Un nou tip de memorie pentru computere

Memoriile ROM (Read Only Memory) și RAM (Random Access Memory) sunt componente de bază ale computerelor și gadgeturilor noastre electronice.

Memoria ROM este o memorie nevolatilă care, în mod normal, poate fi doar citită şi cu ajutorul căreia calculatoarele și smartphone-urile „știu” cum să pornească. Această memorie stochează de obicei BIOS-ul computerelor sau firmware-ul televizoarelor, camerelor foto, etc.

Memoria RAM este o memorie volatilă care poate fi atât citită, cât și scrisă. Datorită acestui tip de memorie putem să rulăm diferite programe sau aplicaţii pe computere sau smartphone-uri.

În comparaţie cu memoria ROM, memoria RAM este mai rapidă, dar şi mai scumpă.

Oamenii de ştiinţă de la Fudan University din Shanghai, China, au realizat un nou tip de memorie pentru computere care poate funcţiona atât ca memorie ROM, cât şi ca memorie RAM.

De ce am avea nevoie de un nou tip de memorie pentru calculator?

Pentru că utilizarea memoriilor RAM şi ROM prezintă avantaje, dar şi o serie de dezavantaje.

Deşi datele stocate în memoria cu acces aleatoriu (RAM) pot fi accesate rapid, la oprirea calculatorului, sau la orice întrerupere a alimentării cu curent electric a computerului, datele nesalvate din memoria RAM se pierd.

Pe de altă parte, datele stocate în memoria ROM sunt permanente. Problema o reprezintă faptul că datele din memoria ROM nu pot fi scrise la fel de repede ca în memoria RAM.

Un nou tip de memorie pentru calculatorCredit: TobiasD/Pixapay

Cercetătorii chinezi susțin că au realizat un nou tip de memorie pentru computere. Această memorie poate păstra datele pentru o perioadă prestabilită și este mai performantă decât memoriile RAM şi ROM actuale.

„În viitor vom putea utiliza memorii flash bazate pe această tehnologie în care datele vor fi stocate doar pentru o anumită perioadă de timp, de exemplu timp de trei zile, iar aceasta este o veste bună pentru securitatea informațiilor.

De asemenea, vom putea avea unități flash personalizate în care datele vor fi şterse periodic după un anumit timp, la alegerea noastră”, a declarat Zhang Wei pentru China Daily.

Această caracteristică unică a memoriei dezvoltate de cercetătorii chinezi ar putea face ca noul tip de memorie să fie un competitor puternic pentru actualele memorii RAM și ROM. Cu toate acestea, oamenii de știință chinezi nu au comentat cu privire la când s-ar putea întâmpla acest lucru.

În consecinţă, memoriile RAM și ROM vor fi utilizate în continuare până când vom avea o alternativă mai bună pentru ele.

Studiul cercetătorilor a fost publicat recent în revista Nature Nanotechnology.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *