Tehnologie

„Trenul spaţial”: un concept despre cum am putea ajunge pe Marte în 2 zile

Charles Bombardier, un inovator din Montreal, a prezentat un concept pentru un ipotetic tren spațial, denumit Solar Express, care ar putea transporta pasagerii între planetele Sistemului Solar mai repede decât orice alt mijloc de transport spaţial din prezent.

Bombardier şi echipa sa îşi imaginează că Solar Express se va deplasa cu o viteză de aproximativ 1% din viteza luminii, adică cu aproximativ 3.000 de kilometri pe secundă, ceea ce înseamnă că durata unei călătorii de la Pământ la Marte va fi mai mică de două zile.

„Cele mai costisitoare etape ale călătoriei prin spaţiul cosmic sunt accelerarea și decelerarea. Energia necesară pentru accelerare și decelerare este imensă, mai ales pentru ceva atât de masiv precum un tren spațial. În plus, dacă se doreşte şi un transport de marfă, atunci călătoria ar deveni extrem de costisitoare”, afirmă Bombardier pe site-ul Solar Express.

„Cu toate acestea, odată ce trenul spaţial a atins viteza de croazieră, consumul de energie ar fi minim Aceasta este ideea din spatele conceptului Solar Express. Trenul spațial nu s-ar opri niciodată… În schimb, vagoanele/capsulele spațiale s-ar întâlni cu acesta”.

Să nu uităm că Solar Express este doar un concept și nu un proiect care să fie implementat în realitate, cel puţin pentru moment. Cu toate acestea, echipa din spatele Solar Express caută soluții pentru rezolvarea problemelor privind călătoriile în spaţiul cosmic.

Solar Express ar fi format din 6 cilindri aliniaţi, fiecare având o lungime de aproximativ 50 de metri, la care vă puteți gândi ca la vagoanele unui tren.

Trenul spațial Solar Express

Solar Express. Credit: Boris Schwarzer/Imaginative

Pentru lansare, una din cele mai costisitoare etape ale călătoriei prin spațiul cosmic, Solar Express ar folosi rachete booster, păstrând doar o cantitate mică de combustibil pentru modificarea direcţiei de deplasare. Ulterior, trenul spaţial s-ar îndrepta spre corpurile cerești pentru a câștiga viteză, fără a avea nevoie de mai mult combustibil.

Solar Express ar folosi uriaşe panouri solare pentru a capta energia de la Soare, aceasta urmând să fie transferată cu ajutorul laserelor către nişte capacitoare imense. Apa captată de la comete sau sateliţi mici ar fi folosită de oamenii din tren și transportată către alte stații, explică Bombardier.

„Apa captată ar putea fi utilizată şi pentru a crea hidrogen și carburant, dar sistemul de propulsie principal ar urma să fie un motor ionic„.

Odată pus în mișcare, trenul nu se va opri. În schimb, nave spaţiale mai mici s-ar alătura atunci când acesta se rotește în jurul unei planete pentru a permite coborârea pasagerilor. Datorită capacităţii sale de a nu se opri, costurile de exploatare pentru Solar Express s-ar reduce semnificativ, deși costurile de construcție ar fi considerabile.

Există, de asemenea, o mulțime de întrebări de natură tehnică la care echipa Solar Express trebuie să găsească un răspuns.

„Evident, există o mulțime de aspecte tehnice în legătură cu Solar Express pe care trebuie să le luăm în considerare, începând cu mărimea, masa, viteza, energia, etc.”, afirmă Bombardier.

„Cum se poate conduce un astfel de vehicul complex?…

Solar Express reprezintă deocamdată o idee de bază și noi ne dorim să știm cum o putem îmbunătăți”.

Pe hârtie Solar Express oferă performanțe uimitoare. O călătorie de la Pământ la Lună ar dura doar 2,13 minute, iar o „excursie” până la Marte ar dura aproximativ 37 de ore. Pentru a ajunge până la Neptun, cea mai îndepărtată planetă de Pământ, Solar Express ar avea nevoie de aproximativ 18 zile.

Pentru comparaţie, sonda spaţială Voyager 2 a ajuns la Neptun în aproximativ 12 ani, iar NASA afirmă că o călătorie până la Marte va dura 260 de zile folosind tehnologia actuală.

Rămâne de văzut dacă conceptul Solar Express va fi transformat vreodată în realitate.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *