Intel va lansa până la sfârşitul anului un nou microprocesor, special conceput pentru rețelele neuronale artificiale, mult mai performant decât microprocesoarele utilizate în prezent. Nervana, numele viitorului microprocesor de la Intel, va creşte puterea de calcul destinată inteligenţei artificiale.

Inteligența artificială a revoluţionat afacerile companiilor, tehnologia aferentă pentru „învățare mașină” fiind prezentă în tot mai multe sisteme și produse, de la telefoanele mobile până la diferite servicii online.

Compania americană Intel a dezvoltat o serie de tehnologii special concepute pentru inteligenţa artificială, inclusiv un microprocesor destinat funcţionării în cadrul rețelelor neuronale artificiale.

Cunoscut anterior sub numele de cod Lake Crest, primul procesor pe bază de siliciu dezvoltat de Intel pentru rețelele neuronale artificiale este denumit în prezent Nervana Network Processor (NNP). Acesta este suficient de puternic pentru a face față cerințelor computaționale intensive din cadrul reţelelor neuronale artificiale.

Microprocesorul NervanaNervana Network Processor (NNP). Credit: Intel

„În prezent avem multiple generații ale microprocesorului Intel Nervana NNP care vor crește puterea de calcul și vor permite atingerea unor noi niveluri de scalabilitate pentru modelele inteligenţei artificiale”, a declarat Brian Krzanich, Director General Executiv (Chief Executive Officer) al companiei Intel, într- un comunicat de presă.

Krzanich a anunțat că datorită noului microprocesor, compania Intel îşi va depăşi „obiectivul stabilit anul trecut, acela de a creşte puterea de calcul a inteligenţei artificiale de 100 de ori până în anul 2020″.

Intel intenționează să livreze acest microprocesor unor parteneri până la sfârşitul acestui an. Mai mult, noul microprocesor va putea fi utilizat prin intermediul serviciului online Nervana Cloud Service al companiei Intel.

Cu ajutorul acestui microprocesor, Intel „promite să revoluționeze puterea de calcul dedicată inteligenţei artificiale din numeroasele domenii de aplicare ale acesteia”, a adăugat Krzanich.

Astfel, compania Intel intenționează să utilizeze microprocesorul Nervana în cadrul unor aplicaţii destinate serviciilor de sănătate, industriei auto, meteorologiei și chiar mediilor sociale.

În afară de dezvoltarea noului microprocesor Nervana, Intel a înregistrat progrese şi în ceea ce priveşte calculul neuromorfic şi cel cuantic.

Sursă: Futurism