Terra

Schimbările climatice provoacă dispariţia norilor, ceea ce poate marca sfârșitul civilizației umane în forma actuală

O nouă cercetare sugerează că gazele cu efect de seră provoacă dispariţia norilor, în plus faţă de reţinerea căldurii, ceea ce ar putea accelera drastic ritmul încălzirii globale în secolul următor.

Acumularea dioxidului de carbon în atmosferă distruge norii stratocumuluşi care ajută la răcirea planetei.

Potrivit unui studiu, care a fost publicat în revista Nature Geoscience, fără aceşti nori s-ar putea înregistra o creştere rapidă a temperaturii globale cu aproximativ 12 grade Celsius.

Înţelegerea modului prin care schimbările climatice afectează stratul de nori al planetei şi viceversa a reprezentat o preocupare pentru oamenii de ştiinţă, iar această nouă cercetare oferă noi informaţii în acest sens.

„Această cercetare se referă la modelarea climatică dintr-o altă perspectivă, mai puţin studiată”, a declarat într-un comunicat de presă Tapio Schneider, cercetătorul principal al acestui proiect din cadrul California Institute of Technology şi Jet Propulsion Laboratory al NASA.

În urma unor simulări computerizate, cercetătorii au constatat că acumularea dioxidului de carbon în atmosferă într-o concentraţie de aproximativ 1.200 de părți la un milion (PPM) va provoca dispariţia norilor, iar planeta se va încălzi rapid. Acest scenariu aminteşte de extincția Paleocene-Eocene Thermal Maximum (PETM) din urmă cu 56 milioane de ani, afirmă Natalie Wolchover în revista Quanta.

În prezent concentraţia dioxidului de carbon în atmosferă este în jur de 410 PPM, dar pe baza dependenței actuale a omenirii de combustibilii fosili oamenii de ştiinţă estimează că concentraţia dioxidului de carbon în atmosferă poate atinge pragul de 1.200 PPM înainte de sfârșitul secolului.

Există motive suficiente pentru a renunţa la combustibilii fosili şi în plus trebuie să reținem că ultima dată când au dispărut norii stratocumulus pe Terra s-au produs extincții în masă.

O creștere a temperaturii de 12 grade Celsius ar face ca regiunile din apropierea ecuatorului să devină nelocuibile, iar aligatorii ar putea înota confortabil în Oceanul Arctic, se arată în Quanta.

O creştere a temperaturii globale de 4 grade Celsius ar însemna „distrugerea recifelor de corali, dispariţia a numeroase specii de animale, evenimente meteorologice extreme, catastrofale, dar şi o creştere a nivelului mării de ordinul metrilor.

Toate acestea ar reprezenta o provocare pentru capacitatea noastră de adaptare şi ar însemna sfârșitul civilizației umane în forma sa actuală”, a declarat climatologul Michael Mann pentru Quanta.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *