Serviciul SnapSkan informează proprietarii de automobile cu privire la gradul de uzură al anvelopelor, prin urmărirea și măsurarea adâncimii benzii de rulare, cu ajutorul unei tehnologii de scanare 3D.

Serviciul SnapSkan se adaugă unui număr tot mai mare de tehnologii „inteligente” care au drept scop creşterea siguranţei rutiere.

SnapSkan salvează vieţi

În conformitate cu un studiu privind importanţa stării anvelopelor asupra siguranţei rutiere, 25% dintre accidentele legate de anvelope se produc deoarece adâncimea benzii de rulare a anvelopei este sub nivelul minim. Din nefericire, mulți conducători auto nu se preocupă suficient de mult de starea anvelopelor autovehiculului.

Deşi şoferii sunt conștienți de cât de importante sunt anvelopele pentru conducerea în siguranţă a autovehiculului, practic ei nu au posibilitatea să ţină evidenţa modului prin care uzura de zi cu zi afectează buna funcţionare a anvelopelor.

În acest scop, Nokian, un producător de anvelope din Finlanda, a introdus o nouă tehnologie care poate „sensibiliza conducătorii auto cu privire la starea anvelopelor”, oferindu-le posibilitatea să verifice cu uşurinţă gradul de uzură al anvelopelor.

SnapSkan este un serviciu conceput pentru a informa proprietarii de automobile cu privire la starea anvelopelor, prin urmărirea și măsurarea adâncimii benzii de rulare, cu ajutorul unei tehnologii de scanare 3D. Aşa cum se arată pe site-ul producătorului Nokian, pentru aceasta este suficient ca automobilul să treacă peste un scaner care „citește” anvelopele. În același timp, o cameră video identifică vehiculul după numărul său de înmatriculare. După scanare, șoferul poate alege să primească, prin SMS sau e-mail, un raport gratuit cu informațiile privind starea anvelopelor.

Creşterea siguranței rutiere

Producătorii de automobile dezvoltă soluţii software şi hardware pentru creşterea siguranţei rutiere şi salvarea vieții conducătorului auto şi a pasagerilor în caz de accidente. În ciuda tuturor acestor eforturi, problema anvelopelor a fost trecută cu vederea, deşi uzura acestora poate provoca probleme grave.

Din acest motiv, eforturile Nokian privind realizarea unui sistem de monitorizare a pneurilor sunt binevenite și SnapSkan este un serviciu foarte necesar care promovează siguranța rutieră în cel mai simplu și mai uşor mod posibil.

„Anticipăm schimbări importante privind industria noastră în viitorul apropiat. Până în prezent, industria anvelopelor a rămas clar în urma altor industrii în ceea ce privește digitalizarea. Este timpul să valorificăm această tehnologie pentru a-i ajuta pe automobiliști în ceea ce privește anvelopele pe care le utilizează”, a declarat Ari Lehtoranta, preşedintele  companiei Nokian Tyres.

Compania Nokian Tyres se așteaptă ca în anii următori serviciul SnapSkan să fie lansat în cât mai multe ţări, acesta alăturându-se unui număr tot mai mare de tehnologii „inteligente” care au fost concepute pentru creșterea siguranței rutiere.

Sursă: Futurism