Computer

O viteză de download de 44,2 terabiţi pe secundă a fost obţinută experimental

Un dispozitiv minuscul ar putea într-o bună zi să înlocuiască infrastructura existentă de Internet pentru a oferi viteze incredibile de download, chiar și în perioadele cele mai aglomerate.

Această tehnologie a fost testată recent, într-un studiu experimental, atingându-se o viteză de transfer a datelor de 44,2 terabiţi pe secundă, dintr-o singură sursă de lumină.

Cipurile care utilizează această tehnologie nu reprezintă o noutate, ele fiind inventate în urmă cu un deceniu. Odată cu dezvoltarea continua a Internetului ele au devenit o alternativă promiţătoare pentru creşterea vitezei Internetului.

„Este cu adevărat remarcabil să constatăm performanţa acestei tehnologii în telecomunicațiile pe bază de fibră optică cu lăţime mare de bandă.

Această lucrare a stabilit un record mondial privind lățimea de bandă printr-o singură fibră optică şi o sursă unică”, a declarat David Moss, directorul Centrului de Științe Optice de la Universitatea Swinburne, Australia.

Inginerii de la Universitatea Monash, Universitatea Swinburne și Universitatea RMIT din Australia susțin că un beneficiu semnificativ al utilizării noului cip o reprezintă posibilitatea de a profita la maximum de infrastructura existentă pentru a răspunde unor cerințe la care ne putem aștepta în anii următori.

Viteză de download de 44 terabiți pe secundă

Credit: Monash University

Inginerii sunt preocupaţi de capacitatea sistemelor actuale de a face faţă cerinţelor din viitor şi una dintre potenţialele îmbunătăţiri o reprezintă modul cum sunt generate în prezent frecvențele luminii care transferă biții și octeţii către calculatoarele și dispozitivele noastre inteligente.

Laserele funcţionând pe diferite frecvențe pot crea o multitudine de ”canale” pentru introducerea datelor prin intermediul unor mici tuburi de refracție. În acest fel se pot crea până la 80 de canale de date.

Un nou cip inovator ar putea schimba modul cum sunt create toate aceste canale, generând separat 80 de lasere printr-un singur generator de unde pe bază de cristal.

Pentru a se asigura că teoria lor este corectă, cercetătorii au conectat la prototipul unui dispozitiv experimental peste 76 de kilometri de cablu optic între două campusuri universitare din Melbourne.

Inginerii au descoperit că pot maximiza volumul de date pentru fiecare canal, demonstrând o viteză maximă de transfer de 44,2 terabiți pe secundă.

În condiții ideale, cu un sistem adecvat, această viteză de transfer a datelor permite descărcarea a 1.000 de filme HD într-o singură secundă!

Chiar dacă în realitate nu se va atinge această viteză maximă, viitoarele îmbunătățiri potențiale ale acestei tehnologii ar putea asigura viteze de transfer de mai mulţi terabiţi pe secundă pe distanțe scurte.

„Aici nu ne referim doar la descărcarea unor filme de pe Netflix, ci despre un nou mod de a utiliza rețelele noastre de comunicații.

Această tehnologie va putea fi utilizată de automobilele autonome din viitor, industria farmaceutică, educație, finanțe și comerțul electronic”, a declarat Bill Corcoran, inginer de sistem în informatică în cadrul Universităţii Monash.

Dacă totul va merge bine, atunci centrele de date vor putea folosi aceste cipuri pentru a se conecta unul la altul, realizând un transfer al datelor mult mai rapid decât în prezent.

Această cercetare a fost publicată în Nature Communications.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *