Medicină-Sănătate

O nouă modalitate eficientă de distrugere a celulelor canceroase

Un nou compus descoperit de oamenii de ştiinţă poate bloca o proteină care are un rol esenţial în dezvoltarea celulelor canceroase.

Celule care evită moartea

Un nou compus, descoperit de către companiile farmaceutice Servier și Vernalis (R&D), are potențialul de a preveni apariţia mai multor tipuri de cancer care afectează corpul uman.

Studiul, publicat în Nature, arată că în cazurile de cancer se constată o creștere anormală și dăunătoare a numărului de celule din organism. Celulele canceroase sunt deosebit de rezistente, deoarece acestea pot evita apoptoza, adică mecanismul celular prin care se reglează rata de diviziune celulară şi în urma căruia celulele de care nu este nevoie în organism se autodistrug ca răspuns la un anumit semnal. Celulele canceroase evită acest lucru deoarece conţin o proteină denumită MCL1(myeloid cell leukemia 1).

„MCL1 este importantă în multe tipuri de cancer, deoarece aceasta este o proteină care le permite celulelor canceroase să se sustragă procesului de moarte celulară programată, care elimină în mod normal celulele canceroase din organism”, a declarat Guillaume Lessene din cadrul Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research.

Pentru a preîntâmpina acest lucru, cercetătorii propun utilizarea unui compus denumit S63845, o moleculă sintetizată de compania farmaceutică Servier.

„Studiile efectuate asupra a numeroase cazuri de cancer au arătat că S63845 acţionează asupra celulelor canceroase care depind de MCL1 pentru a supravieţui”, a spus Guillaume Lessene.

Practic, compusul S63845 blochează proteina MCL1, iar cancerul nu se mai poate dezvolta.

Un viitor fără cancer

Grupul de cercetători conduşi de Guillaume Lessene, împreună cu hematologii de la The Alfred Hospital şi oamenii de ştiinţă de la Servier, au demonstrat că noul compus a fost eficace împotriva mai multor tipuri de cancer, inclusiv leucemie mieloidă acută, limfom, mielom multiplu, melanom. De asemenea, acesta s-a dovedit eficient şi în cazurile de cancer de plămâni sau de sân.

Mai mult, cercetătorii au anunţat că S63845 poate fi administrat la pacienți în doze care pot fi tolerate de către celulele normale.

Guillaume Lessene consideră că noul studiu continuă cercetările anterioare privind tratarea diferitelor tipuri de cancer. S63845 este un membru al unei noi clase de medicamente anticancer denumite mimetice BH3.

„Aceste medicamente inhibă un grup de proteine cunoscut sub numele de proteine BCL-2, iar MCL1 este un membru al acestei familii de proteine”, a spus Guillaume Lessene.

Studiul este într-un stadiu incipient şi compusul, probabil, nu va fi testat pe oameni în curând, dar el reprezintă încă un pas înainte în direcţia asigurării unui viitor fără cancer.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *