Computer

Scanarea creierului – o nouă metodă biometrică de identificare

Cercetătorii au dezvoltat un sistem biometric care poate stabili identitatea unei persoane prin scanarea creierului. Noua metodă de identificare ar putea înlocui metodele de autentificare bazate pe parole, scanarea amprentelor sau recunoașterea facială.

O amprentă cerebrală unică

Cercetările au demonstrat de mult timp că mulți dintre noi alegem parole nepotrivite atunci când ne configurăm propriile conturi. Pentru a combate această practică care ne afectează securitatea în mediul online, specialiştii în calculatoare şi dezvoltatorii de programe informatice au dezvoltat o serie de soluţii la această problemă cum ar fi: managerul de parole, recunoașterea facială, activarea vocală, scanarea amprentelor şi lista poate continua.

Metodele biometrice de identificare din prezent se bazează pe scanarea amprentelor, recunoașterea facială și scanarea irisului ocular. Prin utilizarea unor caracteristici unice ale corpului, sistemele biometrice asigură securitatea datelor unui utilizator fără ca acesta să fie nevoit să memoreze o parolă complicată. Din păcate, există capcane şi în acest caz. Ca exemplu, scanerele de amprente pot fi ușor înșelate cu o amprentă falsă ce provine de la un obiect pe care un utilizator l-a atins anterior.

Recunoașterea facială necesită adeseori utilizarea unor camere video high-end care pot discerne detaliile faciale ce pot fi utilizate ulterior de Windows Hello, o nouă caracteristică Windows 10 care permite autentificarea pe baza feţei în locul unei parole.

Cercetătorii de la Binghamton University au dezvoltat un sistem de identificare biometrică care utilizează o scanare a creierului pentru a stabili dacă un dispozitiv sau un anumit cont este accesat de către un utilizator autorizat sau nu. Sistemul utilizează datele înregistrate de un electroencefalograf în timp ce persoana ce urmează a fi identificată urmăreşte derularea unei serii de 500 imagini. Fiecare imagine, care poate conţine cuvinte sau chipuri ale unor celebrităţi, este afişată pe un ecran timp de o jumătate de secundă sau mai mult.

Deoarece computerul are deja rezultatul unei scanări anterioare, acesta poate compara rezultatul scanării din momentul unei încercări de autentificare cu rezultatul aflat în memoria sa. Noul sistem biometric funcționează pentru că fiecare persoană are reacții unice la imaginile vizualizate, iar acestea sunt înregistrate sub forma unor unde cerebrale în momentul scanării.

ElectroencefalogramaElectroencefalograma. Credit: Wikimedia Commons

De exemplu, stimulii utilizaţi în experiment au inclus poze cu sushi. Oamenii care nu suportă sushi vor avea o reacție foarte diferită la aceste imagini faţă de o persoană care mănâncă sushi în mod regulat. Dacă se verifică aceste reacţii pentru toate cele 500 de imagini, atunci va fi mult mai dificil, aproape imposibil, să se falsifice o identitate în cadrul sistemului.

Primele teste au permis identificarea corectă a unei persoane, dintr-un grup de 32 de persoane, cu o precizie cuprinsă între 82% și 97%. După unele optimizări și îmbunătățiri, un test mai recent a permis identificarea cu o precizie de 100%.

Studiul a fost publicat în revista academică Neurocomputing.

Siguranţa biometrică

Noua tehnologie s-ar putea dovedi extrem de eficientă pentru securitatea cibernetică.

Chiar dacă testele recente au fost încununate cu un succes răsunător, cercetătorii continuă să testeze noua metodă biometrică de identificare pentru a căuta eventuale erori în sistem şi pentru a afla dacă scanarea creierului ar putea sta la baza sistemului biometric securizat pe care ei speră să-l realizeze.

Fără îndoială această tehnologie este o evoluţie interesantă în biometrie. Rămâne să vedem cum vor încerca hackerii să fenteze şi această metodă biometrică de identificare.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *