Astronomie

Unde este centrul Universului?

Regiunea din spaţiul cosmic pe care o putem vedea reprezintă Universul observabil. În orice direcţie ne-am uita putem vedea lumina emisă de stele cu milioane şi chiar miliarde de ani în urmă. Lumina ce ajunge la noi de la o distanţă de circa 13,8 miliarde ani-lumină a fost emisă la scurt timp după Big Bang, atunci când Universul s-a răcit până când acesta a devenit transparent.

Universul observabilImagine obținută de telescopul spațial Hubble ce prezintă o regiune din Universul observabil. Credit: NASA/ESA.

În concluzie, Universul observabil este o sferă aflată în jurul tău şi aceasta este relativă la poziţia ta din spaţiu.

Universul meu observabil este o sferă aflată în jurul meu, în raport cu poziția mea din spaţiu. Deci, dacă mă aflu la o distanţă de 10 m faţă de tine, atunci eu pot vedea un pic mai departe în Univers în acea direcție.

Imaginaţi-vă că vă aflaţi în picioare într-o cameră întunecată şi ţineţi în mână o lumânare. Puteţi vedea o sferă în jurul vostru. Vă aflaţi în centrul spaţiului observabil. Dacă eu mă aflu într-o locaţie diferită, atunci eu voi avea o sferă observabilă diferită de a voastră. De aceea putem spune că fiecare dintre noi se află în centrul propriului său Univers observabil.

V-aţi putea întreba: unde se află efectiv centrul Universului, indiferent de cine îl observă? Universul nostru ar putea fi finit sau ar putea fi infinit. Deocamdată astronomii nu ştiu dacă Universul este finit sau nu. În urma celor mai precise calcule efectuate de astronomi cu privire la mărimea Universului observabil a rezultat un diametru al acestuia de 93 miliarde ani-lumină.

Expansiunea Universului

Expansiunea Universului. Credit: NASA/WMAP Science Team.

Vă amintiți că lumina de la Big Bang a avut nevoie de 13,8 miliarde ani pentru a ajunge la noi? Ei bine, expansiunea Universului a împins această regiune la mai mult de 46 miliarde ani-lumină depărtare. Puteţi încerca să priviţi cât puteţi de departe spre dreapta şi spre stânga. Cele 2 puncte extreme pe care le-ați putea identifica în acest fel se află în prezent la o distanţă de 93 miliarde ani-lumină. Nu putem cunoaşte cât de mare este Universul. S-ar putea ca acesta să fie mai mare decât 93 miliarde ani-lumină. Orice s-ar afla în afara acestei regiuni nu poate face obiectul observaţiilor noastre… cel puţin deocamdată. Dar Universul ar putea fi infinit.

În cazul în care Universul este infinit, atunci spaţiul din jurul nostru este infinit în orice direcţie. Şi atunci practic ne întoarcem de unde am început. Din nou, fiecare dintre noi se află în centrul propriului Univers observabil.

Dar dacă Universul este finit? În acest caz lucrurile se complică. Imaginați-vă Universul observabil ca pe o sferă mică aflată în interiorul unui Univers mult mai mare. Acesta ar putea avea un diametru de 100 miliarde ani-lumină sau poate un trilion ani-lumină sau un cvadrilion ani-lumină. Indiferent de mărimea acestuia, el nu este infinit. În acest caz, ar trebui să credem că există un centru al acestui Univers?

Ei bine, astronomii cred că topologia unui Univers finit ne indică faptul că dacă călătoriţi suficient de mult, în orice direcţie, vă veţi întoarce în punctul de plecare. Cu alte cuvinte, dacă v-aţi putea uita destul de departe, în orice direcţie, vă veţi vedea partea din spate a capului.

Pentru o mai bună înţelegere a acestei afirmaţii, puteţi să citiţi şi articolul „În ce se extinde Universul?” în care am prezentat o analogie cu o furnică ce se află pe suprafaţa unei sfere. Indiferent de direcţia de deplasare aleasă de furnică, aceasta va reveni în punctul de plecare. Ţineţi cont de acest concept şi mai adăugaţi o dimensiune spațială în această analogie. Nu vă puteţi imagina acest lucru? Nicio problemă. Cum am mai spus, este greu să ne gândim la un Univers 4D. Şi totuşi, această dimensiune spaţială în plus pare a face parte din însăşi natura Universului. Dacă indiferent de direcţia aleasă, pentru a reveni în punctul de pornire aveţi nevoie de acelaşi interval de timp atunci, ei bine… sunteţi în centrul Universului?

Înţelegeţi? Nu contează cum vă imaginaţi Universul, vă aflaţi în centrul acestuia. Și eu la fel. Ce părere aveţi? Este Universul finit sau infinit?

Traducere şi adaptare după Where Is the Center of the Universe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *