Cercetătorul Ashby Hilton și colegii săi din cadrul University of Adelaide, Australia, au creat o rază tractoare care atrage atomii într-o gaură microscopică din centrul unei fibre optice speciale.

„Deși în filmele științifico-fantastice razele tractoare care atrag navele într-o staţie spaţială sunt verzi sau albastre, în experimentul nostru am utilizat radiaţie infraroșie invizibilă ochiului uman.

Fasciculul pe care l-am creat captează atomii dintr-o cameră experimentală în care gazul a fost scos aproape în totalitate.

Atomii care intră în raza tractoare sunt împinşi în fibra optică şi odată aspiraţi în interiorul acesteia ei pot fi menţinuţi acolo un timp îndelungat.

Experimentele noastre arată că putem varia foarte precis radiaţia infraroşie pentru a crea condițiile necesare unui control optim al atomilor”, a declarat Hilton.

„Ceea ce este cu adevărat interesant este că acum avem posibilitatea să efectuăm experimente cuantice asupra acestor atomi prinşi în capcană.

Intenţia noastră este ca în primele experimente să folosim aceşti atomi ca elemente ale unei memorii cuantice.

Sperăm ca munca noastră să conducă, în cele din urmă, la realizarea unui canal de comunicații cuantice complet securizat, care este mare interes pentru Armată, dezvoltarea inteligenţei artificiale şi a reţelelor de comunicaţii cuantice“, a declarat Dr. Philip Light de la University of Adelaide.

„În prezent putem controla și măsura atomi și molecule individuale pentru a înţelege lumea din jurul nostru.

Această realizare deschide noi posibilităţi pentru detectarea unor boli, prin identificarea unor molecule specifice în aerul pe care îl respirăm, sau pentru sprijinul minerilor și soldaţilor, prin detectarea unor câmpuri magnetice anormale asociate unor depozite minerale sau unor submarine”, a declarat Andre Luiten, profesor la University of Adelaide şi coautor al studiului de față.

Raza tractoare pentru atomi

Dispozitivul experimental în interiorul căruia a fost creată raza tractoare pentru atomi. Credit: Institute for Photonics and Advanced Sensing.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în revista Physical Review Applied.

Sursă: Sci-News