Medicină-Sănătate

Știința ne recomandă: mâncaţi alături de copiii dumneavoastră

Fiind terapeut de familie, de multe ori am tendinţa să le recomand familiilor să meargă acasă și să mănânce împreună, mai degrabă decât să rămână o oră alături de mine. Cercetările desfăşurate în America de Nord, Europa şi Australia timp de 20 de ani confirmă entuziasmul meu pentru mesele servite în familie. Se pare că acestea sunt foarte bune pentru creier, corp și intelect, iar o cină în familie nu trebuie să fie atât de copioasă încât să trebuiască să gătiţi trei ore.

Mâncați alături de copiii dumeavoastră

Mesele în familie reprezintă mai mult decât mâncare și nutriție. Credit: http://www.shutterstock.com

Pentru început trebuie să vă spun că cercetătorii au descoperit că discuţiile din timpul meselor îmbunătăţesc vocabularul copiilor mici chiar mai mult decât dacă cuvintele le-ar fi citite acestora cu voce tare. Cercetătorii au numărat numărul de cuvinte rare, adică dintre acelea care nu se număra printre cele mai utilizate 3.000 de cuvinte, pe care familiile le folosesc în timpul conversaţiilor la cină. S-a constatat că copiii învaţă 1.000 de cuvinte rare în timpul meselor în familie, în comparație cu doar 143 de cuvinte rare pe care le învaţa atunci când părinții lor le citesc poveşti cu voce tare. Copiii care au un vocabular mai bogat citesc mai devreme și mai ușor.

Chiar şi copiii mai mari beneficiază din punct de vedere intelectual de pe urma meselor în familie. Pentru copiii de vârstă școlară, mesele servite regulat în familie reprezintă un indicator pentru scorurile de performanţă obţinute de aceştia chiar mai important decât timpul petrecut în școală sau timpul alocat pentru efectuarea temelor, practicării sportului sau altor activităţi.

Alţi cercetători au identificat o legătură strânsă între frecvența meselor în familie și performanțele şcolare ale adolescenţilor. Probabilitatea de a obţine performante mai bune la şcoală este de două ori mai mare în cazul adolescenţilor care servesc masa în familie de 5 până la 7 ori pe săptămână comparativ cu cei care au servit masa cu familiile lor mai puțin de două ori pe săptămână.

Masa în familie este bună pentru organism

Copiii care mănâncă regulat în familie consuma mai multe fructe, legume, vitamine şi micronutrienti, precum și mai puține alimente prăjite și băuturi răcoritoare. De aceste beneficii nutritive se vor bucura şi viitorii adulţi: tinerii care au mâncat regulat în familie vor fi mai puţin expuşi riscului de a fi obezi şi este mai probabil că aceştia să se hrănească sănătos odată ce ajung să trăiască pe cont propriu.

Unele cercetări au identificat chiar o legătură între mesele servite în mod regulat în familie și reducerea simptomelor unor tulburări medicale, cum ar fi astmul.

Toate aceste beneficii nu se datorează doar prezenței alimentelor sănătoase. Atmosfera din timpul meselor este, de asemenea, foarte importantă. Părinţii trebuie să fie calzi şi degajaţi, mai degrabă decât să fie restrictivi şi autoritari pentru a încuraja o alimentație sănătoasă la copiii lor.

Toate aceste beneficii sunt însă anulate în cazul în care televizorul este pornit în timpul meselor în familie. În urma unui studiu a rezultat ca copiii americani care se uita la TV în timp ce mănâncă prezintă un risc mai mare să devină supraponderali în momentul în care ajung în clasa a treia. Legătura dintre privitul la TV în timpul meselor și obezitatea la copii a fost evidenţiată şi in urma unor studii desfăşurate în Suedia, Finlanda și Portugalia.

Hrană pentru suflet

Mai mult, o serie de studii au stabilit o legătură între mesele servite regulat în familie şi reducerea riscului de apariţie în rândul adolescenţilor a unor obiceiuri nesănătoase precum consumul excesiv de alcool sau droguri, violenta, problemele şcolare, tulburările de alimentaţie, etc. Într-un studiu pe mai mult de 5.000 de adolescenţi din Minnesota, cercetătorii au ajuns la concluzia că mesele servite în mod regulat în familie sunt asociate cu un risc mai mic de apariţie a depresiilor şi gândurilor de sinucidere. În urma unui studiu foarte recent, a rezultat că copiii care au fost victime ale hărţuirii cibernetice (cyberbullying) şi-au revenit mai repede dacă au servit masa în familie.

S-a stabilit, de asemenea, o legătură între mesele servite regulat în familie și deprinderea unor obiceiuri bune, nu doar între acestea şi absența unor obiceiuri rele. În urma unui studiu desfășurat în Noua Zeelandă a rezultat că o frecvență mai mare a meselor în familie este asociată cu o stare de spirit pozitivă în rândul adolescenţilor. În mod similar, alţi cercetători au arătat că adolescenţii care servesc masa în mod regulat cu familiile lor au o opinie pozitivă asupra viitorului, în comparaţie cu colegii lor care nu mănâncă cu părinții.

De ce este atât de importantă masa în familie

În majoritatea țărilor industrializate, servirea meselor reprezintă cel mai probabil moment în care familiile se reunesc și membrii acestora discută unii cu ceilalţi. Într-un studiu, adolescenţii americani au fost rugaţi să declare când este cel mai probabil pentru ei să vorbească cu părinții lor. În timpul mesei a fost răspunsul cel mai des întâlnit. Copiii care mănâncă împreună cu părinții lor sunt mai puţin stresaţi şi au o relație mai bună cu aceştia. Această legătură zilnică cu familia prin intermediul meselor în comun este ca o centură de siguranță pentru călătoria pe drumul plin de riscuri al copilăriei şi al adolescenței.

Desigur, adevăratul beneficiu al acestor mese în familie constă în calitatea lor interpersonală. Dacă membrii familiei nu vorbesc între ei, dacă părinții țipă unul la altul sau dacă-şi cearta copiii, atunci cina în familie nu va conferi beneficii pozitive nimănui. În acest fel, chiar dacă mănâncă împreună, relațiile părinte-copil nu se vor îmbunătăţi. În schimb, masa în familie poate fi o oră din zi când un părinte și un copil pot trăi o experienţă pozitivă – o masă bine gătită, o glumă sau o poveste – și aceste momente speciale pot reprezenta un stimulent pentru crearea unor legături interpersonale mai puternice.

Traducere şi adaptare după Science says: eat with your kids

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *