Medicină-Sănătate

Vacanțele ne prelungesc viața, se arată într-un studiu desfăşurat pe o perioadă de 40 de ani

Se ştie că o alimentaţie sănătoasă, practicarea exerciţiilor fizice, renunţarea la fumat și limitarea consumului de alcool sunt modalități eficiente de prelungire a vieţii.

Mai există însă un factor de care ar trebui să ținem cont: numărul zilelor de vacanţă.

Cercetătorii din cadrul University of Helsinki, Finlanda, au analizat starea de sănătate a 1.222 de bărbaţi de vârstă mijlocie care au făcut obiectul unui studiu intitulat Helsinki Businessmen Study din anii 1970.

În anii 1974 și 1975, cercetătorii care au realizat studiul Helsinki Businessmen Study au recrutat directori de sex masculin, de vârstă mijlocie, născuți între anii 1919 și 1934.

Studiul a analizat tensiunea arterială și rata mortalităţii și la toți barbații s-a constatat existența a cel puțin un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. De asemenea, participanților li s-a cerut să declare dacă și când au plecat în vacanță.

În anul 1974, bărbații au fost grupaţi aleator în două grupuri, un grup de control format din 610 persoane și un grup de intervenţie format din 612 persoane, timp de cinci ani.

Bărbaţii din grupul de intervenție au primit recomandări pentru o alimentaţie sănătoasă, o greutate sănătoasă și pentru practicarea exerciţiilor fizice.

Dacă aceste recomandări nu s-au dovedit eficiente pentru reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, bărbaţilor li s-au prescris, de asemenea, medicamente pentru controlul tensiunii arteriale.

Bărbaților din grupul de control li s-a spus să-și desfășoare activitatea ca de obicei, fără să li se ofere recomandări privind îmbunătăţirea stării de sănătate sau a stilului de viață.

Studiul preliminar s-a încheiat după 5 ani, cercetătorii reluând studiul 15 ani mai târziu, în 1989, şi în anul 2014, după 40 de ani de la începerea studiului iniţial.

La sfârşitul studiului, cercetătorii au descoperit că riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare s-a redus în cazul bărbaţilor care au făcut parte din grupul de intervenţie în comparaţie cu bărbaţii din grupul de control.

Cu toate acestea, 15 ani mai târziu, în grupul de intervenţie s-au înregistrat mai multe decese decât în grupul de control. Ratele de deces au început să se egalizeze 40 de ani mai târziu.

Pentru a descoperi cauza, cercetătorii au analizat mai atent alte date obţinute în urma studiului și au ajuns la un rezultat neaşteptat.

„Am constatat un regim intens de viață în cazul unui subgrup restrâns de bărbați cu un concediu anual mai scurt.

Bărbații care au avut vacanțe mai scurte au lucrat mai mult și au dormit mai puțin decât cei care au avut vacanțe mai lungi. Este posibil ca acest stil de viață stresant să fi anulat orice posibil beneficiu al recomandărilor noastre în cazul persoanelor din grupul de intervenţie”, a explicat Timo Strandberg, unul dintre cercetători.

Durata vacanței nu a avut nicio influenţa asupra riscului de deces în grupul de control, dar în grupul de intervenție situaţia a fost complet diferită.

Vacanțele ne pot prelungi viața

Credit: Etienne Girardet/Unsplash

În cazul bărbaţilor care au avut trei săptămâni sau mai puţin de vacanţă anuală riscul de deces a crescut cu 37 la sută în comparaţie cu bărbaţii care au avut mai mult de trei săptămâni de vacanţă.

„Credem că intervenția în sine a avut, de asemenea, un efect psihologic advers asupra acestor bărbați prin inducerea unui stres suplimentar în viața lor”, a adăugat Strandberg.

Este important de observat că acest studiu este vechi, având în vedere că cercetarea iniţială a avut loc în anii 1970. În prezent există medicamente mai bune pentru problemele cardiace şi diferite metode de luptă împotriva stresului.

Rezultatele studiului sunt însă un memento important că un loc de muncă stresant, care implică vacanțe scurte, ne poate afecta sănătatea mai mult decât ne aşteptăm pe termen lung.

„Vacanțele pot fi o modalitate eficientă de evitare a stresului.

Chiar dacă alegem un stil de viaţă sănătos, nu putem neglija efectele negative asupra sănătăţii provocate de o activitate profesională mult prea intensă și de privarea de vacanțe”, afirmă Strandberg.

Cercetarea a fost acceptată pentru publicare în The Journal of Nutrition, Health & Aging.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *