Astronomie

O exoplanetă asemănătoare Pământului orbitează în jurul stelei Proxima Centauri?

Der Spiegel, o revistă săptămânală germană de știri, a anunţat că oamenii de știință au descoperit o exoplanetă asemănătoare Pământului în apropierea Sistemului Solar și că European Space Observatory (ESO), o organizaţie care deține și operează o rețea de telescoape performante, va comunica descoperirea la sfârșitul lunii august.

Advertisement

Sistemul stelar Alpha Centauri. Credit ESO

Cel mai bun candidat pentru al doilea Pământ

Un studiu recent a identificat 20 de potenţiali candidaţi pentru „al doilea Pământ” dintr-o listă de exoplanete descoperite de telescopul spaţial Kepler, pentru ca eforturile depuse pentru căutarea vieții în afara planetei noastre să fie mai ușor de gestionat.

Se pare că acum aceste eforturi vor fi chiar mai ușor de gestionat.

Într-o ştire din săptămânalul german Der Spiegel se afirmă, citând surse anonime, că astronomii au descoperit o nouă planetă asemănătoare Pământului aflată foarte aproape de planeta noastră. Planeta, care momentan nu are un nume, ar orbita în jurul stelei Proxima Centauri (cea mai apropiată stea de Sistemul Solar) în interiorul zonei locuibile (zona Goldilocks), ceea ce înseamnă că pe suprafața acestei exoplanete ar putea exista apă lichidă.

Atât de aproape şi totuşi atât de departe

Proxima Centauri face parte din sistemul Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem stelar de Sistemul Solar, aflat la o distanță de aproximativ 4,35 ani-lumină de sistemul nostru solar.

Proxima Centauri. Credit: ESA/Hubble

Chiar dacă în știrea din Der Spiegel se anunţă că această exoplanetă se află „atât de aproape” de noi, ea este totuşi mult prea departe pentru ca noi să putem ajunge la ea utilizând tehnologia spaţială actuală. Un an-lumină reprezintă distanța parcursă de lumină într-un an, iar viteza luminii este de aproximativ 300.000 de kilometri pe secundă.

Având în vedere vastitatea Universului, studiul unei exoplanete din vecinătatea stelei noastre reprezintă, probabil, cea mai bună şansă de a găsi viață în afara Pământului.

Advertisement

Der Spiegel nu a furnizat mai multe detalii privind această descoperire, dar a afirmat că European Southern Observatory (ESO) va face un anunţ în legătură cu aceasta către sfârșitul lunii august.

Purtătorul de cuvânt al ESO, Richard Hook, nu a confirmat această ştire, dar nici nu a negat-o.

Sursă: Futurism

 

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro