Steroizii anabolizanți dăunează sănătăţii şi afectează imaginea socială

Utilizarea substanţele dopante ce ajută la creşterea performanțelor fizice cum ar fi steroizii anabolizanți și eritropoietina, un hormon care măreşte numărul celulelor roșii din sânge și crește consumul de oxigen din organism, nu mai este o practică întalnita în special în rândul sportivilor. Ea este tot mai des întâlnită și în rândul populaţiei.

Efectul steroizilor anabolizanțiCredit: Muscles-Shutterstock

Cele mai populare substanțe dopante par a fi steroizii anabolizanți. Deşi cei ce le consumă pot experimenta unele efecte favorabile cum ar fi o putere sporită, o rezistență mai mare la oboseală și uneori un aspect mai plăcut al corpului, împreună cu creşterea încrederii de sine, utilizarea steroizilor anabolizanți a fost asociată cu apariţia unor sindroame de natură fizică și psihologică și a unor efecte adverse, incluzând aici sinuciderea şi moartea prematură.

Problemele sociale

Steroizi anabolizanțiUtilizarea steroizilor anabolizanţi are efecte negative majore asupra familiilor și societății în ansamblu. Aceasta a fost asociată cu o agresivitate crescută și cu un comportament violent. Deși asocierea dintre consumul de steroizi anabolizanți și un comportament criminal nu este încă dovedită, un studiu recent asupra populaţiei din Suedia a descoperit că este mai probabil ca oamenii care au folosit steroizi anabolizanţi să fie condamnaţi pentru o infracțiune.

În prezent steroizii anabolizanţi sunt ușor de procurat. Oamenii pot cumpăra steroizi anabolizanți de pe Internet fără a avea măcar nevoie să facă parte dintr-o comunitate sportivă, aşa cum se întâmpla în trecut. Tendinţa actuală pare să fie atragerea unor categorii diferite de consumatori, cum ar fi cele formate din persoane cu probleme de sănătate mintală sau persoane care se simt vulnerabile.

Se poate menţiona aici cazul ucigaşului în masă Anders Behring Breivik, cel care în ciuda problemelor sale mentale și sociale a obținut cu ușurință steroizi anabolizanţi de pe Internet, a scris despre aceștia în „manifestul” său, a discutat despre diverşi steroizi anabolizanți și chiar a recomandat site-uri și magazine de unde cititorii le-ar putea cumpăra.

Percepţia publică

Într-un studiu recent am investigat împreună cu colegii mei efectele dopajului asupra modului în care este percepută personalitatea consumatorului de anabolizante sau imaginea sa socială. Participanții la experiment au fost invitați să evalueze, în mod aleator, personalitatea a patru persoane în funcţie de ce au consumat acestea anterior: mâncare, steroizi anabolizanţi, eritropoietina și pudra proteică. Fiecare participant a acordat un rating pe baza unui model ce cuprindea 5 tipuri diferite de personalitate: deschis, conștiincios, sociabil, agreabil și nevrotic.

Am constatat că cei ce nu au consumat substanţe dopante au fost evaluaţi sau percepuţi ca fiind mai puțin nevrotici comparativ cu cei care au consumat steroizi anabolizanţi și eritropoietină, adică cei care au manifestat o nervozitate ridicată. Nevrotismul a fost asociat cu iritabilitatea, anxietatea, stresul, agresivitatea și violența, precum și cu manifestările antisociale.

Astfel, constatarea noastră sugerează că, indiferent dacă un consumator al acestor substanțe suferă sau nu de aceste efecte „nevrotice” sau negative, percepția celor din jurul său este că acesta chiar are astfel de probleme. Dacă luăm în considerare acest aspect, atât percepția personalității celor ce consumă aceste substanţe, cât și imaginea lor socială sunt afectate.

Majoritatea campaniilor împotriva steroizilor anabolizanţi subliniază consecințele negative asupra sănătății fizice și mentale, tocmai pentru a încuraja oamenii să evite consumul lor. Dar tot acestea au fost criticate pentru faptul că nu reflectă şi aspectele mai „sănătoase” pe care le au aceste substanțe în rândul consumatorilor.

O analiză recentă a sugerat că această abordare poate fi mai puțin eficace decât mesajele care se bazează pe dezaprobarea socială. Constatarea noastră este că modul de percepție a personalității celor ce consumă aceste substanțe este afectat și că imaginea lor socială ar putea fi adusă în prim-plan în eforturile de combatere a creșterii utilizării acestor medicamente.

Traducere și adaptare după Using anabolic steroids harms your health and social image

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.