Revoluţia roboţilor: 6 utilizări ale roboților mai puţin cunoscute

De câte ori credeți că un robot v-a influenţat viaţa în ultima săptămână?

Dacă nu aveți un robot aspirator, ați putea spune că roboții nu au avut un impact real asupra vieții voastre. Dar vă înşelaţi.

Vom încerca să aruncăm o privire la unele utilizări actuale ale roboților mai puţin cunoscute, dar înainte de a începe trebuie să definim ce este de fapt un robot.

Nu există o definiție oficială pentru robot, dar mulți specialişti în robotică consideră că un robot este un sistem automatizat care se mișcă sau are părți în mișcare și care ia decizii de bază în timp ce interacționează cu lumea înconjurătoare.

Prin urmare, aspiratorul pe care îl lăsați să-și facă treaba în timp ce sunteți departe de casă este un robot. El interacţionează cu mediul înconjurător şi decide cum să se deplaseze pentru a face curăţenie.

Mașina voastră de spălat nu este însă un robot, deoarece noi îi spunem cum să spele atunci când îi selectăm programul de funcţionare.

Iată în continuare şase utilizări ale roboților mai puţin cunoscute.

1. Roboţi care sortează alimente

Dacă mâncați orez, atunci este foarte posibil ca boabele de orez pe care le consumați să fi fost sortate de o mașină robotizată dotată cu un sistem computerizat de sortare rapidă.

Roboţii de sortare a orezului sunt adevărate miracole ale automatizării și majoritatea oamenilor nici măcar nu ştiu că există.

Chiar credeți că orezul crește uniform, ca formă şi culoare, așa cum îl puteţi vedea în punga pe care o cumpărați de la supermarket?

Fiecare bob de orez trece printr-o mașină robotizată care utilizează camere video de mare viteză, diferite surse de lumină și un computer.

Imaginea fiecărei boabe de orez este analizată de un computer care decide cu privire la mărimea sau culoarea acesteia şi comandă jeturi de aer pentru a îndrepta bobul de orez în recipientul potrivit. Acest ciclu de sortare se repetă de sute de ori pe secundă.

Orezul nu este singurul aliment care este sortat de roboți, piața sistemelor robotizate de sortare a produselor alimentare aflându-se într-o continuă creştere.

În prezent există mașini robotizate şi pentru sortarea grâului, a pastelor sau a semințelor.

2. Roboți pacienţi pentru instruire medicală

În prezent mulţi asistenţi medicali, paramedici și medici se antrenează pe roboţi pacienţi.

Aceşti roboți de antrenament pot simula diverse afecţiuni și le oferă studenţilor la medicină posibilitatea de a alege diagnosticul și tratamentul unor afecţiuni medicale înainte de interacțiunea cu o persoană reală.

Unii dintre acești roboți de pregătire medicală arată ca o persoană reală.

Vă puteți gândi la acești roboţi pacienți ca la simulatoarele de zbor pe care le folosesc piloții liniilor aeriene în timpul antrenamentelor de zbor.

3. Roboți ţintă pentru instruirea poliţiştilor sau soldaţilor

Compania Marathon Targets cu sediul în Sydney, Australia, produce şi vinde o serie de roboți mobili extrem de performanţi care pot fi folosiţi ca ţinte de stagiarii militari și de poliție.

Din motive evidente, aceste roboți sunt protejaţi într-un blindaj special și sunt folosiţi pentru a simula persoane reale (ținte) în timpul instruirii.

4. Roboți pentru extragerea veninului

Medicamentele pentru prevenirea malariei sau suprimarea sistemului imunitar pot conţine ca ingredient veninul de  scorpion.

Este evident că extragerea veninului de la scorpioni este destul de periculoasă pentru oameni, ceea ce înseamnă că este de preferat ca roboţii să înlocuiască oamenii în această activitate.

5. Roboți pentru inspectarea şi întreţinerea canalizărilor

Înfundarea canalizărilor a devenit o problemă majoră în multe orașe din întreaga lume.

Inspecția și întreținerea canalizărilor sunt mai importante ca niciodată, iar roboţii sunt utilizaţi în prezent şi în cazul acestor activităţi dificile.

6. Roboții și cumpărăturile

Ştiaţi că multe produse pe care le cumpărăm direct sau le comandăm online sunt deplasate parţial din locul unde au fost realizate până în locul unde le primim cu ajutorul roboților?

Containerele din porturi sunt în prezent manipulate de macarale robotice uriașe pe roți. Containerele sunt deplasate în jurul portului, stivuite şi după ce au fost pregătite pentru transportul rutier sunt încărcate automat în camioane.

Mutarea produselor din unele depozite mari se face, de asemenea, cu ajutorul roboților mobili. Cel mai cunoscut exemplu îl reprezintă depozitele automatizate ale companiei Amazon.

În multe dintre depozitele companiei americane de comerţ online Amazon există roboți mobili care transportă, în mod autonom, produsele de pe rafturi.

Amazon a înţeles importanţa roboților pe care îi utilizează în depozitele sale astfel încât a cumpărat compania producătoare a acestor roboţi pentru suma de 775 milioane dolari SUA în anul 2012.

Revoluția roboţilor

Acestea au fost doar 6 moduri prin care viaţa noastră s-ar putea să fi fost influenţată de un robot în ultima săptămână.

Desigur, există alte zeci de moduri prin care roboții s-ar putea să vă fi influenţat viața, așa cum se poate vedea în clipul video de mai jos.

Ideea este că așa-numita revoluție a roboţilor despre care se vorbește adesea în mass-media se întâmplă deja. Doar că majoritatea oamenilor nu observă.

Traducere şi adaptare după Six ways robots are used today that you probably didn’t know about

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.