistemului cerebrovascular au receptori care se activează dacă acestea se lărgesc prea mult, acționând ca un sistem de avertizare timpurie că ceva nu este în regulă. Noi percepem această activare ca pe o durere.

Ambele mecanisme descrise mai sus pot provoca cel puțin o durere de cap generalizată la cei care sunt sensibili la modificările de presiune. Dar chiar și scăderile mici de presiune au fost corelate cu creșterea episoadelor de migrenă la anumiţi pacienți.

Nori de furtună se adună deasupra caselor dintr-un sat

Analgezicele și decongestionantele ar putea fi singurul remediu atunci când vremea de afară este rea. Credit: 1000 Words/ Shutterstock

Scăderea presiunii asociate cu vremea rea ​​nu este singurul lucru care ne poate afecta. Creșterea umidității poate provoca, de asemenea, dureri de cap prin sinusurile noastre. Acest lucru este o consecinţă a faptului că umiditatea ridicată poate crește cantitatea de mucus produsă de căptușeala sinusurilor pentru a reţine alergeni, praf și particule poluante care sunt abundente în aerul dens și umed. Acest lucru poate provoca congestie, inflamație și disconfort la nivelul sinusurilor, ceea ce conduce deseori la o durere de cap sinusală.

Medicamente și alte remedii

Nu putem schimba starea vremii. Așadar, în afară de a ne izola în camere cu o presiune controlată, analgezicele și decongestionantele sunt, probabil, singura modalitate de a calma durerea de cap până când vremea rea de afară trece.

Totuși, merită menționat că durerile de cap apar rar din cauza unui singur declanșator, iar modificările presiunii atmosferice nu pot cauza întotdeauna dureri de cap. Poziţia deficitară a corpului și stresul pot provoca, de asemenea, dureri de cap.

Mușchii care sunt contractați pe perioade lungi de timp au nevoie de un flux de sânge mai mare pentru a furniza oxigen și alți nutrienți, iar acesta este un semn distinctiv al inflamației în timp.

Stresul crește nivelul de adrenalină și cortizol din corpul nostru, care poate provoca astfel inflamații și dilatarea vaselor de sânge din cap, ducând la dureri de cap.

O poziţie corectă și reducerea stresului pot ajuta la prevenirea durerilor de cap. Hidrataţi-vă corespunzător și alegeţi o dietă variată care conține minerale și vitamine esențiale și evitați alimentele și băuturile (dacă le cunoașteți) care pot declanșa dureri de cap.

Atunci când vremea rea ​​este iminentă, mestecarea puternică (cum ar fi o gumă de mestecat) poate ajuta presiunea să se egalizeze în sinusurile voastre prin gură, nas și trompa lui Eustachio (care trece de la urechea medie până la gât și este foarte importantă pentru egalizarea presiunii).

Potrivit unui studiu, alegerea unei gume de mestecat fără zahăr, îndulcită cu xylitol, poate avea, de asemenea, avantajul suplimentar de a opri blocajele respiratorii provocate de reţinerea  particule poluante în membranele mucoase prin schimbarea structurii peretelui celular.

De asemenea, este importantă stimularea „analgezicelor” noastre naturale, cum ar fi serotonina și dopamina. Aceste substanțe neurochimice blochează semnalul durerii pe drumul către creier și astfel pot diminua intensitatea durerii pe care o simțim. Ele sunt implicate intim şi în starea noastră de spirit, așa că nu este de mirare că concentrațiile scăzute de serotonină sunt declanșatoare ale migrenei și adesea experimentăm acest lucru ca o stare de spirit proastă.

Din acest motiv, în zilele care preced un episod de migrenă, oamenii doresc adesea ciocolată (care conține o substanță care se transformă în serotonină în corpul nostru) și intimitate, care stimulează serotonină, dopamină și hormonul de legătură, oxitoxina, care este, de asemenea, un puternic analgezic.

Putem controla nivelul acestor neurotransmițători făcând lucruri care ne plac, fie că vorbim cu prietenii sau ascultăm muzică, ceea ce asigură un echilibru hormonal și reduce impactul durerilor de cap, chiar și cele barometrice, asupra vieții noastre de zi cu zi.

Așadar, atunci când vremea de afară este rea, vizionarea unui film cu cineva drag și puţină ciocolată pot fi un remediu bun.

Traducere după Can bad weather really cause headaches?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *