Cultură

Premiile Nobel 2015

Premiile Nobel se decernează din anul 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în anul 1968 de către Banca Centrală din Suedia cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament. Premiile se acordă pentru beneficiile aduse umanităţii.

Premiul NobelPremiul Nobel. Credit: Wikipedia

Premiul Nobel pentru Medicină 2015

Premiul Nobel pentru Medicină pe anul 2015 a fost acordat unui număr de trei oameni de ştiinţă: William C. Campbell (Irlanda), Satoshi Omura (Japonia) şi Youyou Tu (China). Primii doi oameni de ştiinţă au primit prestigiosul premiu pentru descoperirile lor cu privire la o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermii intestinali (nematodele-viermii cilindrici) prezenţi atât la oameni, cât şi la animale şi care pot cauza o serie de boli letale. Youyou Tu a fost recompensată pentru descoperirea unui medicament împotriva parazitului responsabil pentru malarie.

William C. CampbellWilliam C. Campbell. Credit: Brian Snyder/Reuters

Paraziţii reprezintă organisme vii care trăiesc în corpurile altor animale. Omul poate fi gazda a circa 400 de paraziţi, incluzând viermi, protozoare şi artropode. Unele dintre acestea sunt nepericuloase, dar altele pot purta boli, cum ar fi parazitul malariei, care poate fi letal.

Campbell şi Omura au descoperit un compus numit avermectin, care ulterior a fost modificat pentru a se obţine ivermectinul. În prezent acest medicamen este folosit pentru a trata milioane de oameni. Medicamentul paralizează celulele nervoase ale viermilor şi în final provoacă uciderea acestora. Acesta nu produce efecte asupra celulelor nervoase ale mamiferelor şi nu trece din sânge în creier.

Parazitul malariei este mult mai mic decât viermii cilindrici. Acest organism microscopic trăieşte în interiorul globulelor roşii din sânge şi se multiplică în interiorul acestora, ceea ce duce la dezintegrarea globulelor şi la răspândirea parazitului în sânge. În acest fel sunt infectate apoi şi alte globule roşii. Acest proces provoacă febra caracteristică malariei şi poate cauza moartea.

Youyou a descoperit un medicament denumit artemisinin ce ucide parazitul malariei din interiorul globulelor roşii. Ea este cea de-a douăsprezecea femeie care a primit Premiul Nobel pentru Medicină. Noua terapie împotriva malariei a dus la reducerea numărului deceselor provocate de malarie.

„Cele două descoperiri au oferit umanităţii mijloace puternice de luptă împotriva unor boli care afectează milioane de oameni anual. Consecinţele privind îmbunătăţirea sănătăţii şi reducerea suferinţei sunt de nemăsurat”, afirmă Comitetul Premiilor Nobel.

Premiul Nobel pentru Fizică 2015

Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2015 a fost acordat cercetătorilor Takaaki Kajita şi Arthur B. McDonald pentru descoperirea oscilaţiilor neutrinilor, fenomen care confirmă faptul că aceste particule au masă.

Takaaki Kajita, Arthur B. McDonaldCredit: Nobelprize.org

Cercetătoriul japonezTakaaki Kajita şi cercetătorul canadian Arthur B. McDonald au primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru contribuţiile lor importante în ceea ce priveşte experimentele care au demonstrat că particulele neutrino îşi modifică identităţile, transformare care implică faptul că acestea au masă.

Pentru fizica particulelor aceasta este o descoperire istorică. Potrivit Comitetului Nobel, această descoperire schimbă modul cum oamenii de ştiinţă înţeleg procesele ce au loc la cele mai mici niveluri ale materiei şi care se pot dovedi cruciale pentru înţelegerea Universului.

La începutul anilor 2000, Takaaki Kajita a anunţat că a descoperit faptul că particulele neutrino din atmosferă îşi schimbă identităţile în drumul lor către detectorul Super-Kamiokande din Japonia.

Între timp, mai mulţi cercetători din Canada, coordonaţi de Arthur B. McDonald, au demonstrat că particulele neutrino provenind din Soare nu dispar în drumul lor spre Pământ. În schimb, acestea au fost captate sub o altă identitate atunci când au ajuns la Sudbury Neutrino Observatory

Neutrinii sunt rezultatul reacţiilor dintre radiaţiile cosmice şi atmosfera terestră sau sunt produşi în reacţiile de fuziune nucleară din interiorul Soarelui.

În prezent experimentele continuă în mai multe laboratoare ale lumii pentru captarea particulelor neutrino şi pentru studiul acestor particule.

Premiul Nobel pentru Chimie 2015

Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2015 a fost atribuit cercetătorilor Tomas Lindahl, Paul Modrich şi Aziz Sancar care au fost recompensaţi pentru studiile lor privind mecanismele celulare de reparare a ADN-ului, potrivit motivaţiei Comitetului Nobel. Cercetările lor au furnizat informaţii fundamentale cu privire la funcţionarea celulelor care au fost utilizate pentru stabilirea unor noi tratamente împotriva cancerului.

Tomas Lindahl, Paul Modrich, Aziz SancarCredit: canada-man. Deviantart.com

ADN-ul uman este deteriorat de radiaţia ultravioletă, radicalii liberi şi diverse substanţe cancerigene. Chiar dacă ADN-ul ar fi protejat de aceste atacuri externe, orice moleculă de ADN este inerent instabilă. Mii de mutaţii spontane de la nivelul genomului unei celule au loc în fiecare zi. Mai mult decât atât, aceste „defecte” pot să apară atunci când ADN-ul este copiat în timpul diviziunii celulare, un proces care are loc în corpul uman de câteva sute de milioane de ori pe zi.

Materialul genetic uman nu se dezintegrează şi nu devine un „haos chimic” datorită unor sisteme moleculare care monitorizează şi repară în mod constant ADN-ul. Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2015 a revenit practic unor pionieri în acest domeniu de cercetare care au reuşit să înţeleagă cum funcţionează la nivel molecular mai multe sisteme de menţinere şi reparare a ADN-ului.

Premiul Nobel pentru Literatură 2015

Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2015 a fost acordat scriitoarei Svetlana Alexievich, din Belarus.

Svetlana AlexievichSvetlana Alexievich. Credit: Wikipedia

Scriitoarea şi jurnalista Svetlana Alexievich a primit Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2015 „pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre”, potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

Svetlana Alexievich este autoarea unor cărţi impresionante despre catastrofa de la Cernobîl sau despre războiul din Afganistan, interzise în ţara sa.

Premiul Nobel pentru Pace 2015

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 a fost acordat Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia „pentru contribuţia decisivă la construcţia unei democraţii pluraliste în urma Revoluţiei Iasomiei din anul 2011″, a anunţat Comitetul Nobel.

Cvartetul a fost format în vara anului 2013, în momentul în care procesul de democratizare era în pericol din cauza asasinatelor politice şi a tulburărilor sociale.

Premiul pentru Pace este acordat persoanelor, instituţiilor sau organizaţiilor internaţionale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict.

Premiul Nobel pentru Economie 2015

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost acordat lui Angus Deaton, un profesor britanic care predă la Princeton University, unul dintre cei mai importanţi specialişti în microeconomie din lume. Distincția i-a fost acordată pentru analiza pe care a făcut-o consumului, sărăciei și bunăstării, a precizat Comitetul Nobel.

Angus DeatonAngus Deaton. Credit: Larry Levanti / Princeton University via EPA

Laureaţii Premiului Nobel vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători din fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo în data de 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în anul 1896.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *