Tehnologie

Tehnologia ne face mai deştepţi sau mai proşti?

Telefonul inteligent din mâna voastră vă permite să înregistrați un clip video, să-l editați şi să-l trimiteţi în jurul lumii. Cu ajutorul telefonului puteți acum naviga prin orașe, puteţi să vă cumpăraţi o maşină și, de asemenea, puteţi realiza mii de alte sarcini.

Tehnologia ne face mai deștepți sau mai proștiCredit: Sign N Symbol Production/shutterstock.com

Toate aceste activități presupun dobândirea unor abilități specifice pentru efectuarea lor. Ca exemplu, pentru realizarea unui film avem nevoie, într-o primă etapă, de o cameră de luat vederi și de tehnologia aferentă realizării peliculei. În a doua etapă trebuie să învăţăm cum să folosim echipamentele necesare realizării filmului și să angajăm o echipă de filmare. În a treia etapă putem efectua filmarea propriu-zisă, iar în a patra etapă putem edita filmul. Abia în a cincea etapă putem face copii ale peliculei pe care să le distribuim.

În prezent, toate aceste sarcini sunt rezolvate prin intermediul tehnologiei. Nu mai avem nevoie să învăţăm detaliile complicate ale realizării unui film, datorită programatorilor care au conceput aplicaţiile actuale de pe smartphone-urile noastre. În consecinţă, putem să ne concentrăm mai mult asupra a ceea ce avem de făcut și este mai ușor ca niciodată să realizăm propriul clip video.

Tehnologia ne-a făcut să fim mai proști sau mai inteligenți la nivel individual, dar mai inteligenţi la nivel colectiv. Ea ne-a permis să facem lucruri la care înainte nu visam, chiar dacă nu cunoaştem detaliile despre ceea ce facem. De asemenea, datorită tehnologiei suntem mai dependenți unii de alții.

Toate aceste tendințe nu sunt recente, ele fac parte din istoria tehnologiei, deoarece au apărut atunci când aceasta a pătruns tot mai mult în viaţa oamenilor. În ultimele decenii, trei schimbări majore au accelerat acest proces. Totul a început odată cu creşterea numărului de oameni specializaţi în anumite activităţi. Ulterior, tot mai multe activităţi umane au fost transferate unor dispozitive tehnologice, cum ar fi smartphone-urile din prezent cu ajutorul cărora putem realiza un clip video fără a avea prea multe cunoștințe tehnice. De asemenea, tot mai mulți oameni au acces la o tehnologie care le permite să utilizeze tot mai ușor dispozitive tehnologice complexe.

 Cunoștințe de specialitate

Specializarea ne permite să devenim foarte buni în anumite activități, dar acest lucru ne afectează dezvoltarea altor abilități, cum ar fi asigurarea propriilor surse de hrană sau construirea unui adăpost.

În anul 1776, Adam Smith a remarcat  în cartea sa „Wealth of Nations” (N.t. „Avuția națiunilor”) că persoanele specializate în anumite activităţi sunt mai eficiente și mai productive în anumite sarcini, dar în condiţiile creşterii dependenței lor de ajutorul altor oameni pentru alte nevoi suplimentare. În teorie, toată lumea are de câştigat.

Adam SmithAdam Smith. Credit: Business School, CC BY-SA

Specializarea are consecințe multiple. Persoanele specializate sunt mai susceptibile să fie angajate și să câștige mai mult decât cele nespecializate. Unul dintre motivele pentru care SUA a câștigat al doilea război mondial a fost acela că un număr important de oameni instruiți, ingineri și oameni de știință, au continuat să lucreze în SUA în loc să fie trimişi pe front.

Mașinile care înlocuiesc oamenii

Prin încorporarea competențelor umane într-o mașină, astfel încât operațiile specifice unei anumite activităţi să devină practic invizibile utilizatorului obişnuit, aşa-numita tehnologie „blackbox”, tot mai mulţi oameni pot desfăşura diferite activităţi fără a avea cunoştinţe de specialitate. Ca exemplu, măsurarea tensiunii arteriale sau utilizarea unei maşini cu transmisie automată se pot face de către oameni fără cunoştinţe de specialitate.

Pușca automată AK-47Datorită tehnologiei, oamenii pot fi ucişi mult mai uşor. Credit:  U.S. Army/SPC Austin Berner

Producţia de masă a dispozitivelor care încorporează o tehnologie de tip „blackbox” a contribuit la răspândirea acestora. Smartphone-urile și dispozitivele de monitorizare a tensiunii arteriale nu ar fi evoluat atât de mult dacă nu s-ar fi răspândit foarte mult. O consecinţă mai puțin fericită este aceea că prin producerea de zeci de milioane de puști automate, cum ar fi AK-47, oamenii pot fi ucişi mult mai uşor decât atunci când existau doar arme primitive, precum ar fi cuțitele.

Mai mult, depindem practic de alți oameni care să facă ceea ce noi nu putem face deloc sau nu la fel de bine. Ca exemplu, locuitorii orașelor depind de o infrastructură vastă care le asigură energia electrică, hrana și le elimină deșeurile.

Încrederea exagerată în tehnologie este periculoasă

Funcţionarea defectuoasă a unor dispozitive tehnologice sau dispariţia acestora pot produce consecinţe nedorite care sunt amplificate de dependența noastră de tehnologie. Lewis Dartnell prezintă în „The Knowledge” o explorare încântătoare, dar și înfricoșătoare, a modului cum supraviețuitorii unei apocalipse, care a devastat omenirea, pot salva şi păstra tehnologia secolului 21.

Utilizarea unui sextantUtilizarea unui sextant este mai importantă decât credeţi.  Credit: U.S. Navy/PM3 M. Jeremie Yoder

US Naval Academy tocmai a reluat cursurile de pregătire privind navigarea cu ajutorul sextantului. Această tehnică de localizare a unei nave este predată ca o măsură de siguranţă atunci când navigarea nu se mai poate face pe baza semnalele GPS și pentru a oferi navigatorilor posibilitatea să verifice funcționarea corectă a computerelor de la bordul navei.

Cum pot să supraviețuiască și să prospere oamenii într-o lume a interdependenței aflată în continuă schimbare? Putem începe prin a încerca să aflăm mai multe informaţii despre dispozitivele tehnologice pe care le folosim, să învățam cum le putem repara pe baza manualului tehnic și să găsim oameni care știu mai multe despre anumite subiecte. În acest sens, Internetul nu poate decât să crească dependenţa noastră de tehnologie prin multitudinea de informații pe care ni le furnizează.

La nivel individual, depindem de tehnologie mai mult ca niciodată. La nivel colectiv, tehnologia ne-a făcut mai inteligenţi, mai capabili și mai productivi. Din păcate, tehnologia nu ne-a făcut şi mai înţelepţi.

 Traducere şi adaptare după „Is technology making us dumber or smarter?”

 

One thought on “Tehnologia ne face mai deştepţi sau mai proşti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *