Astronomie

Pentru prima dată astronomii au observat lumina emisă de o gaură neagră

Astronomii au observat în premieră flash-uri de lumină emise de către o gaură neagră care înghite materia unei stele din apropierea sa.

O gaură neagră activă. Credit: Nasa/Reuters

Flash-urile de lumină, care au durat de la câteva minute la câteva ore, au provenit de la o gaură neagră aflată în constelația Cygnus, situată la aproximativ 7.800 de ani-lumină de Pământ. Surprinzător, unele dintre aceste flash-uri au fost atât de luminoase, încât chiar și astronomii amatori le-au putut observa cu ajutorul unor telescoape modeste.

Advertisement

„Cu această ocazie am descoperit că activitatea din apropierea unei găuri negre poate fi observată în domeniul optic, chiar şi în condiţii de luminozitate scăzută”, a declarat Mariko Kimura, astronom şi cercetător principal, de la Kyoto University din Japonia citat de Charles Q. Choi în Space.com.

„Aceste descoperiri sugerează că putem studia fenomenele fizice care au loc în vecinătatea găurilor negre folosind telescoape optice obişnuite, fără caracteristici hi-tech în domeniul razelor X sau al razelor gamma.”

Gravitaţia din interiorul unei găuri negre este atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa de atracţia acesteia. Prin captarea gazelor, a prafului sau chiar prin ruperea în bucăţi a unor stele, în jurul unei găuri negre se poate forma un disc de acreție în apropiere de orizontul evenimentului. Acest disc poate expulza fluxuri de plasmă, denumite jeturi relativiste, de-a lungul unei galaxii. Fluxurile de plasmă pot atinge o temperatură de 10 milioane de grade Celsius sau chiar mai mult.

Din cauza acestor temperaturi ridicate, discul de acreție al unei găuri negre poate deveni incredibil de luminos. Acest lucru a fost constatat de Kimura și de astronomii din echipa ei atunci când au studiat gaura neagră V404 Cygni. Aceasta este o gaură neagră activă, aflată în constelația Cygnus, care s-a reactivat în data de 15 iunie 2015, după 26 de ani de latență.

V404 Cygni. Credit: Michael Richmond/Rochester Institute Of Technology, Space.com

Evenimentul a fost detectat mai întâi de telescopul spaţial Swift al NASA şi a fost apoi urmărit de cercetătorii japonezi, care au făcut apel la oamenii de știință, din 26 de locaţii diferite din întreaga lume, pentru a-și îndrepta telescoapele optice către V404 Cygni.

Timp de două săptămâni, astronomii au putut observa flash-urile de lumină emise de V404 Cygni, una dintre cele mai apropiate găuri negre de Pământ. Astronomii cred că această gaura neagră s-a reactivat ca urmare a atracției gravitaționale a stelei sale partener, atunci când cele două s-au apropiat prea mult şi gaura neagră a început să capteze materie de pe suprafața stelei. Acest lucru a provocat emisia de radiații.

Pentru prima dată, astronomii au observat un eveniment de acest fel cu ajutorul unui telescop optic şi au emis ipoteza că lumina se datorează razelor X generate în centrul discului de acreție care au încălzit regiunile exterioare ale acestuia până când acesta a început să emită radiaţii în domeniul optic.

Advertisement

Deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru, avem în prezent o nouă metodă de a studia găurile negre şi o putem face chiar de acasă cu ajutorul unor telescoape obişnuite.

„Suntem foarte încântați că rețeaua noastră internațională de observare a fost în măsură să se reunească pentru a studia acest eveniment rar”, a declarat Daisuku Nogami, coautor al lucrării publicate în Nature.

Sursă: Sciencealert

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro
Etichete: gaură neagră