Terra

Pământul devine tot mai verde datorită creşterii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă

Deşi cu toţii am auzit de creșterea nivelului de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă care provoacă creşterea temperaturii și a poluării la scară planetară, mai există o consecință a acestui proces care este mai puțin cunoscută şi înţeleasă în prezent.

Pământul devine tot mai verde

Pământul devine tot mai verde. Credit: Stanley Zimny/Flickr

O echipă internaţională de cercetători, care a studiat datele obţinute cu ajutorul sateliţilor, a constatat că Pământul devine tot mai verde ca urmare a creșterii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. Emisiile ridicate de carbon din ultimele trei decenii au provocat creșterea suprafeţelor acoperite cu vegetaţie de pe Pământ.

„Noi am reuşit să înţelegem legătura care există între procesul de creştere a suprafeţelor verzi şi cel al fertilizării, provocată de creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă, cu ajutorul mai multor modele computerizate care reproduc creșterea suprafeţelor înverzite ce a fost observată cu ajutorul datelor obţinute din sateliţi”, a declarat cercetătorul Ranga Myneni de la Boston University.

Cum stimulează însă poluanții atmosferici creșterea vegetației? Procesul este denumit efectul de fertilizare al carbonului (în engleză „carbon fertilisation effect”) care are loc atunci când frunzele absorb dioxidul de carbon din atmosferă în timpul procesului de fotosinteză. Cu cât nivelul de dioxid de carbon din atmosferă este mai mare, cu atât plantele cresc mai repede, în special în zonele cu climă caldă.

Deoarece nivelul de dioxid de carbon din atmosferă este tot mai ridicat, rezultă o creştere a suprafeţelor acoperite cu vegetaţie de pe planetă.

„Rezultatele studiului nostru arată că în urma efectului de fertilizare al carbonului din ultimii 33 de ani, suprafaţă împădurită a Pământului a crescut cu aproximativ 18 milioane de metri pătraţi, adică cu o suprafaţă de două ori mai mare decât suprafaţa SUA. Acest fenomen are capacitatea de a schimba în mod fundamental ciclul apei şi al dioxidului de carbon în natură”, a declarat cercetătorul Zaichun Zhu de la Peking University din China.

În prezent vegetația acoperă aproape o treime (32%) din suprafața totală a planetei.

Deşi creşterea suprafeţelor înverzite, care absorb o cantitate tot mai mare de carbon din atmosferă, pare a fi o consecinţă pozitivă pentru mediul înconjurător, oamenii de știință avertizează că acest efect secundar al nivelului ridicat de dioxid de carbon din atmosferă va fi doar temporar și el nu va împiedeca celelalte consecințe negative ale schimbărilor climatice, cum ar fi fenomenele meteorologice extreme, creșterea temperaturilor și a nivelului mării.

„Studiile au arătat că plantele se aclimatizează sau se adaptează la creşterea concentrației de CO2 şi efectul de fertilizare al carbonului se diminuează în timp” a declarat Philippe Ciais de la Laboratory of Climate and Environmental Sciences din Franța.

De asemenea, dioxidul de carbon nu este singurul factor care determină creşterea suprafeţelor verzi ale planetei. Oamenii de ştiinţă afirmă că şi azotul utilizat în îngrășămintele agricole contribuie la acest fenomen, alături de alţi factori.

Rezultatele studiului au fost publicate în Nature Climate Change şi se speră ca ele vor servi ca un alt memento cu privire la importanța reducerii emisiilor de carbon.

„Studiul evidenţiază influența oamenilor asupra funcționării biosferei la nivel global… Creșterea nivelului de CO2 din atmosferă se datorează aproape exclusiv arderii combustibililor fosili și a defrișărilor”, a declarat cercetătorul Pep Canadell de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) din Australia.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *