Paleontologie

Paleontologii au descoperit trei specii noi de primate Omomyinae care au trăit în Eocen

Paleontologii de la University of Texas din Austin au identificat fosilele a trei noi specii de primate Omomyinae, care au trăit între 42 și 46 de milioane de ani în urmă (Eocen).

Cele trei specii de primate descoperite recent, denumite Ekwiiyemakius walshi, Gunnelltarsius randalli și Brontomomys cerutti, aparțin familiei Omomyinae, o subfamilie a primatelor timpurii.

Fosilele au fost descoperite în Friars Formation, un zăcământ din San Diego, sudul Californiei.

Noi specii de primate Omomyinae

O imagine artistică ce prezintă cum arătau Ekwiiyemakius walshi, Gunnelltarsius randalli și Brontomomys cerutti. Credit: Randy Kirk, University of Texas din Austin.

„Ekwiiyemakius walshi, cea mai mică dintre cele trei specii de primate Omomyinae, cântărea 113-125 de grame, fiind comparabilă ca mărime cu specia Bush baby (familia de primate Galagidae).

Numele speciei derivă din cel al paleontologului Stephen Walsh de la Museum of Natural History din San Diego, care a descoperit şi analizat numeroase fosile în Friars Formation și după numele regiunii unde trăia tribul indigen american Kumeyaay, Ekwiiyemak, adică „în spatele norilor”.

Numele speciei Gunnelltarsius randalli derivă din numele lui Gregg Gunnell, un expert în mamifere din Eocen, și din numele lui Kesler Randall, manager al colecţiilor de fosile din San Diego Museum of Natural History. Reprezentanţii acestei specii aveau o masă de 275-303 de grame, fiind comparabili ca mărime cu lemurul pitic cu coadă (fat-tailed dwarf lemur) din prezent.

Brontomomys cerutti a fost ceva mai mare în comparație cu cele mai multe primate Omomyinae, având o masă de 719-796 grame, fiind, aproximativ, de mărimea unui Lepilemur sau lemurul sportiv din familia Lepilemuridae.

Datorită mărimii sale, numele acestei specii provine din cuvântul grecesc brontē (tunete), precum și din numele lui Richard Cerutti, paleontolog al Museum of Natural History din San Diego, care a descoperit numeroase exemplare de Brontomomys”, a declarat Chris Kirk, profesor în cadrul University of Texas.

În urma acestor descoperiri numărul total de primate Omomyinae din Eocen, cunoscute în prezent, se măreşte de la 15 la 18.

„Prin adăugarea acestor specii noi putem înţelege mai bine diversitatea primatelor din mijlocul Eocenului.

Cercetările anterioare din bazinele Rocky Mountain au sugerat că diversitatea primatelor a scăzut în această perioadă, dar credem că aceasta s-a mărit în alte regiuni”, au declarat cercetătorii.

Cele trei specii noi de primate Omomyinae sunt descrise într-o lucrare publicată în Journal of Human Evolution.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *