Tehnologie

O mână robotică este suficient de precisă pentru a muta un microcip cu o pensetă

Inventatorii de la Universitatea Ajou din Coreea de Sud au creat o mână robotică capabilă să țină obiecte fragile, precum ouă, să strivească conserve, dar și să folosească unelte, precum penseta și foarfeca.

Un articol publicat în Nature Communications explică toate detaliile noii tehnologii.

Mana robotică cântărește puțin peste un 1 kg și măsoară 21,6 centimetri. Cea mai remarcabilă caracteristică a sa este, totuși, combinația de delicatețe, forță și flexibilitate.

Dispozitivul este fabricat din oțel și aluminiu, iar fiecare deget este antrenat de 3 mici motoare din palmă. Există 20 de articulații, iar în jurul acestora se află părți metalice care funcționează ca tendoane, anunţă New Scientist.

Toate aceste caracteristici oferă mâinii robotice o gamă de mişcări similară cu cea a unei mâini umane, permițându-i să țină ouă, să ridice gantere și chiar să manevreze pensete.

Condusă de Uikyum Kim, echipa de inventatori susține că mâna robotică este capabilă să toarne băuturi, să țină un ou fără să-l spargă și să strivească conserve.

De asemenea, inventatorii au constatat că mâna robotică poate îndeplini sarcini delicate folosind unelte. De exemplu, poate tăia hârtie cu foarfeca și poate folosi penseta pentru a plasa un microcip pe o placă de circuit.

„Marele avantaj al acestei mâini robotice este acela că poate fi atașată foarte uşor de brațele unui robot comercial existent, oferind o prindere puternică, dar și delicatețe în mânuire”, a spus Kim pentru New Scientist.

Mâna robotică este, de asemenea, durabilă. Pentru a testa acest lucru, unul dintre degetele mâinii robotice a fost forțat să împingă un senzor, în mod constant, timp de o jumătate de oră. Cercetătorii au constatat că forța degetului a scăzut foarte puţin în tot acest timp.

Mâna robotică poate ridica și o ganteră de 18 kilograme fără să se rupă.

O versiune mai ușoară a dispozitivului ar putea fi folosită ca proteză avansată, în timp ce această versiune ar putea fi integrată în roboții care folosesc inteligența artificială pentru a manipula obiecte.

Inventatorii se gândesc acum la o piele artificială pentru această mână, care să poată reproduce atingerea delicată a unui om.

Acest articol a fost publicat inițial de Business Insider.

Traducere după This Robotic Hand Is Precise Enough to Move a Microchip With Tweezers 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *