Tehnologie

Prima treaptă a unei rachete Falcon 9 (SpaceX) a aterizat cu succes

SpaceX face istorie lansând în spaţiu o rachetă îmbunătățită Falcon 9 care a plasat pe orbită 11 sateliți de comunicații în cadrul misiunii ORBCOMM-2, în timp ce prima treaptă a rachetei a revenit pe Pământ după o aterizare pe verticală.

O zi istorică

Lansarea rachetei a fost programată inițial pentru data de 20 decembrie 2015, dar aceasta a fost amânată până pe 21 decembrie 2015 pentru ca şansa de aterizare cu succes a primei trepte a rachetei să fie cu 10% mai mare, a afirmat Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX.

Racheta a decolat de la Cape Canaveral în Florida şi este pentru prima dată când SpaceX a reuşit să readucă la sol, în poziţie verticală, prima treaptă a rachetei sale.

Zborul rachetei Falcon 9 din 21 decembrie 2015

O imagine cu un timp lung de expunere a zborului rachetei Falcon 9 (decolare, reintrare în atmosferă şi aterizare) din data de 21 decembrie 2015. Credit: SpaceX

În timp ce a doua treaptă a rachetei SpaceX a plasat pe orbită 11 sateliți de comunicaţii ORBCOMM, prima treaptă a rachetei a revenit pe sol după aproximativ 10 minute cu ajutorul unor motoare adiţionale care i-au încetinit căderea. Proiectul de realizare a rachetelor reutilizabile propus de SpaceX are scopul de a reduce semnificativ costurile de lansare a misiunilor spațiale. Cu toate acestea, SpaceX trebuie să demonstreze că prima treaptă a rachetei sale Falcon 9 poate fi utilizată din nou, în condiții de siguranță, pentru alte misiuni spațiale. Trebuie menționat că în luna iunie o rachetă Falcon 9 a explodat în drumul său către Stația Spațială Internațională.

Recenta misiune încununată de succes reprezintă un important pas înainte în vederea realizării în viitor a unor rachete reutilizabile destinate zborurilor cu echipaj uman și o relansare a misiunilor spațiale SpaceX. Puteți urmări lansarea istorică a rachetei Falcon 9 în videoclipul de mai jos.

Rachetele reutilizabile

SpaceX nu a fost prima companie care a reuşit să recupereze la sol o rachetă, după lansare, în poziție verticală. În luna noiembrie a anului trecut vehiculul spațial New Shepard al companiei Blue Origin a reuşit prima sa aterizare verticală. Cu toate acestea, cele două lansări sunt comparabile numai în anumite privinţe. Pe scurt, New Shepard este o rachetă suborbitală concepută pentru a transporta cel mult șase pasageri, până la o altitudine de 100 de kilometri, înainte de a ateriza din nou pe teren, în timp ce SpaceX este concepută să zboare la altitudini mai mari şi cu o viteză mult mai mare (o deosebire importantă). Mai mult, racheta Blue Origin se află într-o poziţie aproape verticală în cea mai mare parte a timpului de zbor, în timp ce SpaceX trebuie să se repoziționeze pentru a putea reintra în atmosferă.

În cele din urmă, rachetele Falcon 9 construite de SpaceX sunt proiectate pentru a transporta o încărcătură utilă până pe o orbită geostaționară de transfer (GTO-geostationary transfer orbit), la o altitudine de 90.000 km. Pentru comparaţie, New Shepard necesită o viteza maximă de Mach 3 pentru a ajunge la o altitudine de 100 km, în timp ce Falcon 9 trebuie să atingă o viteza maximă de Mach 30 pentru a ajunge pe o orbită GTO.

În orice caz, succesul misiunii ORBCOMM-2 reprezintă o realizare importantă pentru SpaceX și pentru noi toți. Rachetele reutilizabile vor face ca misiunile spațiale sa fie mult mai ieftine și, prin urmare, acest eveniment istoric poate deschide o nouă etapă în explorarea spațiului cosmic.

Sursă: SpaceX, Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *