Terra

Nucleul interior al Pământului se roteşte

Nucleul interior al Pământului se rotește cu aproximativ 0,05-0,1 grade pe an, conform unei analize a datelor seismice provenite de la cutremure repetate care a fost publicată în revista Earth and Planetary Science Letters.

Geofizicienii nu înțeleg pe deplin modul cum funcționează generatorul de câmp magnetic al Pământului, dar ei suspectează că este strâns legat de procesele dinamice din apropierea zonei de delimitare a nucleului interior de nucleul exterior.

Schimbarea poziţiei polilor magnetici, variaţiile câmpului magnetic și datele seismice anomale i-au determinat pe cercetători să analizeze cu atenţie aceste caracteristici geofizice.

„În anul 1996, o schimbare mică, dar sistematică, a undelor seismice care trec prin miezul interior al Pământului a fost detectată, pentru prima dată, de grupul nostru. Noi am interpretat-o ​​ca pe o dovadă a rotației diferite a miezului interior față de suprafața Pământului.

Cu toate acestea, există cercetători care cred că ceea ce noi interpretăm ca fiind o mișcare a nucleului interior ar fi, în realitate, rezultatul unor unde seismice care se reflectă la marginea nucleului interior”, a declarat profesorul Xiaodong Song, autorul principal al studiului şi cercetător în cadrul Universităţii Illinois din Urbana-Champaign și Universităţii Peking.

Profesorul Song și Yi Yang, absolvent al Universităţii Illinois din Urbana-Champaign, au analizat datele seismice dintr-o serie de locații geografice și un tip special de cutremure, denumite dublete, care se produc, în mod repetat, în același loc.

„Având date seismice din aceeași locație, dar la momente diferite, putem diferenția undele seismice care se modifică ca urmare a variațiilor din structura interioară a Pământului de cele care se modifică ca urmare a  mișcării și rotației miezului interior al Pământului”, a explicat Yang.

Oamenii de știință au descoperit că unele dintre undele seismice generate de cutremure pătrund prin corpul de fier de sub limita nucleului interior al Pământului și se modifică în timp, ceea ce nu s-ar întâmpla dacă nucleul interior ar fi staționar.

Nucleul Pământului se rotește

Yang & Song au descoperit că undele seismice refractate (albastru) se modifică de-a lungul timpului mai degrabă decât undele seismice reflectate (violet). Aceasta este cea mai bună dovadă că nucleul interior al Pământului se rotește. Credit imagine: Michael Vincent.

„Undele seismice refractate se modifică înainte ca undele reflectate să ricoşeze de pe frontiera nucleului interior, ceea ce înseamnă că variaţiile provin din nucleul interior”, a declarat profesorul Song.

„La baza dezbaterii se află faptul că unele studii anterioare au analizat un volum restrâns de date, oarecum ambigue, obţinute printr-o metodă care depinde foarte mult de precizia determinării timpului.

Analiza noastră diferă prin faptul că am utilizat o metodă precisă pentru determinarea momentului când se produc variaţiile semnalelor seismice și când ajung acestea la diferitele stații seismice de pe întregul glob.

Noi folosim în calculele noastre, ca undă de referință, o undă seismică care nu a atins miezul interior al Pământului, ceea ce elimină ambiguităţile”, a declarat Yang.

„Această lucrare confirmă că schimbările seismice temporale provin în mare parte, dacă nu toate, din nucleul interior al Pământului, iar ideea că schimbările de la suprafața nucleului interior sunt unica sursă a acestor variaţii poate fi acum exclusă”, a declarat profesorul Song.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *