Computer

Nou record mondial pentru viteza de transmitere a datelor: 319 Tb/s

O nouă tehnologie dezvoltată de inginerii japonezi a permis stabilirea unui nou record mondial pentru viteza de transmitere a datelor.

De-a lungul unui cablu optic lung de peste 3.000 de kilometri s-a atins o viteză de transmitere a datelor de 319 terabiți pe secundă (Tb/s), recordul anterior fiind de 178 Tb/s.

Remarcabil este că noua tehnologie este compatibilă cu infrastructura existentă, ceea ce înseamnă că aceasta ar putea fi îmbunătăţită relativ ușor.

Noul record a fost stabilit de o echipă de oameni de știință și ingineri condusă de fizicianul Benjamin Puttnam de la Institutul Național al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Japonia (NICT-National Institute of Information and Communications Technology) și se bazează pe studii anterioare la care a participat NICT.

Recordul anterior, obținut anul trecut, a fost de 172 Tb/s.

Pentru această realizare s-a folosit o fibră optică cu 3 nuclee cuplate, o tehnologie prin care datele sunt canalizate de-a lungul a 3 tuburi de fibră optică în loc de unul singur, așa cum este soluţia standard din prezent, pentru a reduce distorsiunea semnalului pe distanțe mari.

Pentru obţinerea unei viteze de 319 Tb/s s-a folosit o tehnologie similară, dar cu 4 nuclee.

Diagrama schematică a sistemului

Diagrama schematică a sistemului. Credit: NICT

Datele sunt transmise folosind o tehnologie numită multiplexare prin divizarea lungimii de undă prin care un laser împarte semnalele pe 552 de canale ce sunt trimise prin cele 4 nuclee de fibră optică.

La intervale de 70 de kilometri de-a lungul fibrei optice, amplificatoare de semnal cresc puterea acestuia pentru a compensa pierderile de semnal pe distanțe mari.

Per ansamblu, viteza medie de transmitere a datelor pe canal a fost de aproximativ 145 Gb/s pentru fiecare nucleu și de aproximativ 580 Gb/s pentru toate cele 4 nuclee combinate.

Viteza de transmitere de 319 Tb/s a fost atinsă pentru cele 552 de canale de lungime de undă.

Utilizarea a 4 nuclee de fibră optică într-un diametru egal cu cel al fibrei optice standard având un singur nucleu „este atractivă pentru adoptarea timpurie a fibrelor SDM în conexiunile de mare viteză, pe distanțe mari, deoarece este compatibilă cu infrastructura de cablu convențională și este de aşteptat să aibă o fiabilitate mecanică comparabilă cu cea a fibrelor optice cu un singur nucleu”, au anunţat cercetătorii.

Cercetătorii intenționează să îmbunătăţească sistemul lor de transmisie de date pe distanțe mari, încercând atât să crească capacitatea de transmitere, cât și să extindă gama de transmitere a datelor.

Lucrarea echipei a fost prezentată la Conferința internațională privind comunicațiile cu fibră optică din iunie.

Traducere după With 319 Tb/s, Japan Absolutely Smashes World Record For Data Transmission Speed

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *