Medicină-Sănătate

Stresul provoacă încărunţirea părului?

Încărunţirea părului a fost mult timp asociată cu un nivel de stres ridicat şi cu înaintarea în vârstă, dar este  adevărat că grijile și responsabilitățile suplimentare pot să ne schimbe culoarea părului?

Adevărul este că nu este uşor de răspuns la această întrebare. Chiar dacă efectele stresului sunt evidente asupra corpului nostru, atunci când vine vorba despre albirea părului cei mai mulţi oameni de știință nu au încă un răspuns clar cu privire la ce determină încărunţirea părului, cercetările sugerând că există mai mulţi factori implicați în această schimbare de natură estetică.

Barack Obama

Barack Obama

Culoarea părului nostru se datorează unui pigment cunoscut sub numele de melanină care este produs de un grup de celule denumite melanocite, care se află în bulbul foliculului de păr. Odată cu înaintarea în vârstă numărul melanocitelor se micşorează şi, în consecinţă, cantitatea de melanină care ajunge pe firul de păr este mai mică. Acesta este stresul oxidativ, care apare în toate celulele din corpul nostru ca o parte naturală a procesului de îmbătrânire.

Atunci când îmbătrânim, organismul nostru nu mai poate lupta cu anumite tipuri de molecule nocive la fel de eficient ca atunci când aveam  20 de ani sau 30 de ani. În consecinţă, apare stresul oxidativ, iar părul nostru reflectă efectele acestuia. Acesta este procesul natural de albire a părului.

Ce putem spune însă despre stresul emoțional? Are acesta un rol în apariţia stresului oxidativ, cauzând prin aceasta, în mod indirect, încărunţirea părului?

Fără un studiu pe scară largă cu privire la efectele stresului prelungit asupra unui număr mare de oameni este greu de dat un răspuns definitiv la întrebarea de mai sus.

Chiar dacă în trecut s-au găsit indicii privind legătura dintre stresul emoţional şi stresul oxidativ, dovezile de până acum nu sunt suficient de puternice pentru a rupe consensul oamenilor de știință cu privire la faptul că cele mai multe situaţii stresante nu provoacă, în mod direct, schimbarea culorii părului.

„Este mult mai probabil ca stresul să provoace pierderea părului şi nu încărunțirea acestuia”, a declarat dermatologul Miri Seiberg de la Global Dermatology Institute din Florida.

În anul 2007, cercetătorii de la Harvard University au sugerat că stresul continuu ar putea accelera procesul de albire a părului, deoarece stresul poate provoca apariţia unor molecule foarte reactive denumite radicali liberi care afectează producţia de melanină.

„Noi am constatat că oamenii care au fost supuşi unui stres continuu timp de doi-trei ani au încărunţit mai devreme”, a declarat medicul Tyler Cymet.

Cu toate acestea, studiul cercetătorilor de la Harvard University nu a analizat un număr suficient de mare de persoane, astfel încât nu ne putem baza pe rezultatele lui.

Chiar dacă unii experți fac o distincție între stresul psihologic și stresul emoțional, deoarece stresul provoacă apariţia a numeroase efecte asupra organismului este dificil de stabilit legătura dintre tipul de stres la care suntem supuşi şi ce se întâmplă cu foliculii de păr.

La începutul acestui an, oamenii de știință din Marea Britanie au identificat o genă numită IRF4 care a fost asociată cu apariţia părului încărunţit, ceea ce sugerează că există cauze genetice pentru albirea părului. Acest lucru înseamnă că unii oameni sunt mai predispuşi să încărunţească decât alţii. Totuşi, cercetătorii au subliniat că mai sunt şi alți factori de mediu implicați în albirea părului. Printre acești factori se numără fumatul, poluarea aerului sau alimentaţia nesănătoasă.

În consecinţă, pentru a vă menţine culoarea naturală a părului un timp cât mai îndelungat, este bine să ţineţi cont de toţi aceşti factori de mediu şi să nu uitaţi să vă relaxaţi din când în când…pentru orice eventualitate.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *