Categorii: Fizică

Oamenii de ştiinţă au creat o gaură de vierme magnetică

O echipă de fizicieni de la Autonomous University din Barcelona, ​​Spania, a reuşit să creeze o gaură de vierme magnetică, adică un obiect care permite propagarea undelor electromagnetice între două puncte din spațiu printr-un tunel invizibil.

O reprezentare 3D pentru o gaură de vierme magnetică în care se arată cum liniile de câmp magnetic (roșu) ale unui magnet aflat în dreapta trec prin gaura de vierme.Credit: Jordi Prat-Camps, Autonomous University of Barcelona.

Advertisement

Pe baza proprietăţilor magnetice, gaura de vierme este nedetectabilă, deoarece câmpul magnetic pare să dispară prin dreapta pentru a reapare în stânga sub forma unui monopol magnetic. Credit: Jordi Prat-Camps, Autonomous University of Barcelona.

Găurile de vierme sunt obiecte cosmologice teoretice care pot conecta două regiuni îndepărtate ale Universului.

Realizarea găurilor de vierme gravitaționale reprezintă o provocare aparent irealizabilă. În acest scop ar fi necesară o cantitate uriaşă de energie gravitațională negativă, astfel încât obținerea acestora pe baza tehnologiei actuale este practic imposibilă.

În anul 2007, profesorul Allan Greenleaf de la University of Rochester a prezentat o propunere teoretică pentru proiectarea unei găuri de vierme pentru undele electromagnetice.

Profesorul Alvaro Sanchez de la Departamentul de Fizică al Autonomous University of Barcelona şi colegii săi au folosit metamateriale și metasuprafețe pentru a construi, în mod experimental, o gaură de vierme, astfel încât câmpul magnetic de la o sursă, cum ar fi un magnet sau un electromagnet, apare la capătul opus al unei găuri de vierme ca un monopol magnetic izo lat.

Advertisement

„O gaură de vierme magnetică este similară cu o gaură de vierme gravitaţională, deoarece aceasta modifică topologia spațiului, astfel încât zona interioară a acesteia este practic ștearsă din punct de vedere magnetic din spațiu”, a declarat profesorul Sanchez, autorul principal al unui document publicat în revista Scientific Reports.

Gaura de vierme din acest experiment este practic o sferă compusă din straturi diferite: un strat exterior având o suprafaţă feromagnetică, un strat interior, realizat dintr-un material superconductor și o foaie feromagnetică roluită sub formă de cilindru care traversează sfera de la un capăt la celălalt.

Sfera este realizată în așa fel încât să fie magnetic nedetectabilă, adică invizibilă din exterior din punct de vedere al câmpului magnetic.

„Noi am evidenţiat experimental cum un câmp magnetic de la un capăt al găurii de vierme apare la celălalt capăt al acesteia ca un câmp magnetic monopolar izolat, ceea ce creează iluzia unui câmp magnetic care se propagă printr-un tunel în afara spațiului tridimensional”, a declarat profesorul Sanchez.

„Pe baza acestor rezultate se pot realiza diferite aplicații practice bazate pe magnetism, inclusiv în domeniul medical”.

Sursă: Sci-News

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro
Etichete: gaură de vierme